, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Δυσοσμία στη δ. Θεσσαλονίκη που θα… επιδεινωθεί με τις υψηλές θερμοκρασίες»

«Κάτι… βρωμάει στη δυτική Θεσσαλονίκη εδώ και χρόνια. Αλλά τι είναι»;
Στο παραπάνω ερώτημα επιχειρούν να δώσουν απάντηση κάτοικοι, φορείς, αιρετοί και επιστήμονες. Μέχρι σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά (υπόνοιες υπάρχουν βέβαια) τι ή ποιος ευθύνεται για την έντονη δυσοσμία που συναντά κανείς μόλις επισκεφτεί τη δυτική πλευρά της πόλης. Το φαινόμενο τους τελευταίους μήνες λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, επιβαρύνοντας την ποιότητα της ατμόσφαιρας και επιτείνοντας τα φαινόμενα δυσφορίας του τοπικού πληθυσμού.
Την περιοχή μεταξύ άλλων, έχουν επισκεφτεί πολλές φορές υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αιρετοί του νομού ακόμα και κυβερνητικά στελέχη και μάλιστα πρωτοκλασάτα. Κανένας ωστόσο, δεν μπορεί να πει με σιγουριά… τις πταίει.
Την ίδια ώρα, αυξάνονται καθημερινά οι καταγγελίες –που τις περισσότερες φορές είναι δημόσιες- για τα φαινόμενα της έντονης δυσοσμίας στο δήμο Ευόσμου Κορδελιού. Στο facebook, και πιο συγκεκριμένα στην σελίδα «Η αναπνοή είναι δικαίωμα», καθημερινά πολίτες καταγγέλλουν πως από την έντονη μυρωδιά αισθάνονται τσούξιμο στα μάτια και στο λαιμό. Κάτοικοι της δυτικής Θεσσαλονίκης προειδοποιούν πως εάν η δυσοσμία συνεχιστεί και τους καλοκαιρινούς μήνες «η κατάσταση θα είναι ανυπόφορη». «Σμύρνης. Στο ύψος του ΙΚΑ. Τώρα, στις 8.25 η βρώμα μιλάμε είναι απερίγραπτη. Τι γίνεται εκεί;» αναρωτήθηκε επώνυμα στις 30 Μαρτίου κάτοικος. Την ίδια ημέρα, καταγγέλθηκε επίσης στην ομάδα του facebook έντονη μυρωδιά στην οδό Γαλατινής, ενώ λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα πολίτης ζητούσε τη δημόσια ανάρτηση και δημοσίευση των μετρήσεων που πραγματοποιούνται για τους ρύπους.
Η αλήθεια είναι, πως η απάντηση στο ερώτημα «τι είναι αυτό που μυρίζει και ποιος ευθύνεται για την μυρωδιά» θα αργήσει. Και αυτό γιατί το μηχάνημα συνολικού κόστους 125.000 ευρώ που τα Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσαν πως θα δωρίσουν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – και που όπως όλα δείχνουν θα λύσει το μυστήριο της… δυσοσμίας- για να πραγματοποιήσει τις σχετικές μετρήσεις σε βάθος χρόνου προκειμένου το ΑΠΘ να αποφανθεί για το είδος των ουσιών που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, αναμένεται να παραδοθεί σε λίγους μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες της Karfitsa η προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Πανεπιστημίου και της Περιφέρειας έχει υπογραφεί. Θα ακολουθήσει η διαδικασία της τεχνικής αξιολόγησης από τα ΕΛΠΕ (πρόκειται για μια εσωτερική διαδικασία) και στη συνέχεια η επιτροπή της εταιρίας θα καταλήξει σε μια εκ των τεσσάρων προτάσεων, που κατατέθηκαν όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε. Όπως αναφέρουν πηγές των ΕΛΠΕ το μηχάνημα καθυστέρησε λόγω… γραφειοκρατίας. Οι μετρήσεις ωστόσο, που θα πραγματοποιήσει το συγκεκριμένο μηχάνημα αναμένεται να καθυστερήσουν κι άλλο καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες απαιτούνται περίπου δυο μήνες για να «στηθεί» το μηχάνημα από την αρμόδια καθηγήτρια του ΑΠΘ και την ομάδα της. Όπως εκτιμούν οι ίδιοι κύκλοι το εν λόγω μηχάνημα θα είναι το πρώτο που τοποθετείται στην περιοχή των Βαλκανίων και αντίστοιχό του δε θα υπάρχει άλλο στα Βαλκάνια.
Οι ενέργειες της διοίκησης
Ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Πέτρος Σούλας έφτασε μέχρι και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου προκειμένου να δώσει λύση και να κινητοποιήσει… μηχανισμούς για την αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσοσμίας. Την ίδια ώρα, η διοίκηση του δήμου αποφάσισε αναβάθμιση του σταθμού μέτρησης στο Ελευθέριο Κορδελιό και διενέργεια αιφνιδιαστικών ελέγχων στις βιομηχανίες της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Μιλώντας στην Karfitsa ο κ. Σούλας αναφέρει: «Το πρόβλημα ξεπερνά τις δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν έχουμε τα μέσα. Υπεύθυνη κατά το νόμο είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το υπουργείο και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Ευτυχώς, φαίνεται πως όλα όσα θέσαμε κατά καιρούς στους υπεύθυνους υλοποιούνται. Πρέπει να διαπιστώσουμε εάν οι ρύποι αυτοί έχουν συνέπειες στην υγεία του ανθρώπου. Να βρούμε από πού προέρχονται και να επιβληθούν κυρώσεις». Ο κ. Σούλας συμπληρώνει επίσης πως: «Ως δήμος δεν βγάζουμε από το κάδρο κανέναν. Όλοι είναι πιθανοί υπεύθυνοι για το φαινόμενο αυτό των δεκαετιών. Είτε οι ρύποι προέρχονται από βιομηχανική δραστηριότητα είτε από παράνομη δραστηριότητα ο πέλεκυς που θα πέσει θα πρέπει να είναι βαρύς».
Επίσης, ο Πέτρος Σούλας μέχρι σήμερα πραγματοποίησε ενημερωτικές συναντήσεις με τους υπουργούς Σωκράτη Φάμελλο και Γιάννη Τσιρώνη. Των επισκέψεων Φάμελλου και Τσιρώνη στην περιοχή προηγήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο με τη συμμετοχή της Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου, του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστα Γιουτίκα και εκπροσώπων της αντιπολίτευσης.
Τέλος, ο κ. Σούλας με αφορμή την εμφάνιση πυκνού μαύρου καπνού, προερχόμενου από τον πυρσό των εγκαταστάσεων των Ελληνικών Πετρελαίων στις 30.11.2016 κατέθεσε μήνυση εναντίον της εταιρίας. Ζήτησε να κινηθεί αυτόφωρη διαδικασία, ώστε να αποδοθούν ευθύνες και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι των ΕΛΠΕ.
Τι λέει η αντιπολίτευση
Στο μεταξύ, μέχρι να υπάρξουν εγγραφές με τη βοήθεια του εν λόγω μηχανήματος (δωρεάς ΕΛΠΕ) και οι επιστήμονες καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για το ποιος εν τέλει ευθύνεται για τη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη αλλά και το είδος των ρύπων του αέρα, κάτοικοι και αιρετοί του Ευόσμου προχωρούν σε εκτιμήσεις. «Σηκωνόμαστε το πρωί και η ατμόσφαιρα μυρίζει. Μου έχουν γίνει κι εμένα νεότερες καταγγελίες. Πληροφορίες μας θέλουν να αναλαμβάνει το πανεπιστήμιο. Η ατμόσφαιρα συνεχίζει και μυρίζει ενοχλητικά. Μυρίζει κάτι σαν αέριο» αναφέρει στην Karfitsa ο πρώην δήμαρχος της περιοχής και επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης, Στάθης Λαφαζανίδης. Ο ίδιος συμπληρώνει πως: «Στην περιοχή μας κατοικεί πολύς κόσμος. Πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας και για τη ρύπανση και για την ασφάλεια. Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί μεγάλη μερίδα κόσμου. Κάθε πρωί που ξυπνάω και εγώ αντιμετωπίζω αυτή την οσμή» λέει. Ο κ. Λαφαζανίδης υπογραμμίζει επίσης: «Η μόνη μονάδα που υπάρχει στην περιοχή πλέον και μπορεί να παράγει αέριους ρύπους είναι τα ΕΛΠΕ. Δεν υπάρχει άλλη μονάδα και άλλη βιομηχανία. Φαντάζομαι ότι ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα οι βιομηχανίες που υπάρχουν. Και εφόσον δεν υπάρχει άλλη βιομηχανία υποψιαζόμαστε τα ΕΛΠΕ και τις τρεις μονάδες τους». Σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο Ευόσμου- Κορδελιού «Έχω ακούσει διάφορα. Άλλος λέει ότι υπάρχει διαρροή εξαιτίας των λακκουβών που υπάρχουν έξω. Άλλος λέει ότι υπάρχει διαρροή από τα σκέπαστρα στις δεξαμενές και δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία. Ακούγονται διάφορα. Ο έλεγχος μπορεί να γίνει από ειδικούς με ειδικό έλεγχο» καταλήγει ο επικεφαλής της παράταξης «Δυναμική Ενωτική Παρέμβαση». Ο κ. Λαφαζανίδης υπενθυμίζει μεταξύ άλλων πως στο σημείο το περασμένο διάστημα βρέθηκαν και δυο κυβερνητικοί παράγοντες οι κκ. Φάμελλος και Τσιρώνης που δεσμεύτηκαν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρξει λύση στο ζήτημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία. «Θεωρητικά φωτογραφίζονται οι ένοχοι αλλά χωρίς αποδείξεις δεν μπορούμε να στοχοποιήσουμε κανέναν» υποστηρίζει ο Ανέστης Βασιλειάδης, επικεφαλής της παράταξης «Ενωτική Ριζοσπαστική Κίνηση Ενεργών Πολιτών». Ο κ. Βασιλειάδης συμπληρώνει πως το πρωτεύον είναι να βρεθεί τι είναι αυτοί οι ρύποι που προκαλούν δυσοσμία και στη συνέχεια να «βρούμε από πού προέρχονται».
«Το πρόβλημα είναι εντονότερο στην περιοχή του Κορδελιού και μάλιστα σε καθημερινή βάση» αναφέρει ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Λεωνίδας Ναθαναηλίδης. «Το υπουργείο δεσμεύτηκε να υπάρξει ένα κονδύλιο από το Πράσινο Tαμείο για την αναβάθμιση του σταθμού μέτρησης που υπάρχει στην περιοχή. Κακώς η Περιφέρεια, το υπουργείο και ο δήμος δέχτηκαν την χορηγία των ΕΛΠΕ. Η ρύπανση άλλωστε, είναι ένας πυλώνας της αύξησης του κέρδους. Η Πολιτεία η ίδια οφείλει να πάρει μέτρα. Να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση οι φορείς» καταλήγει.
Από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος της περιοχής Δημήτρης Αποστόλου αναφέρει στην Karfitsa «ξανά πάλι τα ίδια». «Το μηχάνημα που υποσχέθηκαν ότι θα αγοράσουν θα ξεκινήσει μετρήσεις από τα τέλη Απριλίου, ενώ οι μετρήσεις θα αφορούν σε βάθος 18 μηνών. Πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα. Είμαι δημοτικός σύμβουλος εδώ και χρόνια. Νομίζω ότι η μυρωδιά που υπάρχει και είναι τοξική επιβεβαιώνει ότι εκτός από καταγγελίες δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό στο δήμο για την επίλυση του ζητήματος». Σύμφωνα με τον ίδιο «στο παρελθόν υπήρξαν σημαντικά προβλήματα στην υγεία σε βάρος δημοτών». «Αυτά που μυρίζουν είναι τοξικά. Τόσοι θάνατοι και η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου στο Ελευθέριο Κορδελιό και γενικότερα στη δυτική Θεσσαλονίκη προέκυψαν από συγκεκριμένη αιτία. Νομίζω ότι οι ρύποι προέρχονται από τα ΕΛΠΕ. Πρέπει να λυθεί όμως το θέμα. Η περιοχή μας είναι σκασμένη και επιφορτισμένη», λέει. Και όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: «Έχω τις πρώτες ενδείξεις και περιμένω νέα στοιχεία. Έχω ενδείξεις ότι η δυσοσμία έρχεται από τα ΕΛΠΕ. Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια, άραγε»;
Για ένα χρόνιο πρόβλημα που στο παρελθόν είχε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής κάνει λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοβουλία» Κώστας Σωτηράκης. «Υπήρχε μια έρευνα πριν από δεκαπέντε χρόνια που μου την είχαν δείξει στην οποία αποτυπωνόταν ότι το Κορδελιό διαθέτει τα μεγαλύτερα ποσοστά φαινομένων εμφάνισης σπαστικής βρογχίτιδας στα παιδιά σε όλη την χώρα». Ο ίδιος συμπληρώνει ότι: «και σήμερα έχω καταγγελίες πως υπάρχει έντονη οσμή σε ορισμένες περιοχές του δήμου μας. Για το γεγονός ότι δεν έχει γίνει κάτι μέχρι στιγμής φταίνε διαχρονικά οι διοικήσεις και η αδράνειά τους. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα» καταλήγει ο κ. Σωτηράκης.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της παράταξης «Ελεύθεροι» Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών, Θεοφάνη Παπαδόπουλο «έχω προσωπική άποψη για το θέμα. Οι πολίτες παραπονιούνται. Καθημερινά παραπονιούνται για τις οσμές. Στην ευρύτερη περιοχή Κορδελιού Ευόσμου όλες οι βιομηχανίες έχουν κλείσει. Η μοναδική που έχει μείνει είναι τα ΕΛΠΕ. Είναι η μοναδική πηγή της μυρωδιάς. Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι κάτι άλλο. Εάν για παράδειγμα κάποιος έκαιγε λάστιχα τότε η μυρωδιά θα ήταν για μια ημέρα και ο μαύρος καπνός θα φανέρωνε τον υπαίτιο. Από την πρώτη στιγμή, το είπα και στον κ. Τσιρώνη, λέω ότι φταίνε τα ΕΛΠΕ. Δεν υπάρχει περίπτωση μια μολυσμένη ατμόσφαιρα να μην προκαλέσει ασθένειες» συμπληρώνει ο κ. Παπαδόπουλος. Και συνεχίζει: «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι το κράτος να αποκτήσει τον μηχανισμό εκείνο που θα εντοπίσει την πηγή του κακού. Αφού το κράτος δεν μπορεί να το κάνει να έρθει μια εταιρία ή από την Αμερική ή από την Ευρώπη που θα βρει την πηγή του κακού. Όσα χρήματα κι αν κοστίζει αυτό, πρέπει να γίνει. Πρόκειται για την υγεία μας» καταλήγει.
Δωρεά 125.000 ευρώ από τα Ελληνικά Πετρέλαια
Σύμφωνα με κύκλους των ΕΛΠΕ, οι οποίοι μίλησαν στην Karfitsa: «και η εταιρία επιδιώκει να καταλάβει τι γίνεται και να συνεισφέρει στη λύση του προβλήματος. Το Δεκέμβριο το εργοστάσιο είχε σταματήσει να λειτουργεί λόγω επισκευών, υπήρχαν παράπονα για μυρωδιές. Πως γίνεται ενώ το εργοστάσιο είχε σταματήσει τη λειτουργία του να παρήγαγε ρύπους». Οι ίδιες πηγές σημειώνουν επίσης: «δεν μπορεί όπως και να φυσάει ο αέρας για τη δυσοσμία να φταίνε τα ΕΛΠΕ». Σύμφωνα με τους κύκλους των ΕΛΠΕ «η εταιρία συνεισφέρει στην αγορά του μηχανήματος με 125.000 ευρώ για να βρεθεί λύση. Νιώθουμε ασφαλείς και πιστεύουμε ότι εμείς δεν έχουμε εμπλοκή στο ζήτημα της δυσοσμίας, διαφορετικά γιατί να πληρώναμε για ένα μηχάνημα που θα μας ενοχοποιούσε; Δεν έχουμε καμία ανησυχία». Και συνεχίζουν οι πηγές των ΕΛΠΕ: «Δε θεωρούμε ότι είμαστε μέρος του προβλήματος αλλά είμαστε μέρος της λύσης. Τα φαινόμενα αυτά δεν ξέρουμε από πού προέρχονται. Εγώ σας λέω ότι φταίει η θάλασσα γιατί εκεί καταλήγουν όλα όσα πετάμε για παράδειγμα στις αποχετεύσεις μας. Γίνονται μονίμως μετρήσεις από το δήμο και την Περιφέρεια. Δεν υπάρχουν υπερβάσεις, άρα τα οπτικά φαινόμενα δεν μας απασχολούν. Ότι κάποιος βλέπει κάτι, δε σημαίνει ότι φταίει αυτό για τη μυρωδιά. Άλλωστε υπάρχει μια σειρά αερίων που δε φαίνονται και είναι θανατηφόρες, όπως το υγραέριο». «Υπάρχει αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία. Τα διυλιστήρια δουλεύουν συνεχώς. Πως γίνεται να μυρίζει η περιοχή μόνο κάποιες ώρες και να μη μυρίζει άλλες ώρες» εξηγούν οι κύκλοι των ΕΛΠΕ.
Στο μεταξύ, οι κύκλοι των ΕΛΠΕ αναρωτιούνται επίσης στην Karfitsa: «πώς ξέρουν ορισμένοι ότι η μυρωδιά δεν προέρχεται από λυμματολάσπη, παράνομη εργασία ή υπονόμους. Πως μερικοί μας ενοχοποιούν. Η εταιρία μας παρέχει χιλιάδες θέσεις εργασίας και συμβάλει στο τοπικό ΑΕΠ. Θέλουμε να λυθεί το θέμα για το οποίο πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν είμαστε μέρος του». «Μας παραξενεύει κι εμάς η οσμή. Είναι άδικη η στοχοποίηση. Υπάρχει αυστηρή ευρωπαϊκή νομοθεσία την οποία τηρούμε κατά γράμμα. Είμαστε τυπικοί» καταλήγουν.
Αναζητώντας πόρους…
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου που έχει πραγματοποιήσει για το ζήτημα και σχετικές συναντήσεις με υπηρεσιακούς και κυβερνητικούς παράγοντες δηλώνει στην Karfitsa: «Αφού δεν έχουμε ανακαλύψει από πού προέρχονται οι μυρωδιές που κάθε τόσο επανεμφανίζονται, το θέμα δεν το έχουμε λύσει. Περιμένουμε από το Πράσινο Ταμείο του υπουργείου να έρθουν οι σχετικοί πόροι. Δε μπορώ να πω με σιγουριά ποιος φταίει ή ποιος δεν φταίει. Αν ξέραμε ποιος φταίει θα είχαμε τελειώσει το ζήτημα» καταλήγει η κ. Πατουλίδου. Σημειώνεται πως για το θέμα πήρε θέση στο παρελθόν και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Με ψήφισμά της κάλεσε την Πολιτεία να διενεργήσει άμεσα επιστημονικές μελέτες που θα συμβάλλουν στον εντοπισμό των αιτιών και της πηγής πρόκλησης της δυσοσμίας και να διερευνήσει τις επιπτώσεις της ρύπανσης στη δημόσια υγεία. Η ΚΕΔΕ στο ίδιο ψήφισμα ζητούσε να καταλογιστούν ευθύνες και να οδηγηθούν οι υπαίτιοι στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.