, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Έγινε ο «γάμος» μεταξύ δυο Μουσείων της Θεσσαλονίκης

Της Φιλίππα Βλαστού
«Έπεσε» η υπογραφή για την σύμβαση συνένωσης μεταξύ του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη σήμερα το απόγευμα, με την παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου.
H εκδήλωση έγινε το απόγευμα στις 6 στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης.
Πρώτος στο βήμα των δηλώσεων ανέβηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. «Στόχος είναι αυτά τα μουσεία να έχουν μια σχετική αυτοδυναμία. Και λέω σχετική γιατί κανένα μουσείο στον κόσμο δεν έχει απόλυτη αυτοδυναμία», είπε ο δήμαρχος.
Όσον αφορά την συμφωνία συνένωσης των δυο μουσείων τόνισε : «αυτή η «παντρειά» ελπίζουμε να δώσει «παιδιά», δηλαδή οι τέχνες πρέπει να ανακατεύονται η μία με την άλλη. Τα ”παιδιά” δεν θα είναι απλώς ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης, με ζωγραφιές για να το πω πολύ λαϊκά, αλλά θα είναι ένας χώρος που θα αναπτύσσονται όλες οι τέχνες. Δεν αρκεί να έχουμε ένα ωραίο μουσείο και να το βλέπουμε. Μπορεί μέσα σε ένα μουσείο να έχουμε και χορό και θέατρο και μουσεία και όλα».
Μάλιστα, ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο masterplan που έχει κάνει η ΔΕΘ HELEXPO για την ανάπτυξη της έκθεσης. «Το δικό μου όνειρο είναι να γίνει μέσα στην έκθεση ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης, ένα κτιριακό συγκρότημα, το οποίο αυτό μαζί με το Βυζαντινό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Τελλόγλειο Ίδρυμα να αποτελέσουν το πολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης».
Έπειτα τον λόγο πήρε η κα Κονιόρδου η οποία χαιρέτισε τη δημιουργία του μεγαλύτερου εποπτευόμενου από το Υπουργείο Πολιτισμού μουσειακού οργανισμού στην Ελλάδα, που είναι πλέον έτοιμος να ανοίξει τα φτερά του ως πλατφόρμα συνεργειών με ανοιχτές υποδοχές.
ΜΟΜuΘ: Το Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης
Πρόκειται για τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (με συντομογραφία, στο λατινικό αλφάβητο, ΜΟΜus), έναν φορέα-ομπρέλα κάτω από τον οποίο θα λειτουργούν δύο μουσειακά ιδρύματα με μοναδικής ιστορικής και αισθητικής αξίας συλλογές και δυναμική πολλαπλών δράσεων: αφενός το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ) μαζί με τα ιδιαίτερα τμήματά του: το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (ΜΦΘ) και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που θα μετονομαστεί σε «Πειραματικό Κέντρο Τεχνών», και αφετέρου το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ) μαζί με το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά που αποτελεί κληροδότημα προς το ΜΜΣΤ.
Το δεύτερο βήμα θα ακολουθήσει άμεσα, όπως διαβεβαίωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, και θα είναι η κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της οργάνωσης του ΚΜΣΤ. Το σχετικό σ.ν. είναι έτοιμο, και πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με την προοπτική το MOMus να συγκροτηθεί και τυπικά, το γρηγορότερο. Βασικός στόχος του MOMus, θα είναι η ανά διετία διοργάνωση της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, η διοργάνωση εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και η δυναμική ανάπτυξη, μελέτη και προβολή των Εικαστικών Τεχνών, της Φωτογραφίας, του Βιομηχανικού και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, της Αισθητικής Καλλιέργειας, της Ιστορικής Μελέτης και Επιστημονικής Έρευνας καθώς και της Ενίσχυσης Πειραματικών και Εναλλακτικών Προτάσεων για τις Τέχνες.
Όπως εξήγησε η Υπουργός «το νέο, εναλλακτικό σχήμα λειτουργίας των μουσείων, είναι ευέλικτο και αποτρέπει την συρρίκνωση των δραστηριοτήτων τους. Αντίθετα ενισχύει τη δυναμική τους εξέλιξη εντός και εκτός της Ελλάδας, και προωθεί με τον καλύτερο τρόπο την ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών».
«Συνένωση δυνάμεων»
Ο Ανδρέας Τάκης, πρόεδρος του ΚΜΣΤ, έκανε λόγο για το σημερινό πάντρεμα των δυο Μουσείων για «συνένωση δυνάμεων και λειτουργιών. Όχι για απορρόφηση, όχι για συγχώνευση. Δεν εξαλείφεται κανένας από αυτούς τους δυο φορείς, αντιθέτως πρόκειται για μια σύνδεση των θεσμικών τους εργαλείων, των μηχανισμών τους και των δυνάμεων τους στη δημιουργία μιας πλατφόρμας».
Στο τέλος η πρόεδρος του ΔΣ του ΜΜΣΤ Ξανθίππη Σκαρπιά-Χόιπελ έκανε μέσα από τις δηλώσεις της μια αναδρομή από το παρελθόν, μέχρι το σήμερα και στην υπογραφή του συμφώνου συνένωσης των δυο μουσείων.
18052048_10208811341060676_1159241946_o
Το παρόν μεταξύ άλλων έδωσαν οι: υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Έλλη Χρυσίδου, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας, o πρόεδρος του ΔΣ  της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας και εκπρόσωπος από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού, Αλέξανδρος Θάνος.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.