, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σκάνδαλο στη Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο χρηματοδότησε τον Τραμπ

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας χρηματοδότησε με $ 500.000 την τελετή ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και την έλλειψη τροφίμων που αντιμετωπίζει η χώρα.
Τα αρχεία των επιτροπών δείχνουν ότι η Citgo Petroleum, θυγατρική της αμερικανικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA της Βενεζουέλας, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εταιρικούς χορηγούς σε εκδηλώσεις γύρω από την τελετή ορκωμοσίας.
Η δωρεά ξεπέρασε εκείνη των αμερικανικών εταιρειών όπως η Pepsi (250.000 δολάρια), η Walmart (150.000 δολάρια) και η Verizon (100.000 δολάρια) και ήταν ίδια με τις JP Morgan Chase και Exxon, οι οποίες έδωσαν 500.000 δολάρια. Η μεγαλύτερη χρηματοδότηση προήλθε από την Τράπεζα της Αμερικής (1 εκατ. δολάρια) και έπονται αυτή του Μαδούρο και των δύο εταιρειών.
Ο Νικολάς Μαδούρο είναι πολύ προσεκτικός ώστε να μην ανταγωνίζεται τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, ωστόσο η κυβέρνηση του Τράμπα πρόσφατα ενίσχυσε την κριτική της για την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.
Τον Φεβρουάριο, ο Τραμπ συναντήθηκε με τη σύζυγο ενός φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης στο Λευκό Οίκο και την Τρίτη το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε μια δήλωση που κατέκρινε τη βία κατά των διαδηλωτών.
«Εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για την ποινική καταστολή της ειρηνικής δημοκρατικής δραστηριότητας … θα λογοδοτούν ξεχωριστά για τις ενέργειές τους από τον λαό της Βενεζουέλας και τους θεσμούς της, καθώς και από τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε η δήλωση.
Την Τετάρτη, τρεις άνθρωποι, δύο φοιτητές και ένας φύλακας, σκοτώθηκαν όταν χιλιάδες κάτοικοι της Βενεζουέλας συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες εναντίον του Μαδούρο ζητώντας νέες εκλογές και απελευθέρωση των φυλακισμένων πολιτικών της αντιπολίτευσης.
Η χώρα της Νότιας Αμερικής έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως, αλλά πολλοί πολίτες της Βενεζουέλας κατηγορούν τον Μαδούρο ότι παραβιάζει τον πλούτο του έθνους.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.