, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

«Άδεια διαμονής για Τούρκους πολίτες με την αγορά σπιτιού. Αλήθειες και ψέματα»

 
Του Θοδωρή Καραγιάννη*
Ιδιαίτερα μεγάλο είναι τελευταία το ενδιαφέρον Τούρκων πολιτών για την απόκτηση της λεγόμενης “Golden Visa” με την αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα αξίας πάνω από 250.000 ευρώ. Ενδιαφέρον που κλιμακώθηκε κυρίως τους μήνες μετά το «πραξικόπημα» του Ιουλίου στη γειτονική χώρα και αυξάνεται όλο και περισσότερο αυτές τις μέρες του δημοψηφίσματος.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι σχετικές άδειες διαμονής που εκδόθηκαν από το πραξικόπημα και μετά είναι περίπου τόσες όσες είχαν εκδοθεί από το 2014 που ψηφίστηκαν τα συγκεκριμένα άρθρα του νόμου μέχρι και το πραξικόπημα του Ιουλίου. Και πάλι όμως οι συγκεκριμένοι αριθμοί αδικούν το πραγματικό ενδιαφέρον των Τούρκων πολιτών καθώς η κινητικότητα είναι πολύ εντονότερη. Όμως από την εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι και την απόκτηση της σχετικής άδειας διαμονής μεσολαβούν πολλά στάδια (συλλογή κεφαλαίου, εύρεση ακινήτων/επένδυσης, συνεργάτες) που καθυστερούν τη διαδικασία. Ενώ χιλιάδες είναι και οι Τούρκοι πολίτες των αστικών κυρίως κέντρων που «φλερτάρουν» με την ιδέα την επένδυσης στη χώρα μας αλλά περιμένουν να σχηματιστεί η τελική εικόνα της πολιτικής κατάστασης στη χώρα τους.
Υπάρχουν βέβαια και κάποια στοιχεία τα οποία δεν είναι γνωστά, κυρίως λόγω της επιφανειακής προβολής που λαμβάνει το συγκεκριμένο θέμα από τα ΜΜΕ.
Καταρχήν η συγκεκριμένη άδεια διαμονής δεν αφορά μόνο Τούρκους πολίτες, αλλά το σύνολο των πολιτών των «τρίτων χωρών», δηλαδή όλες τις χώρες εκτός από τους εταίρους μας στην Ε.Ε.
Επίσης η συγκεκριμένη άδεια διαμονής δεν προϋποθέτει αποκλειστικά την αγορά ακίνητης περιουσίας 250.000 στη χώρα μας. Εναλλακτικές προϋποθέσεις είναι η πραγματοποίηση ισόποσης (250.000) επένδυσης στη χώρα μας ή η ισόποση μακροχρόνια μίσθωση τουριστικών καταλυμάτων. Επιπλέον ο νόμος δεν απαιτεί να αγοράσει ο αιτών ακίνητη περιουσία αλλά να διαθέτει, στοιχείο που μπορεί να πραγματωθεί τόσο με π.χ. γονική παροχή ή δωρεά όσο και με προγενέστερη απόκτηση ακίνητης περιουσία που έχει πραγματοποιηθεί πριν την ψήφιση του παρόντος νόμου.
Τέλος η συγκεκριμένη άδεια διαμονής δίνει το δικαίωμα πενταετούς διαμονής στη χώρα μας με ιδιαίτερα εύκολη και ταχεία διαδικασία ανανεώσεων της. Αξίζει να σημειώσουμε όμως ότι ο χρόνος αυτός δε προσμετράται σε πιθανό αίτημα για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας ούτε δίνει το δικαίωμα εργασίας (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που αφορούν τη περίπτωση της επενδυτικής δραστηριότητας), ενώ δεν παρέχει ούτε ταυτόχρονο δικαίωμα πενταετούς διαμονής στην Ε.Ε.
 
* Ο κ. Καραγιάννης είναι δικηγόρος Θεσσαλονίκης
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.