, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ημέρα της Γης: 500 οργανώσεις ζητούν νομικό πλαίσιο για την προστασία του εδάφους

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μάνας Γης, σήμερα, 500 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που συμμετέχουν στην εκστρατεία people4soil, υπογράφουν επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, με αίτημα την ανάπτυξη του Νομικού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του εδάφους.
Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν οι οργανώσεις, «αξιοποιώντας το σημερινό εορτασμό της Ημέρας της Γης, σας ζητούμε τον επαναπροσδιορισμό μιας Οδηγίας – Πλαίσιο για την προστασία του εδάφους ως μία από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής», καθώς όπως επισημαίνουν, «η πρόταση της Ε.Ε. για Ευρωπαϊκή Οδηγία-Πλαίσιο για το έδαφος αποσύρθηκε το 2014, λόγω της αντίθετης άποψης πέντε Κρατών-Μελών, που δεν οδήγησε στην απαραίτητη πλειοψηφία παρά την οκταετή συζήτηση στο Συμβούλιο».
«Σε αυτήν την αναμφίβολα ανησυχητική κατάσταση», συνεχίζουν, «δεν είναι αποδεκτή η έλλειψη δεσμευτικού Νομικού Πλαισίου και κανόνων προς τους οποίους πρέπει να συμμορφώνονται τα Κράτη-Μέλη. Τα πρόσφατα δημοσιευθέντα “Εργαλεία καταγραφής και αξιολόγησης της προστασίας του εδάφους στα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης” (Φεβρουάριος 2017), μετά από ανάθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζουν σθεναρά αυτή την άποψη. Τα πορίσματα της έρευνας αυτής τονίζουν την έλλειψη ενός συνεκτικού, στρατηγικού πλαισίου πολιτικής σε όλες τις πολιτικές ομάδες που εξετάστηκαν, την έλλειψη κοινών ορισμών επί της κατάστασης των εδαφών και, κατά συνέπεια, την αδυναμία καθορισμού στόχων και προτεραιοτήτων σχετιζόμενων με τη διατήρηση του εδάφους και των λειτουργιών του».
Υπενθυμίζουν, μάλιστα ότι την 25η Σεπτεμβρίου 2015, τα 193 Κράτη-Μέλη του Ο.Η.Ε. υιοθέτησαν την Ατζέντα 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, εγκρίνοντας τους συνολικούς-παγκόσμιους στόχους (Sustainable Development Goals, SDGs), που αναμένεται να καθοδηγήσουν τις δράσεις της διεθνούς κοινότητας για τα επόμενα 15 έτη (2016-2030).
Ανάμεσα στους 17 στόχους που καλύπτονται από την ατζέντα, κορυφαίο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο στόχος 15, ο οποίος, υπό την απόδειξη ότι το ένα τρίτο των εδαφών του πλανήτη υποβαθμίζονται, τονίζει την αναγκαιότητα ανάσχεσης και αναστροφής της υποβάθμισης των εδαφών μέχρι το 2030 («ένας κόσμος πέραν της υποβάθμισης εδαφών»).
Σημειώνεται ότι από την Ελλάδα ως Εθνικός Συντονιστής υπογράφει ο κ. Θοδωρής Ορεινός, μέλος του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefrinds Greece.
Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece κάθε χρόνο διοργανώνει δράσεις και εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μάνας Γης.
Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις στο σύνδεσμο πατήστε εδώ.real.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.