, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Κρύβει κινδύνους το… χτύπημα στην πλάτη από τον Σόιμπλε»

Του Νίκου Καραμανλή
Οι ειδήσεις που βγαίνουν από την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διαμορφώνουν την εικόνα ότι μπορεί να χαθεί ακόμη και ο Μάιος. Από τη μία η ελληνική κυβέρνηση που διά στόματος Αλέξη Τσίπρα εμφανίζεται πρόθυμη να ψηφίσει ακόμη ένα πακέτο σκληρών μέτρων λιτότητας, αρκεί να της δοθεί μία κάποια λύση –ένα «τυράκι»– για το χρέος. Από την άλλη οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ με τις εφιαλτικές προβλέψεις, που βρίσκονται σε διαμάχη με τους Ευρωπαίους οι οποίοι εμφανίζονται πιο… χαλαροί στις εκτιμήσεις τους. Όλα αυτά ενώ στις 22 Μαΐου είναι προγραμματισμένο το Eurogroup, το οποίο –στα λόγια τουλάχιστον– είναι ορόσημο για τη συμφωνία που θα οδηγήσει στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Κάπου εκεί εμπλέκεται και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που από την πρώτη στιγμή δεν ήθελε το Ταμείο στα πόδια του όμως «υπάκουσε» στην Άνγκελα Μέρκελ, αλλά θέλει να χειριστεί ο ίδιος τα δημοσιονομικά των μελών της Ευρωζώνης. Και για όσους το έχουν λησμονήσει, το σχέδιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών είναι απλό: Ή εφαρμόζεις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα μειώσουν το κενό ανταγωνιστικότητας που υπάρχει ανάμεσα στα κράτη που χρησιμοποιούν το κοινό νόμισμα ή… ανοίγεις την πόρτα και αποχωρείς. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να επιχαίρουν στο Μέγαρο Μαξίμου από τη δήλωσή του ότι «οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν πιο απαισιόδοξες από εκείνες της ελληνικής κυβέρνησης. Ατυχώς για το Ταμείο, τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα».
Ο ίδιος, άλλωστε, έσπευσε να υπενθυμίσει στους κ.κ. Τσίπρα και Τσακαλώτο ότι έχουν δεσμευτεί για πάρα πολλά πράγματα, τονίζοντας πως «η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, αρκεί να κάνουν περίπου το 50% όσων υποσχέθηκαν». Στην πραγματικότητα, η δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα μήνυμα προς το ΔΝΤ ότι αν θέλει –που θέλει– να παραμείνει στο πρόγραμμα δεν μπορεί να ζητάει πολλά πράγματα για το χρέος, την ώρα που η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει την όποια χρηματοδότηση προς την Ελλάδα χωρίς βιώσιμο χρέος.
Στα… του οίκου μας τώρα, το κλίμα αβεβαιότητας που έχει απλωθεί πάνω από τη χώρα καταγράφηκε (και) στα φορολογικά έσοδα του α΄ τριμήνου του 2017, τα οποία έπεσαν έξω από τον στόχο του προϋπολογισμού κατά 1,2 δισ. ευρώ! Η εξήγηση που έδωσε το οικονομικό επιτελείο είναι πως η «τρύπα» αυτή οφείλεται στην καθυστέρηση παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων και… όλα βαίνουν βάσει σχεδίου. Η αγορά, ωστόσο, έχει διαφορετική άποψη, και αυτό φάνηκε με τη μείωση του τζίρου τις ημέρες του Πάσχα, που παραδοσιακά «κάτι κινούνταν». Σε κάθε περίπτωση, εάν στο Eurogroup της 22ας Μαΐου δεν έχουμε σημαντικές ανακοινώσεις, τότε ο κλοιός σφίγγει –και πάλι– επικίνδυνα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.