, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Έρευνα KARFITSA: Yπό (λειτουργία) κομμάτων στην Ελλάδα του 2017- Τι σχολιάζουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές

Του Βαγγέλη Στολάκη
Η «καρατόμηση» της Κατερίνας Παπακώστα εξαιτίας μιας αρνητικής… ανάρτησής της στο facebook για τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη έγινε… viral. Η «είδηση» δε της ανακοίνωσης του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη να αντικαταστήσει την πρώην υφυπουργό υγείας στον αντίστοιχο τομέα της Νέας Δημοκρατίας «έπαιξε ψηλά», όπως αγαπάμε να λέμε στην δημοσιογραφική πιάτσα. Σίγουρα έφταιγε το γεγονός ότι το Πάσχα δεν… είχε ειδήσεις, παραφράζοντας το κατά τον Έκο «Τον Αύγουστο δεν έχει ειδήσεις». Τι θα συνέβαινε εάν η… καρατόμησή της γινόταν ημέρα και ώρα που το «πρόγραμμα θα ήταν φουλ» είναι ένα ερώτημα που θέτουν όσοι λίγο πολλοί ασχολούνται με την πολιτική. «Έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μήνυμά του στο εσωτερικό ακροατήριο της ΝΔ;» είναι ένα ερώτημα που θα έθετε κάποιος «γαλάζιος» παράγοντας. «Ποιον πραγματικά ενδιαφέρει η απομάκρυνση της βουλευτίνας από τη θέση της αναπληρώτριας γραμματέας» αναρωτιούνται σίγουρα δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόροι.
Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή της εταιρίας Interview, Δημήτρη Βασιλειάδη η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ένα μήνυμα αποκλειστικά στο εσωκομματικό ακροατήριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν αφορά την κοινωνία η καρατόμηση της Παπακώστα» υποστηρίζει ο κ. Βασιλειάδης και συμπληρώνει: «ο κόσμος άλλωστε έχει αποστασιοποιηθεί από τα κόμματα τα τελευταία επτά χρόνια. Άρχισε να απομακρύνεται από αυτά από το 2010 την περίοδο έναρξης της κρίσης». Σύμφωνα με τον κ. Βασιλειάδη θα πρέπει να γίνουν βασικές αλλαγές στα παραδοσιακά κόμματα που εκπροσωπούν την κοινωνία μέσω των εκλεγμένων βουλευτών τους στην Βουλή. «Θα πρέπει να καταργηθεί η επετηρίδα. «Η Νέα Δημοκρατία για να μιλήσουμε με βάσει το παράδειγμα της Κατερίνας Παπακώστα είναι ένα κόμμα που λειτουργεί έτσι. Δεν μπορεί να ανοίξει στην κοινωνία όταν οι παλιοί και οι ηλικιωμένοι κόβουν τους νέους και τη διάθεσή τους να ασχοληθούν με τα κοινά» καταλήγει.
Να γίνουν τα κόμματα πιο θεσμικά προκειμένου να έχουν απήχηση στην κοινωνία, ζητά από την πλευρά του ο Δημήτρης Κατσαντώνης της εταιρίας δημοσκοπήσεων To The Point. «Στην Ελλάδα τα κόμματα πρέπει να γίνουν πιο σοβαρά και με εσωτερικές διαδικασίες που δεν θα ξεπερνιούνται εύκολα. Η απόφαση καρατόμησης θα έπρεπε να είναι μια απόφαση θεσμικού οργάνου και όχι του ιδίου του προέδρου» αναφέρει. «Το ζητούμενο είναι η θεσμική λειτουργία των κομμάτων. Έτσι λειτουργούν τα σοβαρά ευρωπαϊκά κόμματα» συμπληρώνει ο κ. Κατσαντώνης. Σύμφωνα με τον ίδιο «Τα κόμματα στην κλίμακα εμπιστοσύνης του κόσμου είναι λίγο πιο μπροστά από τα συνδικάτα». «Η θεσμική λειτουργία των κομμάτων έχει δημιουργήσει ένα επιπλέον στρώμα δυσαρμονίας κομμάτων και κοινωνίας. Το να μην λειτουργούν βάσει κανόνων είναι πρόβλημα. Σήμερα ο κάθε αρχηγός ξεπερνά τους εσωτερικούς κανονισμούς. Έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι… ο αρχηγός αποφάσισε» ισχυρίζεται ο κ. Κατσαντώνης και φέρνει ως παράδειγμα ότι οι εκπρόσωποι τομέων (π.χ. τομέα υγείας) στα γερμανικά κόμματα εκλέγονται από συνέδρια και δεν προκύπτουν από… μικρές ανακοινώσεις. «Την κοινωνία δεν την ενδιέφερε η καρατόμηση Παπακώστα. Η κοινωνία ασχολείται με πιο σημαντικά ζητήματα» καταλήγει ο κ. Κατσαντώνης.
Χάρης Θεοχάρης (πρώην Ποτάμι)
Να πάψει η εσωστρέφεια στα κόμματα ζητά από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης. «Ο κόσμος ζητά και θέλει πιο δημοκρατικά κόμματα. Όσο είμαστε όμως σε συνθήκες λαϊκισμού οι ισχυροί ηγέτες απολαμβάνουν της αναγνώρισης, βλ. Ερντογάν και Τραμπ» αναφέρει. «Το ζήτημα της Παπακώστα είναι ένα ζήτημα εσωστρέφειας την οποία ήθελε να σταματήσει ο κ. Μητσοτάκης. Ένας αρχηγός λοιπόν πρέπει να σταματά την εσωστρέφεια, ώστε τα κόμματα να ανοίξουν στην κοινωνία και να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματά της. Οι καρέκλες δεν ενδιαφέρουν την κοινωνία» υποστηρίζει ο κ. Θεοχάρης. Όπως σημειώνει ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων: «έχει περάσει ο καιρός των… πατριαρχικών δομών. Αυτό συμβαίνει και στις επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει πλέον πάτερ φαμίλιας. Οι πιο επιτυχημένες παγκοσμίως επιχειρήσεις είναι αυτές που στηρίζονται σε ρόλους και θέσεις και όχι πρόσωπα. Ένας CEO επιχείρησης ή ηγέτης πρέπει να δίνει την κατεύθυνση αλλά δεν νοείται πια το… αποφασίζω και διατάζω ή η… ενός ανδρός αρχή. Τα κόμματα για να επιβιώσουν πρέπει να αλλάξουν. Οι ψηφοφόροι ακούν έναν ηγέτη όταν περνά η μπογιά του. Αν όμως δεν υπάρχει μια ομάδα από κάτω δεν μπορεί να επιβιώσει ένας σχηματισμός». Όπως λέει ο κ. Θεοχάρης χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός σύγχρονου κόμματος είναι το Συντηρητικό Κόμμα. «Μέσα σε μια βδομάδα άλλαξαν πρωθυπουργό και αρχηγό. Όσα κόμματα λοιπόν, ακολουθούν αυτό το μοντέλο έχουν ελπίδα επιβίωσης. Στην Ελλάδα δεν ισχύει κάτι τέτοιο» καταλήγει ο κ. Θεοχάρης.
Γιώργος Καρράς (πρώην Ένωση Κεντρώων)
«Πρυτανεύει η άποψη του κόμματος έναντι των δικαιωμάτων των βουλευτών» λέει από την πλευρά του ο προερχόμενος από την Ένωση Κεντρώων αλλά σήμερα ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Καρράς. «Ο βουλευτής σύμφωνα με το σύνταγμα αντιπροσωπεύει το Έθνος. Ο κανονισμός της Βουλής για να εξασφαλίσει την αρχή της δεδηλωμένης περιορίζει πολλές φορές τη δυνατότητα να υπάρξει μια άποψη από έναν βουλευτή. Άλλο το θέμα της κομματικής πειθαρχίας και άλλο των δυνατοτήτων που έχει ένας εκλεγμένος βουλευτής» σχολιάζει ο κ. Καρράς στην Karfitsa. Και συμπληρώνει: «Καλώς ή κακώς λόγω των κρίσεων που ζει διαδοχικά η Ελλάδα περιορίζεται το ενδιαφέρον και προς την πολιτική και προς τους πολιτικούς γιατί ο ελληνικός λαός έχει γίνει μοιρολατρικός για να μην έρθουν τα χειρότερα. Την κοινωνία δεν την απασχολούν τα εσωτερικά ζητήματα». «Τα κόμματα πρέπει να γίνουν πιο δημοκρατικά. Το κόμμα από το οποίο προερχόμουν για παράδειγμα δεν έκανε ποτέ συνέδριο» καταλήγει ο κ. Καρράς.
Κατερίνα Μάρκου (πρώην Ποτάμι)
Για θεσμικές αλλαγές εντός κομμάτων προκειμένου αυτά να γίνουν πιο ελκυστικά στους ψηφοφόρους κάνει λόγο στην Karfitsa η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Μάρκου. «Η αμφισβήτηση των κομμάτων ως μηχανισμών παραγωγής εξουσίας είναι σήμερα γενικευμένη, απόλυτη, και απευθύνεται κυρίως σε εκείνα τα κόμματα που οι ψηφοφόροι είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για αλλαγή. Δηλαδή τα σοσιαλιστικά κυρίως. Όταν αυτά δεν εξαφανίζονται, μετατρέπονται σε απλά οχήματα διαμαρτυρίας των άκρων, των θυμωμένων, των αποκλεισμένων. Η απάντηση των κομματικών ελίτ συνίσταται κυρίως σε ένα άνευ προηγουμένου άνοιγμα των διαδικασιών εκλογής ηγετών από τον λαό. Όμως, το ζήτημα είναι περισσότερο περίπλοκο» αναφέρει. Η κ. Μάρκου συμπληρώνει επίσης πως: «η δημοκρατία μας είναι αντιπροσωπευτική και δημοψηφισματικού χαρακτήρα διαδικασίες επιδεινώνουν την αντιπροσωπευτικότητα καθώς οι θυμωμένοι και ακραίοι κινητοποιούνται πολύ περισσότερο με αποτέλεσμα να έχουμε ανθρώπους όπως ο Τζ. Κόρμπιν στην ηγεσία κομμάτων που δεν αντιπροσωπεύουν το όλο κοινωνικό σώμα των εργατικών. Η λύση περισσότερο θα ήταν θεσμικού χαρακτήρα αλλαγές μέσα στα ίδια τα κόμματα, τέτοιες που να τα κάνουν πιο ελκυστικά στο μέλος ψηφοφόρο».
Νίκος Νικολόπουλος (πρώην ΑΝΕΛ και ΝΔ)
Από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος βουλευτής και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδας, Νίκος Νικολόπουλος σχολιάζει: «αποδέχομαι έναν συνάδελφο που έχει κομματική ταυτότητα αρκεί να λειτουργεί κατά συνείδηση, εντός του πλαισίου των καταστατικών διατάξεων που έχει αποδεχτεί και συνυπογράψει και σεβόμενος πάντα την εσωκομματική πλειοψηφία». «Μην ξεχνάτε ότι και εγώ ήμουν επί πολλά χρόνια ενταγμένος στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. Δεν είναι λοιπόν το πρόβλημα η ένταξη και η παρουσία σε έναν κομματικό φορέα. Αντιθέτως σημασία έχει η προσήλωση στις καταστατικές διατάξεις του και η πιστή εφαρμογή τους. Είναι ταυτόχρονα και ζήτημα δημοκρατικής παιδείας και κουλτούρας. Εκεί που η δημοκρατία λειτουργεί οι αρνητικές παρενέργειες είναι λίγες διότι πολύ απλά «υπακούει» ο καθένας στην αρχή της πλειοψηφίας» αναφέρει ο κ. Νικολόπουλος. Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο βουλευτή: «η σημερινή «ακραία» διάσταση που παρατηρείτε ανάμεσα στην κοινωνία και τα κόμματα, χρήζει βαθειάς ανάλυσης, διότι αυτό το τεράστιο πρόβλημα έχει απαξιώσει σε επικίνδυνο βαθμό τα κόμματα, γι’ αυτό και έχει «καταρρεύσει» η δημοκρατία της Ελλάδας.  Μια αστική δημοκρατία για να ανθίσει στην χώρα μας και να είναι αποδεκτή, απαιτείται όλοι οι πυλώνες της να «ανακατασκευασθούν». Συνεπώς είναι αναγκαία η συσπείρωση υγειών, πατριωτικών δυνάμεων του τόπου για να καταστούν πλειοψηφία, ώστε να καταφέρουν την θεσμική θωράκιση της δημοκρατίας, που θα είναι απαλλαγμένη από την οικονομική ολιγαρχία. Μόνο τότε θα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε επιφέρει αλλαγές στην νοοτροπία μας και ότι κοπτόμεθα πραγματικά για ένα κράτος δικαίου. Με άλλα λόγια είναι αναγκαία μια «επανάσταση» μόνο που δεν ξέρω αν βρίσκεται επί θύρας» καταλήγει ο κ. Νικολόπουλος.
Στάθης Παναγούλης (πρώην ΣΥΡΙΖΑ)
Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο βουλευτή Στάθη Παναγούλη οι ελευθερίες των βουλευτών μέσα στα κόμματα περιορίζονται. «Διαφώνησα με το κόμμα μου γιατί θέλω να κάνω αυτό που ορίζει το Σύνταγμα. Ότι δηλαδή ο βουλευτής πρέπει να ψηφίζει κατά συνείδηση. Όταν δεν πήγα να ψηφίσω για τους πλειστηριασμούς που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ με διέγραψε αυθαίρετα ο κ. Τσίπρας. Και ο Καμμένος που συνέταξαν μαζί το κείμενο διέγραψε τον Νικολόπουλο. Είναι ντροπή. Δυστυχώς τα κόμματα μετά την μεταπολίτευση δεν λειτούργησαν δημοκρατικά στην Ελλάδα» σχολιάζει. Ο κ. Παναγούλης φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση του δημοψηφίσματος στην Μ. Βρετανία, όπου κανείς βουλευτής δεν διαγράφηκε επειδή διαφώνησε ή συμφώνησε με την διεξαγωγή του. «Στα ελληνικά κόμματα δεν υπάρχουν οι δημοκρατικές διαδικασίες και δεν λειτουργούν σωστά τα κόμματα. Περιορίζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία των βουλευτών. Δεν μπορεί να με διαγράψει ο αρχηγός όταν θα διαφωνήσω μαζί του» συμπληρώνει. Και υπογραμμίζει: «Η κοινωνία έχει γυρίσει την πλάτη, αλλά δυστυχώς όταν έρθουν οι εκλογές η κοινωνία ψηφίζει και ξαναψηφίζει. Ο πλουραλισμός όπως και οι εκλογές είναι υγεία».

#Tags: Βουλή

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.