, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Γραφείο πληροφόρησης των ΟΤΑ και στη Θεσσαλονίκη

Γραφείο της διοίκησης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη, στο χώρο του καταστήματος που βρίσκεται στην πόλη, προκειμένου να προσφέρει στους ΟΤΑ τις υπηρεσίες του τις οποίες, μάλιστα, αναβαθμίζει ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας. Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων praktoreio-ota.gr, τονίζοντας ότι στο γραφείο αυτό πραγματοποιούνται πλέον τακτικά συναντήσεις με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της βόρειας Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος συναντήσεων και επικοινωνίας με τους δήμους όλης της χώρας.
Για τις δυνατότητες που παρέχονται στους δήμους, υπογραμμίζει ότι το Ταμείο είναι ο μόνος χρηματοπιστωτικός φορέας που κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης δεν έχει σταματήσει να στηρίζει τους ΟΤΑ και μάλιστα το τελευταίο διάστημα, έχει αναλάβει σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών με σκοπό την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης.
Μεταξύ άλλων, χρηματοδοτεί όλα τα βιώσιμα επενδυτικά σχέδια των ΟΤΑ μέσω του προγράμματος συγχρηματοδότησης που έχει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες συνολικής δαπάνης 7,5 εκατ . ευρώ για να επιταχυνθεί η ωρίμανση των έργων των δήμων, καλύπτει το σύνολο ή μέρος του κόστους των υλικών των έργων στα οποία απασχολούνται οι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε 51 Δήμους σε όλη τη χώρα , έχει πάρει πρωτοβουλίες ενίσχυσης της ρευστότητας των δήμων και συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με εξειδικευμένους φορείς όπως είναι το ΚΑΠΕ, ΕΕΤΑΑ και η ΠΕΤΑ.
Ο κ. Βαρλαμίτης επισημαίνει ότι τα έργα που γίνονται αυτή την περίοδο ή που αναμένεται να ξεκινήσουν μπορούν να καταταγούν σε τρείς κατηγορίες: αυτά που οδηγούν σε σημαντική εξοικονόμηση του λειτουργικού κόστους των ΟΤΑ (όπως τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης οδοφωτισμού αλλά και αναβάθμισης κτιριακών εγκαταστάσεων), αυτά που παράγουν έσοδα (όπως, για παράδειγμα, τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα) αλλά και έργα αναγκαία για τους πολίτες (όπως έργα οδοποιίας, ανάπλασης περιοχών, παιδικών χαρών κ.λπ.).
Στο αίτημα, τέλος, των δήμων να γίνει πιο ελκυστικό το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε σχέση με τις τράπεζες, ο κ. Βαρλαμίτης απαντά ότι το ταμείο προσπαθεί να βρει τις καλύτερες δυνατές λύσεις, υπενθυμίζει ότι από τις αρχές του 2015 “τρέχει” ένα πρόγραμμα αναχρηματοδότησης των υφιστάμενων δανείων των ΟΤΑ που οδηγεί σε σημαντική μείωση του επιτοκίου τους και στο οποίο ήδη έχει ενταχθεί περίπου το 50% των Δήμων και προσθέτει ότι σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, γίνεται προσπάθεια να αλλάξει το μείγμα της χρηματοδότησης των νέων επενδυτικών προγραμμάτων των ΟΤΑ ώστε να υπάρξει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων χρηματοδότησης.
πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.