, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

"Αλλάζουνε τα φώτα" σε δρόμους της Θεσσαλονίκης

φωτο eurokinissi.gr

Εξοικονόμηση κονδυλίων ύψους 74.000 ευρώ ετησίως, ασφαλέστερες συνθήκες κυκλοφορίας και σημαντική μείωση κατανάλωσης ενέργειας, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος επιτυγχάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την αντικατάσταση των παλιών λαμπτήρων πυράκτωσης, με νέας τεχνολογίας LED σε 640 φωτεινούς σηματοδότες στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο ευθύνης της στη Θεσσαλονίκη.
Μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιουνίου το έργο θα έχει ολοκληρωθεί και στα 640 φανάρια, σε κρίσιμους κόμβους του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ενώ ήδη έχουν αντικατασταθεί οι λαμπτήρες σε 485 φωτεινούς σηματοδότες, με απτά αποτελέσματα, όπως αυτά καταγράφονται από την ανάδοχο εταιρία και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Το έργο της αναβάθμισης της φωτεινής σηματοδότησης υλοποιείται εδώ και δυο χρόνια και ήδη μια σειρά από κόμβους σε οδικούς άξονες με αυξημένη κυκλοφορία έχουν αποκτήσει σύγχρονο φωτισμό για οχήματα, πεζούς και προειδοποιητικό.
«Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 θα έχουμε ολοκληρώσει την αναβάθμιση σε 640 σηματοδότες, καλύπτοντας το σύνολο των κρίσιμων κόμβων στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, τόσο σε εθνικές όσο και σε επαρχιακές οδούς. Η αναβάθμιση είναι επιβεβλημένη για τρεις λόγους: Ο πρώτος λόγος είναι η οδική ασφάλεια, καθώς η ποιότητα φωτός ενός σηματοδότη με πηγή LED είναι πολύ καλύτερη από την κλασική με τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυράκτωσης. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι παλιοί λαμπτήρες είναι ιδιαίτερα ενεργοβόροι και ρυπαίνουν το περιβάλλον, επειδή περιέχουν βολφράμιο. Ο τρίτος λόγος είναι ότι η αντικατάσταση των παλαιού τύπου λαμπτήρων επιβάλλεται από σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, αφού οι λαμπτήρες αυτοί οδεύουν προς κατάργηση. Επιπλέον, σύμφωνα με τις τεχνικές μας υπηρεσίες, οι λαμπτήρες LED εμφανίζουν εξαιρετικά μειωμένη συχνότητα βλαβών στις εγκαταστάσεις τους, τα φωτοτεχνικά χαρακτηριστικά των σηματοδοτών βελτιώνονται, ενώ μειώνεται στο ελάχιστο και το φαινόμενο της ψευδοσήμανσης, δηλαδή της λανθασμένης ένδειξης ενός σηματοδότη εξαιτίας της αντανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Βάσει της καταγραφής των υπηρεσιών της Περιφέρειας, ήδη με την αναβάθμιση των πρώτων 485 σηματοδοτών επιτεύχθηκε εξοικονόμηση 41.500 ευρώ το χρόνο, ενώ μειώθηκε σημαντικά και το κόστος συντήρησης, δεδομένου ότι οι παλιοί λαμπτήρες αντικαθίστανται κάθε εξάμηνο, και υπολογίστηκε σε περίπου 13.500 ευρώ/έτος.
«Συνολικά εξοικονομούνται ήδη 55.000 ευρώ το χρόνο από τη συγκεκριμένη ενέργεια, ενώ με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης επιπλέον 155 σηματοδοτών, που θα γίνει μέχρι το τέλος του Ιουνίου, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα εξοικονομήσει άλλα 19.000 ευρώ ετησίως, οπότε το συνολικό όφελος ανέρχεται σε 74.000 ευρώ το χρόνο. Σε συνδυασμό με τα άλλα οφέλη που έχει η αναβάθμιση και κυρίως με τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας στις μετακινήσεις των πολιτών, πρόκειται για μια παρέμβαση εξαιρετικά σημαντική, τα οφέλη της οποίας θα γίνουν αντιληπτά από όλους τους πολίτες, είτε είναι οδηγοί, είτε πεζοί στην καθημερινότητά τους», εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας.
Οι κόμβοι στους οποίους θα ολοκληρωθούν οι νέες παρεμβάσεις μέχρι τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, είναι:
1.Αντικατάσταση μόνο στους αναρτημένους σηματοδότες (σύνολο κόμβων: 37):
-Στον οδικό άξονα της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αεροδρομίου (περιοχή Φοίνικα).
-Στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως.
-Στην οδό Β. Όλγας.
2.Αντικατάσταση του συνόλου των πηγών (χαμηλών και αναρτημένων) στους σηματοδότες (σύνολο κόμβων: 7):
-Στον άξονα της Λεωφόρου Νίκης.
-Στον άξονα της οδού Κουντουριώτη.
Αναβαθμίσεις μέχρι σήμερα έγιναν σε φανάρια των εξής οδικών αξόνων:
-Εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Αεροδρομίου, από τον κόμβο της Σχολής Πολέμου μέχρι τον κόμβο Αεροδρομίου (σύνολο κόμβων: 6).
-Στην οδό Τσιμισκή και Πολυτεχνείου, από τον κόμβο της ΧΑΝΘ μέχρι τον κόμβο του Δικαστικού Μεγάρου (12 κόμβοι).
-Στη Δυτική Είσοδο Θεσσαλονίκης (οδός Σταθμού) από τον κόμβο οδού Καββακίων μέχρι τον κόμβο οδού Δάφνης (5 κόμβοι).
-Στον κόμβο της εσωτερικής Περιφερειακής οδού με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών.
-Στην οδό 26ης Οκτωβρίου, στους κόμβους της οδού Κεφαλληνίας (παλιά Ιχθυόσκαλα), της οδού Μινωταύρου και της στροφής Σφαγείων (3 κόμβοι).
-Στην οδό Μοναστηρίου, στη διασταύρωση ΕΚΟ, στη διασταύρωση Κιλκίς/Φυλακές, στους Μύλους Μελισσάρη και στα Διαβατά Κ1 και Κ2 (5 κόμβοι).
-Στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Χαλκηδόνας από τον κόμβο διασταύρωσης Ιωνίας (Lidl) μέχρι τον κόμβο διασταύρωσης Κουφαλίων (9 κόμβοι).

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.