, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Διαγωνισμός προγραμματισμού στη Θεσσαλονίκη

Λέγονται StudentGuru Thessaloniki. Οι γκουρού στον ινδουϊσμό είναι πνευματικοί καθοδηγητές που δείχνουν τον δρόμο του «φωτισμού» – όμως οι StudentGuru Thessaloniki αποτελούν τεχνολογική κοινότητα και επιδιώκουν να μεταδώσουν τη γνώση σε όσους ενδιαφέρονται για την τεχνολογία, την ανάπτυξη και την εφαρμογή της.
Η ομάδα StudentGuru Thessaloniki είναι μία από τις πρώτες φοιτητικές τεχνολογικές κοινότητες που δημιουργήθηκαν στην πόλη, με στόχο την εξοικείωση των φοιτητών με τις NET τεχνολογίες. Η ομάδα ιδρύθηκε πριν από πέντε χρόνια και οργανώνει σεμινάρια, παρουσιάσεις, εργαστήρια και hackathons, με θέματα που αφορούν τον προγραμματισμό, την ανάπτυξη εφαρμογών, τη χρήση του Cloud και του Internet of Things.
Οι παρουσιάσεις των τεχνολογιών γίνονται συνήθως από τους ίδιους τους φοιτητές και από ειδικούς σε θέματα τεχνολογίας, προσκεκλημένους ομιλητές.
Η ομάδα προς το παρόν αποτελείται από έξι φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), οι οποίοι σε συνεργασία με καθηγητές τους, είναι υπεύθυνοι για την πραγματοποίηση των συναντήσεων αλλά και τον καθορισμό του περιεχομένου τους.
«Είμαστε μία κοινότητα φοιτητών η οποία συνεργάζεται στενά με τη Microsoft και είμαστε κομμάτι μιας ευρύτερης κοινότητας, πανελλήνιας, των StudentGuru και παγκόσμιας των Microsoft Student Partners» τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9», ο Ζαφείρης Μπάμπος, μέλος της κοινότητας StudentGuru Thessaloniki.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί ένας φοιτητής στην ομάδα είναι η όρεξη για δουλειά. «Εμείς μαθαίνουμε την τεχνολογία και την παρουσιάζουμε στους υπόλοιπους φοιτητές», ανέφερε ο Ζαφείρης Μπάμπος, τριτοετής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ. και τόνισε ότι «η κοινότητα αναζητά και μέλη από το τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ, το τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, τμήματα Οικονομικών Επιστημών και Μάρκετινγκ».
Διήμερος διαγωνισμός Hackathon
Η ομάδα StudentGuru Thessaloniki διοργανώνει ένα διήμερο workshop-hackathon την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Απριλίου, με εργαστήρια και διαγωνισμό που παρέχει τη δυνατότητα της δημιουργικότητας μέσω της τεχνολογίας, σε συνεργασία με τη Microsoft Hellas και το Εργαστήριο Φυσικής Ιατρικής. Το διήμερο workshop θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων, στο Κτίριο Δ’, στην Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ..
Την πρώτη μέρα, από τις 4.30 έως τις 9 το βράδυ, φοιτητές-μέλη των StudentGuru Thessaloniki θα παρουσιάσουν διάφορες τεχνολογίες και εφαρμογές, Universal Windows Platform, Bot Framework, WebFitForAll, Unity 3D, ώστε οι διαγωνιζόμενοι να επιλέξουν την εφαρμογή που θα δημιουργήσουν και θα ακολουθήσει συζήτηση γύρω από τις ιδέες τους, ανέφερε ο Ζαφείρης Μπάμπος.
Η δεύτερη είναι η μέρα του διαγωνισμού/hackathon. Οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν τις ιδέες και θα προχωρήσουν στη δημιουργία prototype.  H StudentGuru Thessaloniki αλλά και δύο ομάδες φοιτητών που έχουν διακριθεί σε παγκόσμιους διαγωνισμούς (η ομάδα Amanda που κέρδισε to 2016 πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Imagine Cup της Microsoft με μία εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας για κινητά τηλέφωνα, η οποία έχει ως στόχο και την ευαισθητοποίηση των παιδιών πάνω στο πρόβλημα του bullying και η ομάδα Prognosis που διακρίθηκε στον ίδιο διαγωνισμό το 2015 με την τεχνολογική εφαρμογή “Prognosis” για την διάγνωση της νόσου Πάρκινσον και την υποβοήθηση σε διαγνωσμένους ασθενείς) θα μιλήσουν με τους διαγωνιζόμενους ως μέντορες.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.