, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Το Ισλαμικό Κράτος αναπτύσσει νέα όπλα, παρά τις απώλειες

Φωτογραφία: AP

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν αναπτύξει έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος μπορεί να εκτοξευθεί από όπλο, ή υπάρχει η δυνατότητα να τον ρίξουν από drone.
Το Conflict Armament Research, ένας βρετανικός οργανισμός που παρακολουθεί τη διακίνηση όπλων, ανακοίνωσε ότι το ISIS προωθεί την ανάπτυξη των δικών του όπλων, προκειμένου να παράσχει στους μαχητές του τα μέσα που δεν θα μπορούσαν να είχαν σε διαφορετική περίπτωση.
Σύμφωνα με το CAR, μπορούν να εκτοξεύσουν αυτόν τον εκρηκτικό μηχανισμό με μία αυτοσχέδια προσθήκη σε όπλο, ή στις πιο πρόσφατες φάσεις ανάπτυξης, να τον ρίξουν από ένα drone, που μπορούν να βρουν στο εμπόριο. Ο οργανισμός κατέληξε σε αυτά τα συμπεράσματα, έπειτα από επισκέψεις στη Μοσούλη τον Νοέμβριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
Οι ιρακινές δυνάμεις πέρασαν στην αντεπίθεση, με τη στήριξη των ΗΠΑ, από τον Οκτώβριο, για την ανακατάληψη της συγκεκριμένης πόλης, που αποτελεί το τελευταίο μεγάλο αστικό προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Εχουν καταφέρει να πάρουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της Μοσούλης.
Το CAR, που ταυτοποιεί και παρακολουθεί τη μετακίνηση όπλων και πυρομαχικών σε εμπόλεμες ζώνες, ανέφερε σε έκθεσή του τον Δεκέμβριο ότι το ISIS κατασκευάζει όπλα σε έκταση που μπορεί να συγκριθεί με εθνικές ένοπλες δυνάμεις, όπως και ότι έχει τυποποιήσει την παραγωγή τους.
Τα συμπεράσματα του οργανισμού υποδεικνύουν ότι υπάρχει κεντρική διαχείριση στο ISIS για τον σχεδιασμό και την παραγωγή αυτοσχέδιων όπλων, ενώ διαθέτει την ικανότητα να τα δοκιμάζει στο πεδίο της μάχης και να τα επεξεργάζεται, όπως και να χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες, σαν τα drone.
Η έκθεση, σύμφωνα με το Reuters, αναφέρει ότι το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί τη μάχη στη Μοσούλη για να δοκιμάσει διάφορους τύπους πυρομαχικών, ένα σημαντικό βήμα στο όποιο πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης όπλων. Μάλιστα, προειδοποιεί ότι όλες οι αποδείξεις προδίδουν πως συνεχίζεται η ανάπτυξη νέων όπλων, που είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν και εκτός Ιράκ.
πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.