, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Υπολογιστές μετρούν την ηλικία του εγκεφάλου

Βρετανοί νευροεπιστήμονες βρήκαν ένα τρόπο, με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, να προβλέπουν την ξεχωριστή ηλικία του εγκεφάλου ενός ανθρώπου. Και όσο πιο γερασμένος και ατροφικός είναι, πριν την ώρα του, ένας εγκέφαλος, τόσο περισσότερο ένας άνθρωπος φαίνεται πως κινδυνεύει να πεθάνει πρόωρα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η νέα τεχνική μπορεί να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό εκείνων των ανθρώπων που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για πρόωρο θάνατο, με παρόμοιο τρόπο που σήμερα λειτουργεί ο Δείκτης Μάζας Σώματος.
Οι ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Imperial College του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον δρα Τζέιμς Κόουλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής “Molecular Psychiatry”, συνδύασαν μεθόδους μαγνητικής απεικόνισης του εγκεφάλου με αλγόριθμους μηχανικής μάθησης.
Εκπαίδευσαν έτσι τους υπολογιστές να «διαβάζουν» την ηλικία ενός εγκεφάλου και κατά πόσο αυτή διαφέρει από την χρονολογική ηλικία του ανθρώπου, ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η απώλεια λευκής και φαιάς ουσίας (ένας βασικός δείκτης γήρανσης του εγκεφάλου). Όσο μεγαλύτερη είναι η «ψαλίδα» ανάμεσα στις δύο ηλικίες (την εγκεφαλική και την πραγματική-χρονολογική), τόσο πιο επιβαρυμένη φαίνεται να είναι η σωματική και η ψυχική υγεία κάποιου και τόσο περισσότερο αυξημένος ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου.
Μια σειρά από τεστ έδειξαν ότι οι άνθρωποι με εγκέφαλο πιο γερασμένο σε σχέση με την ηλικία τους, έχουν χειρότερη απόδοση σε μυική δύναμη, λειτουργία πνευμόνων, ταχύτητα βαδίσματος κ.α. Είναι επίσης πιθανότερο να πεθάνουν πριν τα 80 τους.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.