, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Αϋπνία: 7 τρόφιμα και ποτά που σου «κλέβουν» τον ύπνο

Αν τα βράδια δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε και το πρωί βλέπετε μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια σας, αναλογιστείτε τι τρώτε και τι πίνετε πριν πέσετε στο κρεβάτι.

Για να μην ξημερώνεστε μπροστά στην τηλεόραση, δείτε ποια τρόφιμα και ποτά πρέπει να σταματήσετε να καταναλώνετε το βράδυ και γιατί:
Καφές
Είναι γνωστή η διεγερτική δράση του καφέ, οι περισσότεροι όμως αγνοούν πόσο. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφεΐνης εντός διαστήματος 6 ωρών πριν τον ύπνο, μικραίνει τη διάρκεια του ύπνου κατά τουλάχιστον μία ώρα, ενώ αλλοιώνει και την ποιότητά του. Η επίδραση της καφεΐνης μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη εάν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή (αντικαταθλιπτικά ή αντισυλληπτικά), καθώς επιβραδύνεται ο μεταβολισμός της. Αρκεστείτε λοιπόν στην κατανάλωση καφέ μόνο κατά τις πρωινές ώρες και αποφεύγετε την κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη (ενεργειακά ποτά, τσάι, αναψυκτικά, μαύρη σοκολάτα) το απόγευμα και το βράδυ.
Πικάντικα, τηγανητά, όξινα
Ξεχάστε τα αγαπημένα σας νάτσος και τα αντίστοιχα ντιπς μπροστά στην τηλεόραση. Ο συνδυασμός πικάντικα, τηγανητά και όξινα είναι ό,τι χειρότερο για το στομάχι και τον ύπνο σας. Ειδικά αν έχετε ευαίσθητο στομάχι και υποφέρετε συχνά από καούρες, πρέπει να σταματάτε την κατανάλωση τέτοιων τροφών τουλάχιστον δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο.
Παγωτό
Ποιος δεν θέλει να απολαύσει ένα μπολ παγωτό με την αγαπημένη του γεύση; Η μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη όμως, μπορεί να αναστατώσει τον ύπνο σας. Γενικά, οι λιπαρές τροφές πρέπει να καταναλώνονται το πρωί ή τουλάχιστον τρεις ώρες πριν κοιμηθείτε. Η ζάχαρη οδηγεί σε αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που μπορεί να σας ξυπνήσει. Αν θέλετε να φάτε οπωσδήποτε κάτι πριν τον ύπνο, προτιμήστε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως ένα βραστό αυγό ή μια χούφτα ξηρούς καρπούς.
Αλκοόλ
Ένα ποτήρι κρασί μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε αρκετά για να κοιμηθείτε, αλλά ο ύπνος σας δεν θα έχει διάρκεια. Μελέτη επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μισούρι διαπίστωσε ότι ακόμη και μια μερίδα αλκοόλ αυξάνει τις πιθανότητες να ξυπνήσετε στη διάρκεια της νύχτας. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ μειώνει τη διάρκεια του βαθέως ύπνου, με αποτέλεσμα ακόμη και αν έχετε κοιμηθεί ένα οχτάωρο να μην αισθάνεστε ξεκούραστοι και αναζωογονημένοι.
Ζυμαρικά
Αν σας δημιουργηθεί η λαχτάρα για κινέζικο, προτιμήστε να φάτε καστανό ρύζι αντί για ζυμαρικά. Ιαπωνική μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν ζυμαρικά πριν τον ύπνο είχαν δυσκολία να κοιμηθούν και ο ύπνος τους είχε μικρότερη διάρκεια σε σχέση με όσους έτρωγαν ρύζι. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στον γλυκαιμικό δείκτη των τροφών. Το καστανό ρύζι έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι απελευθερώνει αργά και σταθερά το σάκχαρο στο αίμα.
Πεπόνι
Εάν ξυπνάτε στη διάρκεια της νύχτας για να πάτε τουαλέτα, αποφεύγετε το πεπόνι, το οποίο είναι διουρητικό. Επειδή αποτελείται βασικά από νερό, αν φάτε δύο φλιτζάνια πεπόνι ισοδυναμούν με περίπου 1 λίτρο νερού. Επιπλέον είναι πλούσιο σε κάλιο, το οποίο προκαλεί την αποβολή υγρών από το σώμα.
Τυρί
Τα τυριά υψηλής ωρίμανσης είναι πλούσια σε τυραμίνη, ένα αμινοξύ που προκαλεί στον εγκέφαλο απελευθέρωση διεγερτικών ουσιών που καθυστερούν τη χαλάρωση. Αν θέλετε να φάτε τυρί πριν τον ύπνο, προτιμήστε ανθότυρο ή cottage που δεν έχουν τυραμίνη.
πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.