, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Δαμασκός: Έκρηξη στο διεθνές αεροδρόμιο – Αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ ο στόχος

Μια δυνατή έκρηξη έπληξε την Πέμπτη το Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού στη Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η έκρηξη «έπληξε σήμερα τα ξημερώματα το Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού, η οποία ακούστηκε στην πόλη της Δαμασκού και στις γύρω περιοχές», αναφέρει ο ιδρυτής της ομάδας παρακολούθησης Ράμι Αμπντουλράχμαν.
«Μια πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή, αλλά η αιτία της έκρηξης είναι ακόμα άγνωστη», δήλωσε ο Αμπντουλράχμαν.
Σύμφωνα με διεθνή μέσα, η έκρηξη σημειώθηκε μετά από αεροπορικό βομβαρδισμό των Ισραηλινών δυνάμεων σε αποθήκη όπλων της οργάνωσης Χεζμπολάχ.
Η αεροπορική επιδρομή έγινε κοντά σε διάδρομο προσγείωσης τον οποίο διαχειρίζεται το Ιράν, προκειμένου ν’ ανεφοδιάζει τους συμμάχους του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ που δρουν στο συριακό έδαφος, ανέφερε πηγή των περιφερειακών μυστικών υπηρεσιών.
Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι από την έκρηξη προκλήθηκε πυρκαγιάς σε αποθήκες καυσίμων και εμπορευμάτων.
Ο τηλεοπτικός σταθμός al-Manar μετέδωσε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις η φωτιά προκάλεσε μόνο υλικές καταστροφές.
Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση του Ισραήλ σε συριακό έδαφος, μετά την αεροπορική στο στρατόπεδο των δυνάμεων του Άσαντ. Οι επιθέσεις του Ισραήλ γίνονται πιθανότατα για αντίποινα μετά τις ρίψεις όλμων στο έδαφος του.
Ο συριακός στρατός επιβεβαίωσε ότι η ισραηλινή επίθεση στόχευε στρατιωτική βάση στη Συρία κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, στη Δαμασκό, προκαλώντας οικονομικές απώλειες, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Ισραηλινός Υπουργός Πληροφοριών Israel Katz δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο του Στρατού ότι «το συμβάν στη Συρία ανταποκρίνεται πλήρως στην πολιτική του Ισραήλ να δράσει για να εμποδίσει το λαθρεμπόριο ιρανικού εξοπλισμού μέσω της Συρίας στη Χεζμπολάχ στο Ιράν».
Ο κ. Katz δήλωσε ότι δεν θέλει να το αναλύσει, προσθέτοντας πως «ο πρωθυπουργός είπε ότι όποτε θα λάβουμε πληροφορίες που δείχνουν την πρόθεση μεταφοράς προηγμένων όπλων στη Χεζμπολάχ, θα ενεργήσουμε».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.