, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όταν ξεκινάμε μία νέα σχέση

Shutterstock photo

Αν ένας καλός σας φίλος δεν απαντάει στις κλήσεις σας και δεν σας καλεί για αρκετή ώρα μετά, θα ντραπείτε να του στείλετε ένα μήνυμα για να δείτε αν είναι καλά; Θα σκεφτείτε πως μπορεί να παρεξηγήσει το μήνυμά σας και να το θεωρήσει ως υπερβολική πίεση; Ασφαλώς και όχι. Τότε λοιπόν γιατί να σκέφτεστε έτσι όταν στη θέση του φίλου σας βρίσκεται ο σύντροφός σας;
Παρόλο που πάντα ακούμε πως οι καλύτερες σχέσεις γεννιούνται όταν το ζευγάρι διατηρεί εκτός από την ερωτική και μία δυνατή φιλική σχέση, ο περισσότερος κόσμος όταν ξεκινάει να βγαίνει με ένα καινούργιο πρόσωπο κυνηγάει μόνο το ρομαντικό ειδύλλιο χωρίς να επενδύει σε μία βαθύτερη φιλία.
Μπορεί να ακούγεται πολύ απλοϊκό, όμως υπάρχουν πράγματι πολλοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε στο χτίσιμο μίας γερής φιλίας με τον εν δυνάμει σύντροφό μας και όχι κατευθείαν στο ερωτικό κομμάτι.
Η αντίληψη του έρωτα είναι τελείως διαφορετική για τον κάθε άνθρωπο. Ο καθένας μιλάει τη δική του γλώσσα -τη «γλώσσα της καρδιάς» όπως λένε- και εκφράζει τα συναισθήματά του με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Έχουμε μάθει πως το συγκεκριμένο συναίσθημα είναι μοναδικό, μαγικό, εθιστικό και όλοι αφιερώνουμε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας προσπαθώντας να το βρούμε, να το ζήσουμε και να το απολαύσουμε.  Μήπως λοιπόν όλοι ψάχνουμε να βρούμε αυτόν που θα χρησιμοποιεί τον ίδιο κώδικα επικοινωνίας με τον δικό μας;
Φυσικά. Όταν όμως μπαίνουμε σε μία νέα σχέση έχοντας ως ζητούμενο μόνο τον έρωτα και όχι τα θεμέλιά του, στα οποία βρίσκεται και η φιλία, τότε η βάση όλης της σχέσης γίνεται αυτόματα ασταθής.
Όταν σκεφτόμαστε τις φιλικές μας σχέσεις, είναι σημαντικό να εξετάζουμε ποιες είναι οι ιδιότητες των ανθρώπων που θέλουμε να έχουμε κοντά μας. Ενστερνιζόμαστε τη φιλία και δουλεύουμε σκληρά πάνω σε αυτή ή απλά έχουμε την απαίτηση τα πάντα να έρχονται μαγικά από μόνα τους; Αποδεχόμαστε τους φίλους μας για αυτό που πραγματικά είναι ή σχολιάζουμε την κάθε τους κίνηση σε τρίτους; Η ερωτική σχέση που θα δημιουργήσουμε θα είναι ο καθρέφτης όχι μόνο του χαρακτήρα μας αλλά και όλων των υπόλοιπων σχέσεων που έχουμε στη ζωή μας.
Αν περιμένουμε από έναν φίλο μας να έχει κάποιες συγκεκριμένες αρετές, όπως την αξιοπιστία, τη συνέπεια, την κατανόηση και το χιούμορ, τότε θα πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουμε πως αυτά είναι και τα χαρακτηριστικά που αποζητούμε και πρέπει να εργαστούμε για να τα κερδίσουμε από το πρώτο κιόλας διάστημα που βρισκόμαστε μέσα σε μία σχέση.
Το πράγμα είναι πολύ απλό: πρέπει να σταματήσουμε να ανησυχούμε συνεχώς για το αν θα ερωτευτούμε κάποιον και να επικεντρωθούμε στο αν ο συγκεκριμένος άνθρωπος θα μπορούσε να είναι ένας καλός μας φίλος.
Οι επιτυχημένες σχέσεις και γάμοι είναι επιτυχημένοι για έναν συγκεκριμένο λόγο: το ζευγάρι ξέρει πως να συνεργάζεται. Αυτό σημαίνει πως στηρίζουν και ανυψώνουν ο ένας τον άλλο, εμπνέουν ο ένας τον άλλο, κατανοούν και αποδέχονται, νοιάζονται και φροντίζουν ο ένας τον άλλο. Και κυρίως, όταν είναι μαζί αισθάνονται ισχυροί. Αν το σκεφτείτε καλύτερα, όλες αυτές οι ιδιότητες είναι αυτές που δημιουργούν μία φιλία και την κάνουν δυνατή μέσα στον χρόνο, όμως οι περισσότεροι έχουν πάψει να τους δίνουν σημασία όταν αναφερόμαστε στις ερωτικές σχέσεις..
Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως αν χτίσετε μία υγιή φιλική σχέση με τον σύντροφό σας από την αρχή και επενδύσετε πάνω σε αυτή, η αγάπη ανάμεσά σας θα μεγαλώνει όλο και πιο πολύ. Αν αντίθετα επενδύσετε από την αρχή μόνο στον έρωτα, όταν μελλοντικά θα έχει φύγει το πάθος και ο ερωτισμός του πρώτου καιρού, θα υπάρξουν στιγμές που δεν θα μπορείτε να βρείτε μία κοινή βάση στα πιο απλά ζητήματα, υπενθυμίζοντας το λάθος σας.
Πολλές φορές η μοναδική διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στις φιλικές και στις ερωτικές σχέσεις είναι το σεξ. Και όταν υπερτερούν τα ερωτικά συναισθήματα, φαίνεται πως ξεχνάμε πως ο σύντροφός μας μπορεί να είναι ταυτόχρονα και ο καλύτερός μας φίλος.
Όταν ξεκινάμε μία νέα σχέση, νιώθουμε ότι πετάμε στα σύννεφα και κάνουμε συνεχώς όνειρα για το μέλλον. Η ζωή όμως είναι δύσκολη και πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με δυσάρεστες καταστάσεις στις οποίες χρειαζόμαστε ένα στήριγμα και όχι τον κεραυνοβόλο έρωτα που αποφασίσαμε πως είναι ο ένας και μοναδικός μόνο και μόνο επειδή έχει ωραίο σώμα και μάτια. Μην ξεχνάτε πως μπαίνοντας σε μία σχέση, εκτός από την εμφάνιση και το πόσο καλά περνάτε με τον άλλο, πρέπει να λαμβάνετε υπόψιν σας και τη γενική του συμπεριφορά. Οι ερωτικές σχέσεις -και ειδικά όταν είναι στην αρχή- βγάζουν τον καλύτερο εαυτό του κάθε ανθρώπου και μπορεί να ξεγελάσουν. Δείτε αν συμφωνείτε με τη γενική συμπεριφορά αυτού που έχετε επιλέξει. Πώς συμπεριφέρεται στους γύρω του; Ποιες είναι οι απόψεις του για θέματα που σας απασχολούν; Θα επιλέγατε τον συγκεκριμένο άνθρωπο για φίλο σας;
Φυσικά, δεν μπορούμε να ελέγξουμε το ποιον θα ερωτευτούμε, όμως υπάρχει κάτι καλύτερη από τον αγνό και αληθινό έρωτα ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που οι ψυχές τους ενώνονται σε κάθε τομέα;
Εξάλλου, όπως είπαμε και παραπάνω, μία δυνατή φιλία μπορεί να γίνει ένας κεραυνοβόλος έρωτας· ένας κεραυνοβόλος έρωτας όμως σπάνια θα καταφέρει να γίνει μία δυνατή φιλία.
πηγή: bovary.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.