, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Παγκοσµίου φήµης Θεσσαλονικιός πρωταθλητής µε… 10 χρυσά!

Της Έλενας Καραβασίλη 
Αποτελεί έναν ζωντανό θρύλο στο χώρο του αθλητισµού και µία εµβληµατική προσωπικότητα για τη Θεσσαλονίκη. Ο Χρήστος Γαρέφης, στα 62 του χρόνια παραµένει «έφηβος» στην ψυχή, στο σώµα και στο πνεύµα. Έχει στην κατοχή του δέκα χρυσά µετάλλια από συµµετοχές σε παγκόσµια πρωταθλήµατα, ενώ το 2015 έγινε ο πρώτος Έλληνας που στα 60 του πήρε την πρώτη θέση στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Τριάθλου που πραγµατοποιήθηκε στο Σικάγο. Το «µικρόβιο» του αθλητισµού «πέρασε στις φλέβες του» πριν από 55 χρόνια όταν σε ηλικία µόλις επτά ετών, άρχισε να διοργανώνει αγώνες δρόµου και αγωνίσµατα στο άλµα εις µήκος, για τους συµµαθητές του.
«Από µικρό παιδί είχα έφεση στα προπονητικά περισσότερο και λιγότερο στα αθλητικά» λέει στην karfitsa «Θυµάµαι πως διοργάνωνα αγώνας για τους συµµαθητές µου στο προαύλιο του σχολείου, όπου µάλιστα κρατούσα σηµειώσεις. Σήµερα, µετά από 4.000 εκκινήσεις σε τέσσερα διαφορετικά ολυµπιακά αθλήµατα, µε τα εθνικά χρώµατα, έχω να δηλώσω ότι πιθανόν να είµαι ο άνθρωπος µε τις περισσότερες εκκινήσεις». Ο ίδιος βέβαια περιγράφει ότι: «αυτό δε λέει τίποτα, γιατί έχω συγχρόνως και τις περισσότερες ήττες. Η αναλογία είναι συνήθως 8 προς 2. Όµως, µ’ αρέσει τις ήττες να τις ονοµάζω µαθήµατα. Στη ζωή λοιπόν ή νικάς ή παίρνεις µαθήµατα».
«Δεν είναι ανάγκη να γεράσουµε καθώς µεγαλώνουµε»
Το άθληµα που είχε τη µεγαλύτερη δράση επάνω στον κ. Γαρέφη, ήταν η ιστιοπλοΐα που την ξεκίνησε και την αγάπησε από τα 12 του χρόνια. «Δηµιουργήθηκε µία σχέση περιβάλλοντος προσανατολισµού και αναγνώρισης των καιρικών συνθηκών, που από µικρή ηλικία µπήκε µέσα µου. Αυτό είχε ως αποτέλεσµα, ο χωροχρόνος µέσα στον οποίο κινούµε σαν προπονητής, να έχει πολύ µεγάλη επίδραση. Όλα µου τα προπονητικά συστήµατα αφορούν στην κίνηση µέσα στον χωροχρόνο µε αυτοσυγκέντρωση. Κάτι που φέρνει τελικά, αποτελέσµατα». Διατέλεσε προπονητής κολύµβησης στον ΠΑΟΚ από το 1980 µέχρι και το 1992 και προπονητής της Εθνικής Οµάδας από το 1982 µέχρι και το 1999. Ο ίδιος περιγράφει πως παρά τα 62 του χρόνια, «στο τρίαθλο, το τρέξιµό µου συναγωνίζεται τους 50άρηδες, συνήθως, το ποδήλατό µου το… αφήνω νωρίτερα από αυτούς. Στις 12 διεθνείς αναµετρήσεις µου, έχω 10 χρυσά µετάλλια, ένα χάλκινο και ένα αργυρό. Τα αποτελέσµατα όµως και οι χρόνοι δεν έχουν σηµασία. Αυτό που µετράει είναι να καταλάβουµε πως… δεν είναι ανάγκη να γεράσουµε καθώς µεγαλώνουµε. Τα νούµερα υπάρχουν, όµως ο χρόνος είναι ένα ανθρώπινο δηµιούργηµα που στο µυαλό µας είναι κάπως διαφορετικά απ’ ότι θα έπρεπε. Ο Λεωνίδας ήταν 61 χρονών όταν σκοτώθηκε στις Θερµοπύλες και οι Σπαρτιάτες είχαν κάνει τρόπο ζωής την καθηµερινή άσκηση. Καθηµερινή άσκηση δε σηµαίνει πρωταθλητισµός, σηµαίνει όµως καλή αερόβια ικανότητα, καλή σύσταση σώµατος και αντοχή στην καθηµερινότητα. Όλα αυτά προκύπτουν από ένα καθηµερινό πρόγραµµα άσκησης διάρκειας µόλις µισής ώρας, ακόµα κι αν είναι κανείς υπέρβαρος, καπνίζει ή ξενυχτάει», λέει χαρακτηριστικά.
«Μόλις το 7% είναι ενταγµένο σε ένα συστηµατικό πρόγραµµα άσκησης»
Η καθηµερινότητά του µοιράζεται µεταξύ οµιλιών σε σχολεία και αµφιθέατρα, στο δηµοτικό κολυµβητήριο του Πανοράµατος και στο αθλητικό του κέντρο που βρίσκεται στη Δροσιά, στη Θέρµη. Τα προγράµµατα που εφαρµόζει είναι καινοτόµα για το χώρο της κολύµβησης και στόχος του όπως λέει, είναι: «να αφήσω παρακαταθήκη όλα όσα βίωσα, που προέκυψαν µέσα από δικές µου εµπειρίες, αγώνες και γνώσεις. Στους αγώνες είναι που µαθαίνει κανείς να λειτουργεί υπό πίεση. Αφότου τιθασεύσει κανείς το εγώ του, όλα τα υπόλοιπα του φαίνονται εύκολα. Είναι λάθος αυτό που λένε ότι οι πρωταθλητές είναι εγωιστές. Έφαγαν πολύ “ξύλο”, έπεσαν πολλές φορές και ξανασηκώθηκαν, για να είναι εκεί που βρίσκονται». Αναφερόµενος στο αθλητικό κέντρο, περιγράφει πως υπάρχουν καινοτόµα προγράµµατα ειδικής κολύµβησης που γίνονται µε λάστιχα. «Δεν υπάρχει καλύτερη µέθοδος ανάπτυξης του νευροµυϊκού συστήµατος ενός παιδιού. Από επτά ετών γυµνάζονται µέσα στο νερό -χωρίς βάρος- µε εφέλκυση», περιγράφει. Οι χρόνοι και οι επιδόσεις του στο τρίαθλο, σχολιάζονται σε παγκόσµια κλίµακα, µε τελευταία συµµετοχή στο παγκόσµιο κύπελλο στο Abu Dhabi και αποκορύφωµα το παγκόσµιο πρωτάθληµα όλων των κατηγοριών, που θα πραγµατοποιηθεί το Σεπτέµβριο στο Dielsdorf. «Μόλις το 7% των ελλήνων είναι ενταγµένο σε ένα συστηµατικό πρόγραµµα άσκησης σε φορέα. Ο αντίστοιχος µέσος όρος της Ευρωζώνης είναι στο 23% κι εµείς ακόµη βρισκόµαστε στο 1/3. Το ζήτηµα είναι ότι ο κόσµος πάει και αθλείται µόνος του, χωρίς να έχει έναν άνθρωπο δίπλα του να του πει το πιο απλό, την τεχνική. Μετά την ηλικία των 30, η προπονητική είναι πιο δύσκολη απ΄ ότι νοµίζουµε. Να τιθασεύσει κανείς το σώµα του και να το πάει στα όρια που πρέπει, σταδιακά και χωρίς κίνδυνο, δεν είναι εύκολη υπόθεση», καταλήγει.

«Μπράβο στον δήµαρχο Ιγνάτιο Καϊτεζίδη»
Ο χρυσός πρωταθλητής είναι προπονητής στο δηµοτικό κολυµβητήριο του Πανοράµατος, τα τελευταία…  12 χρόνια. Όπως περιγράφει: «είναι ένα έργο που για µένα έχει µεγάλη προτεραιότητα. Στόχος είναι να µάθουµε στα παιδιά να µην  κινδυνεύουν µέσα στη θάλασσα και σε αυτήν την κατεύθυνση έχουµε… 100% επιτυχία. Δέκα χιλιάδες (10.000) παιδιά, ηλικίας 4 έως 8 ετών έχουν πάρει το «πτυχίο» του να νοιώθουν άνετα στο υγρό στοιχείο. Κι αυτό είναι κάτι που εµείς οι Έλληνες δεν το έχουµε, παρόλο που είµαστε «µέσα στη θάλασσα». Αξίζουν θερµά συγχαρητήρια στο δήµαρχο Πυλαίας- Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, στο Δ.Σ. και σε όλους τους προέδρους των δηµοτικών επιχειρήσεων, γιατί στέκονται δίπλα µας. Το νούµερο των παιδιών που έµαθαν να κολυµπούν µέσα στο δηµοτικό κολυµβητήριο του δήµου Πυλαίας- Χορτιάτη, είναι πάρα πολύ εντυπωσιακό. Ο ίδιος ο δήµαρχος λατρεύει τον αθλητισµό και ασκείται καθηµερινά, ενώ δε χάνει ευκαιρία να συµµετέχει στους αγώνες. Είναι πρεσβευτής της ιδέας πως “χωρίς οξυγόνο δε µπορούµε να λειτουργήσουµε. Ο δήµαρχος Καϊτεζίδης έχει φτιάξει το περίφηµο ολυµπιακό κέντρο κάτω από το κολυµβητήριο, όπου χιλιάδες δηµότες ασκούνται καθηµερινά. Το Πανόραµα είναι πλέον µία αθλητική κυψέλη…».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.