, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Η αυτοδιοίκηση καταβάλει τιτάνια προσπάθεια"

Στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιείται αυτή την ώρα το τριήμερο συνέδριο της ΚΕΔΕ το οποίο και άρχισε με την ομιλία του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη. «Το συνέδριο είναι οξυγόνο που χρειάζεται η αυτοδιοίκηση για να πάμε μπροστά, είναι ένα συνέδριο το οποίο μπορεί να μιλήσει με τρόπους αναπτυξιακούς, με λύσεις βέλτιστης τακτικής. Μετά το Σάββατο, όλοι μας θα έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας, τις αποφάσεις για μία δημιουργική συμπόρευση με στόχο την ανάπτυξη της αυτοδιοίκησης και της χώρας μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πατούλης. Αναφερόμενος στους εργαζόμενους στους δήμους της χώρας ανέφερε ότι καμία απόφαση που θα ληφθεί δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν υπάρχουν οι εργαζόμενοι και κάλεσε εκπρόσωπό τους να χαιρετίσει τις εργασίες του συνεδρίου, δεχόμενος χειροκροτήματα.
%ce%ba%ce%b5%ce%b4%ce%b51
Για «τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλει η αυτοδιοίκηση, μέσα στις γνωστές δύσκολες συνθήκες της χώρας» έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στο χαιρετισμό του. «Ο καθημερινός μας μόχθος χρειάζεται στήριξη από την κεντρική διοίκηση, την οποία συχνά δεν τη βρίσκει. Αντίθετα, συναντούμε πλήθος προσκόμματα. Αρχίζοντας από τις περικοπές των πόρων, περνώντας στην ασφυκτική εξάρτηση από το κράτος και καταλήγοντας στην πληθώρα των ελεγκτικών μηχανισμών», είπε ο κ.Μπουτάρης. «Δεν είμαι, φυσικά, αφελής. Κάθε εξουσία κρύβει τον κίνδυνο της κατάχρησής της. Γι’ αυτό χρειάζονται και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Όχι, όμως, οι 14 που έχουμε πάνω από το κεφάλι μας. Οι έλεγχοι θα πρέπει να απλοποιηθούν και να ασκούνται από αξιόπιστο φορέα. Να είναι σοβαροί, γρήγοροι και αποτελεσματικοί» πρόσθεσε. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υποστήριξε πως είναι “θέμα ζωής και θανάτου η ριζική μεταρρύθμιση που θα κάνει την αυτοδιοίκηση το αφεντικό των δήμων και των πόλεων. Κοντεύουμε να καταντήσουμε απλοί διαχειριστές των προβλημάτων». Επίσης, ανέφερε πως στόχος του συνεδρίου της ΚΕΔΕ είναι να καταλήξει στις θέσεις της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και να τις καταθέσει στην κοινωνία και στον διάλογο που ανοίγει η κυβέρνηση για την αλλαγή του «Καλλικράτη». Ο κ.Μπουτάρης ζήτησε ακόμη η ΚΕΔΕ «να ξεφύγει από τον κομματικό έλεγχο», ενώ για τα μνημόνια των τελευταίων ετών είπε πως «όλα τα λεφτά του κόσμου θα παν χαμένα, αν δεν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι».
%cf%84%ce%b6%ce%b9%cf%84%ce%b6%ce%b9
Τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης, εφόσον η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές της μετά και το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που ψήφισε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, επισήμανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Αναφερόμενος στα οικονομικά της αυτοδιοίκησης έκανε λόγο για νέες περικοπές και νέα κυβερνητική επιδρομή στους δήμους και τις Περιφέρειες, ενώ για την επικείμενη και πολυσυζητημένη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» είπε ότι «περισσότερα ερωτήματα γεννά, παρά δίνει απαντήσεις, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πού θέλει να το πάει η κυβέρνηση». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τζιτζικώστας διερωτήθηκε: «Σκοπεύει να φέρει αρμοδιότητες και τους απαραίτητους αντίστοιχους πόρους στις περιφέρειες και τους δήμους; Σκοπεύει να κάνει το επόμενο βήμα της ουσιαστικής οικονομικής και θεσμικής αυτοτέλειας και της διοικητικής ανεξαρτησίας της αυτοδιοίκησης; Θα προχωρήσει στη φορολογική αποκέντρωση, ώστε να έχουν τα έσοδά τους οι περιφέρειες και οι δήμοι και να μην κρέμονται από τον κρατικό προϋπολογισμό;». Εξέφρασε, άλλωστε, τη βεβαιότητα ότι ο διάλογος που θα γίνει κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα έχει ιδιαίτερο θεσμικό και κοινωνικό ενδιαφέρον και πρότεινε να διεξαχθεί το 2017 ένα κοινό συνέδριο της αυτοδιοίκησης, της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).
Β. ΣΤΟΛ. 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.