, Κυριακή
28 Απριλίου 2024

search icon search icon

Για ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης

garoufasΤου Δημήτρη Γαρούφα*

Προεισαγωγικά επισημαίνω  ότι ο θεσμός της Δικαιοσύνης στη χώρα μας  λειτουργεί καλύτερα από  τους άλλους θεσμούς  και στον χώρο αυτό(παρά το ότι   στο παρελθόν υπήρξαν περιστατικά παραδικαστικών κυκλωμάτων)δεν παρατηρούνται  τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής  που παρατηρούνται στις άλλες εξουσίες. Βεβαίως, η αλήθεια είναι ότι η δικαιοσύνη απονέμεται με μεγάλη καθυστέρηση που δημιουργεί  εικόνα αρνησιδικίας αλλά γι΄ αυτό την μεγαλύτερη ευθύνη φέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης που πρέπει να έχει το θάρρος αποφάσεων αλλά και εξασφάλισης της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής  για να υπάρξει αποτέλεσμα.

Στο παρελθόν, με στόχο την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης  την περίοδο που ήμουν πρόεδρός του(2005-2008)  είχε υποβάλλει συγκεκριμένες  προτάσεις   στον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης και την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι  από το 2005  μεταξύ άλλων είχαμε προτείνει:

Α.- Την  σμίκρυνση του χρόνου δικαστικών διακοπών  από 3,5 μήνες σε 1,5 μήνα ,δηλαδή  στον μήνα Αύγουστο και σε 7 μέρες την περίοδο εορτών Χριστουγέννων και 7 μέρες την περίοδο εορτών Πάσχα(τώρα υπολειτουργούν τα  δικαστήρια  2,5 μήνες το καλοκαίρι ,15 μέρες την περίοδο εορτών των Χριστουγέννων   και 15 μέρες την περίοδο του Πάσχα). Η πρόταση θεωρήθηκε εξαιρετική και ρηξικέλευθη  γιατί η υλοποίησή της δεν έχει οικονομικό κόστος ενώ  θα βελτίωνε την κατάσταση θεαματικά  αλλά λόγω «γνωστών»  αντιδράσεων    δεν  υλοποιήθηκε τότε αλλά ούτε και τα επόμενα χρόνια.

Β.- Την  ανακατανομή των οργανικών θέσεων δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων στα δικαστήρια της χώρας  ανάλογα με τον πληθυσμό της περιοχής και τον αριθμό των υποθέσεων που εκδικάζονται σε κάθε δικαστήριο(σε ομοιόβαθμα δικαστήρια π.χ. στο ένα Πρωτοδικείο ο δικαστής που υπηρετεί εκδίδει 60 αποφάσεις το χρόνο ενώ σε άλλο εκδίδει 240) για να υπάρξει απονομή δικαιοσύνης τουλάχιστον  με τους ίδιους ρυθμούς σε όλη τη χώρα …

Γ.- την πλήρη  μηχανογράφηση δικαστικών υπηρεσιών, την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων που πέραν της ταχύτητας θα αποτελέσει επανάσταση στην καθημερινότητα του νομικού κόσμου, την μαγνητοφώνηση των πρακτικών κλπ.

Για να υπάρξει λύση στο πρόβλημα πρέπει  να υπάρχει θάρρος λήψης και υλοποίησης  αποφάσεων, να υπάρχει συνείδηση ότι  απευθύνονται σε συγκεκριμένο λαό με συγκεκριμένη ψυχολογία (γι΄ αυτό απέτυχε πλήρως ο καθιερωθείς με το άρθρο 214Α του Κ.Πολ.Δικ. θεσμός της εξώδικης επίλυσης διαφορών) κι΄ ότι  η ταχύτητα δεν πρέπει  να  αποβαίνει εις βάρος της ποιότητας ( γι΄ αυτό π.χ  ήταν λάθος η καθιέρωση Μονομελών Δικαστηρίων κακουργημάτων ) και προαπαιτούμενο όλων η εξασφάλιση της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής.

*Ο κ. Γαρούφας είναι δικηγόρος-πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.