, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γ. Βρούτσης: Η λογική της "αρπαχτής" για την αδήλωτη εργασία

ÁÈÇÍÁ - ÓÕÓÊÅØÇ ÓÔÏ ÕÐ. ÅÑÃÁÓÉÁÓ ÃÉÁ ÔÇÍ ÊÁÔÁÐÏËÅÌÇÓÇ ÔÇÓ ÁÍÁÓÖÁËÉÓÔÇÓ ÅÑÃÁÓÉÁÓ (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)
“Έκρηξη” προσλήψεων σε 25 τουριστικούς προορισμούς, κατά… σύμπτωση στις ημέρες διενέργειας ελέγχων για αδήλωτη εργασία, καταδεικνύουν τα στοιχεία που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, από το πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη”.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά αν και κατά τις ημέρες που προηγούνταν των ελέγχων παρατηρούνταν χαμηλός αριθμός προσλήψεων, ως δια μαγείας ο αριθμός τους εκτοξευόταν κατά τις ημέρες διενέργειας των ελέγχων, με προφανή στόχο την αποφυγή των προστίμων, που μπορούν να ανέλθουν έως και το ποσό των 10.500 ευρώ.
Χαρακτηριστική η περίπτωση των ελέγχων στο Ρέθυμνο, όπου από τις 23 έως τις 25 Ιουλίου δηλώθηκαν 19 απολύσεις και μέσα στις επόμενες τρεις μέρες, που βρίσκονταν εκεί οι ελεγκτές, δηλώθηκαν… 198 προσλήψεις… Αντίστοιχα, στα Χανιά, στις 22 Ιουλίου δηλώθηκαν 21 απολύσεις, την επόμενη μέρα 256 απολύσεις, στις 24 Ιουλίου 6 προσλήψεις, και στη συνέχεια, με την παρουσία των ελεγκτών, 261 προσλήψεις μέσα σε τέσσερις ημέρες (25-28 Ιουλίου). (συνημμένοι οι πλήρεις πίνακες, του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη).
Με αφορμή την εκτεταμένη – και σε πολλές περιπτώσεις αναγκαστική – συμμόρφωση των επιχειρήσεων σε περιοχές της χώρας στις οποίες πραγματοποιούνται έλεγχοι από κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και της Ειδικής Υπηρεσίας Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε μεταξύ άλλων: «είναι προφανές ότι οι έλεγχοι του υπουργείου Εργασίας πιάνουν τόπο αφού υποκινούν «κύμα συμμόρφωσης» των επιχειρήσεων. Ωστόσο, αυτή είναι η μια πλευρά των πραγμάτων. Υπάρχει και η άλλη που πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα όλους. Αυτή η «συμμόρφωση», σε αρκετές περιπτώσεις συγκυριακή ή και προσχηματική, υποδηλώνει την έκταση του προβλήματος και αντανακλά μια βαθιά αντιπαραγωγική και αντικοινωνική νοοτροπία πολλών επιχειρήσεων. Τη λογική της «αρπαχτής» και του ευκαιριακού κέρδους σε βάρος των εργαζομένων, συχνά με το εκβιαστικό δίλημμα «καλύτερα ανασφάλιστος παρά άνεργος».
«Για το υπουργείο Εργασίας και τις ελεγκτικές του υπηρεσίες η επιβολή υψηλών προστίμων και η τιμωρία δεν είναι αυτοσκοπός. Αντίθετα, με ένα ισορροπημένο μίγμα κινήτρων (μείωση εισφορών, απλοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών) και αντικινήτρων (το υψηλότερο ιστορικά πρόστιμο των 10.500 ευρώ, συνεχείς και στοχευμένοι έλεγχοι) έχουμε διαμορφώσει ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την υγιή επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία νόμιμων και ποιοτικών θέσεων εργασίας. Το ζήτημα είναι ότι ακόμη και σήμερα επιβιώνουν καταχρηστικές επιχειρηματικές πρακτικές και νοσηρές νοοτροπίες, απολιθώματα μιας άλλης εποχής, οι οποίες όμως δεν έχουν θέση στην νέα Ελλάδα που με τόση προσπάθεια και θυσίες χτίζουμε όλοι μαζί. Η εκρίζωση αυτών ακριβώς των νοοτροπιών είναι η κρίσιμη προϋπόθεση για την οριστική εξαφάνιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, της σύγχρονης «λερναίας ύδρας». Και για αυτό χρειάζεται η συνδρομή όλων μας, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση», καταλήγει η δήλωση του κ. Βρούτση.
 
Πηγή: skai.gr
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.