, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι Αμερικανοί κομμάντος είχαν επιχειρήσει να σώσουν τον Φόλεϊ

apokefalismos-amerikanos-dimosiografos
Τα όσα κατέληξαν στον φρικαλέο αποκεφαλισμό του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ μπροστά στην κάμερα βγαίνουν σταδιακά στη δημοσιότητα: Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν προσπαθήσει να απελευθερώσουν ομάδα ομήρων από τους τζιχαντιστές στη Συρία, αλλά η επιχείρηση απέτυχε, ενώ η οικογένεια είχε ειδοποιηθεί από τους ίδιους τους απαγωγείς και ήλπιζε πως μπορούσε μέχρι την τελευταία στιγμή να διαπραγματευτεί την απελευθέρωσή του με λύτρα.
Πίσω από την τραγική κατάληξη βρίσκεται η αγωνία δύο χρόνων για την οικογένεια και ένα δράμα που κορυφώθηκε τους τελευταίους μήνες, με παρέμβαση -ανεπιτυχή- ακόμη και των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων. Ο Φόλεϊ ήταν ένας μόνο από τους ξένους που έχουν απαχθεί από τζιχαντιστές στις εμπόλεμες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ.
Χωρίς να δίνει πολλές λεπτομέρειες, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι «νωρίτερα φέτος το καλοκαίρι» είχε προχωρήσει σε επιχείρηση που στόχευε στην απελευθέρωση αριθμού Αμερικανών που βρίσκονταν στα χέρια των τζιχαντιστών, ανάμεσά τους και ο Φόλεϊ.
Η απόπειρα διάσωσης όμως απέτυχε επειδή, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, οι όμηροι είχαν απομακρυνθεί από το σημείο που ήταν ο στόχος της επιχείρησης. Η επιχείρηση είχε και χερσαίο και εναέριο σκέλος και είχε επικεντρωθεί, όπως σημείωσε το Πεντάγωνο, «σε ένα συγκεκριμένο δίκτυο απαγωγών εντός της ISIS».
Δεν δόθηκαν διευκρινίσεις για το πότε έγινε η απόπειρα.
Από την πλευρά της οικογένειας του Φόλεϊ, οι γονείς του έλαβαν την προηγούμενη εβδομάδα -μετά από μήνες σιωπής- ένα μήνυμα από τους απαγωγείς του γιου τους, στο οποίο τους προανήγγειλαν ότι θα τον εκτελούσαν ως «αντεκδίκηση» στις αμερικανικές επιδρομές κατά των θέσεων των τζιχαντιστών στο Ιράκ.
Οι γονείς κάλεσαν το FBI και σε συνεργασία με την υπηρεσία συνέταξαν μία απάντηση που καλούσε σε «έλεος». Στόχος, ή ελπίδα της οικογένειας, ήταν πως θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν την απελευθέρωση του γιου τους προσφέροντας λύτρα.
Η οικογένεια έλαβε την απάντηση με τον τραγικότερο τρόπο, βλέποντας το βίντεο.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.