, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι…. 415 δημόσιοι υπάλληλοι που φυγάδευσαν τα λεφτά τους!

 

Είδηση «βόμβα» που οδηγεί σε σκέψεις σχετικά με τον «εικαζόμενο»παράνομο πλουτισμό ορισμένων κρατικών υπαλλήλων.
Από το 2010 μέχρι σήμερα, 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι «φυγάδευσαν» με εμβάσματα στο εξωτερικό συνολικά ποσά που ανέρχονται στο ιλιγγιώδες 1,5 δισ. ευρώ, όπως προέκυψε από έρευνα του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, 415 εκ των 5.260 δημοσίων υπαλλήλων που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό δεν εργάζονται πλέον στις υπηρεσίες τους. Οι συγκεκριμένοι 415, από το σύνολο των 5.260 που έβγαλαν συνολικά ποσά 1,5 δισ. ευρώ στο εξωτερικό, κατά τη διάρκεια των ελέγχων που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα προκειμένου να διαπιστωθεί αν απέκτησαν τα χρήματα που έβγαλαν στο εξωτερικό με νόμιμο τρόπο και αν δικαιολογείται η κατοχή τους, ζήτησαν και πέτυχαν να αποχωρήσουν από τις υπηρεσίες τους…

Από την εξέταση των στοιχείων που διαβιβάστηκαν από τη ΓΓΔΕ στο ΣΕΕΔΔ τον Οκτώβριο του 2014, προκύπτει ότι ο μέσος όρος των εμβασμάτων ανά υπάλληλο προσεγγίζει τις 275.000 ευρώ, ενώ 329 εξ αυτών έχουν στείλει εμβάσματα που συνολικά υπερβαίνει το καθένα τις 600.000 ευρώ.

Ο έλεγχος του ΣΕΕΔΔ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δημοσίων υπαλλήλων ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2013, ύστερα από εντολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν μη τι άλλο, το γεγονός ότι 415 υπάλληλοι από αυτούς που ελέχθησαν αποχώρησαν οικειοθελώς από τις υπηρεσίες τους κατά τη διάρκεια του ελέγχου, δημιουργεί πρόσθετα ερωτήματα, τόσο για τον λόγο που απέσυραν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες, όσο και για την πηγή των εσόδων τους.

Σχεδόν οι μισοί εξ αυτών είναι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών και βαθμίδων, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως υπάλληλοι των Υπουργείων Υγείας (κυρίως γιατροί), Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Υποδομών και των ΟΤΑ.

Με αφορμή τον εν λόγω έλεγχο που διενεργεί το ΣΕΕΔΔ και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: 

«Είχα ζητήσει από το ΣΕΕΔΔ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, να προβεί σε έναν οριζόντιο έλεγχο εκείνων των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό που ξεπερνούσαν το ποσό των 100.000 ευρώ.

Συνολικά 5.260 υπάλληλοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό την επίμαχη περίοδο. Το συνολικό ποσό που έφυγε από τη χώρα αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ. Από αυτούς τους υπαλλήλους οι 415 έχουν τον τελευταίο χρόνο αποχωρήσει από το Δημόσιο για διάφορους λόγους.

Σήμερα επέστεψα στη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κυρία Κατερίνα Σαββαϊδου, τα στοιχεία αυτών των υπαλλήλων που δεν μπορούν πια να ελεγχθούν από το ΣΕΕΔΔ προκειμένου να προχωρήσει ο σχετικός φορολογικός έλεγχος από τη ΓΓΔΕ, πάντα με τα κριτήρια που αυτή χρησιμοποιεί.

Είναι πλέον καθαρό ότι η παραίτηση ή η αποχώρηση από το Δημόσιο από μόνη της δεν αναστέλλει σε καμία περίπτωση το φορολογικό έλεγχο, ο οποίος δεν διεξάγεται από το ΣΕΕΔΔ, που δεν έχει τη δικαιοδοσία, αλλά από τη ΓΓΔΕ, στο πλαίσιο της γενικής προσπάθειας την οποία καταβάλει για τον έλεγχο των εμβασμάτων».

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου, δήλωσε:

«Για όσους υπάλληλους του υπουργείου Οικονομικών έκαναν εμβάσματα την επίμαχη περίοδο διενεργήθηκε προκαταρτικός έλεγχος από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων.

Παράλληλα διενεργείται φορολογικός έλεγχος από το ΚΕΦΟΜΕΠ.

Φορολογικός έλεγχος επίσης θα διενεργηθεί  για όσους υπαλλήλους του Δημοσίου έχουν πλέον αποχωρήσει  για διαφόρους λόγους.

Σε κάθε περίπτωση θέλω να επισημάνω ότι για όσους υπαλλήλους συνταξιοδοτούνται διενεργείται έλεγχος πόθεν έσχες από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων.

Θα ήθελα, τέλος, να επισημάνω ότι ο αριθμός αυτός αποτελεί μικρό ποσοστό σε σχέση με το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και κυρίως των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι κάνουν τη δουλειά τους με ευσυνειδησία και αίσθημα καθήκοντος».

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα αναλάβει τον έλεγχο των 415 αυτών δημοσίων υπαλλήλων, καθώς μετά την αποχώρησή τους από τον δημόσιο τομέα το ΣΕΕΔΔ δεν έχει δικαιοδοσία για να τους ελέγξει.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη και πρόκειται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα για όσους δημοσίους υπαλλήλους παραμένουν στο δημόσιο και βρέθηκαν να βγάζουν τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.