, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Φέργκιουσον: «Δώστε απαντήσεις τώρα!», φωνάζουν εξαγριωμένοι οι διαδηλωτές

Η αστυνομία από την πλευρά της, μέσω σημερινής ανακοίνωσης, κρίνει τις συγκεντρώσεις παράνομες και δηλώνει μέσω twitter ότι όσοι δεν απομακρυνθούν από την περιοχή θα συλληφθούν – Δείτε πού γίνονται διαδηλώσεις αυτή την ώρα

«Μυρίζει μπαρούτι» για δεύτερη ημέρα στις ΗΠΑ! Πυρπολημένα κτήρια και αυτοκίνητα, δεκάδες συλλήψεις και τραυματίες, είναι το σκηνικό στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, έπειτα από την απόφαση σώματος ενόρκων να μην ασκηθεί δίωξη σε βάρος λευκού αστυνομικού ο οποίος τον Αύγουστο πυροβόλησε και σκότωσε έναν άοπλο μαύρο έφηβο, τον Μάικλ Μπράουν. Άδικη η απόφαση, λένε οι δικηγόροι της οικογένειας, την ίδια ώρα που ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν έκκληση για ηρεμία.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του σώματος των ενόρκων η οικογένεια του νεαρού μαύρου, του Μάικλ Μπράουν, δήλωσε «απογοητευμένη» από την απόφαση, ενώ οι δικηγόροι της οικογένειας κατήγγειλαν τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από το σώμα των ενόρκων, το οποίο αποφάσισε να μην προσαγάγει στη δικαιοσύνη τον αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον.

«Θέλουμε ειρήνη. Ζητάμε απαντήσεις», φωνάζουν εξαγριωμένοι οι διαδηλωτές, πετώντας πέτρες προς τους αστυνομικούς. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «LA Times» το πλήθος των εξεγερμένων σχεδιάζει να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις για ολόκληρη την εβδομάδα,. ίσως και παραπάνω. Η αστυνομία από την πλευρά της, μέσω σημερινής ανακοίνωσης, κρίνει τις συγκεντρώσεις παράνομες και δηλώνει μέσω twitter ότι όσοι δεν απομακρυνθούν από την περιοχή θα συλληφθούν.

Στην Ουάσινγκτον υπάρχουν αυτή την ώρα 400 διαδηλωτές, στην Βοστόνη 1.500, στο Ντιτρόιτ 75 και στο Οκλαντ 980!

okland
Όκλαντ
albany
Όλμπανι
portland
Πόρτλαντ
new york
Νέα Υόρκη

Όπως ανακοίνωσε χθες  ο αρχηγός της αστυνομίας της κομητείας του Σεντ Λούις, Τζον Μπέλμαρ έχουν καεί 12 κτήρια, τουλάχιστον 80  άνθρωποι έχουν συλληφθεί με διάφορες κατηγορίες, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων εμπρησμό, διάρρηξη και λεηλασία.

Ο  Μπέλμαρ πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με δική του καταμέτρηση, 150 πυροβολισμοί ρίχθηκαν εναντίον των αστυνομικών. Όμως η αστυνομία δεν απάντησε και δεν υπήρξαν νεκροί.

Ο Τζέι Νίξον κυβερνήτης της πολιτείας Μιζούρι στις ΗΠΑ διέταξε να αναπτυχθούν  στο Φέργκιουσον εκατοντάδες επιπλέον μέλη της Εθνοφρουράς, τριπλασιάζοντας τις δυνάμεις της έπειτα από τη χθεσινή νύχτα που σημαδεύτηκε από ταραχές και λεηλασίες επιχειρήσεων, ενώ πρόσθεσε ότι οι άνδρες της θα έχουν ενισχυμένες εξουσίες.

Ο κυβερνήτης Τζέι Νίξον ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 2.200 άνδρες της Εθνοφρουράς θα βρίσκονται κοντά στο Φέργκιουσον. Εκατοντάδες άλλοι θα αναπτυχθούν μέσα στην πόλη με τους υπόλοιπους να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα ο πρωταγωνιστής της ιστορίας που αναβίωσε την κόντρα λευκών-μαύρων στις ΗΠΑ, ο Ντάρεν Γουίλσον σε συνέντευξη που παραχώρησε για πρώτη φορά μετά τα όσα συνέβησαν τον περασμένο Αύγουστο εξέφρασε μεν την λύπη του για την απώλεια ανθρώπινης ζωής αλλά τόνισε ότι «δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικά».

diadilwseis ferguson

«Δεν θεωρεί ότι θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικά, λέει ότι έκανε αυτό που είναι εκπαιδευμένος να κάνει και ότι έχει καθαρή συνείδηση για τις πράξεις του εκείνη την ημέρα» σημείωσε από την πλευρά του ο Τζορτζ Στεφανόπουλος, ο δημοσιογράφος στον οποίο μίλησε ο Γουίλσον «σε μυστική τοποθεσία».

Λάδι στη φωτιά από το θάνατο 20χρονου αφροαμερικανού

Και σαν να μην έφταναν στις αρχές του Φέργκιουσον τα επεισόδια που ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας ήρθε ένα νέο περιστατικό να προκαλέσει νέα ανησυχία καθώς ένας 20χρονος Αφροαμερικανός βρέθηκε νεκρός στο αυτοκίνητό του σε απόσταση περίπου 1,5χλμ. από το σημείο όπου στις 9 Αυγούστου έπεφτε νεκρός ο Μπράουν.

Το πτώμα του ΝτεΆντρε Τζόσουα βρέθηκε, μάλιστα, καμμένο και πυροβολημένο σε πορτ μπαγκάζ αυτοκίνητου.

Ένας άνδρας που κατοικεί κοντά στο σημείο που βρέθηκε το πτώμα δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι είδε τέσσερις ενόπλους έξω από το διαμέρισμά του το βράδυ της Δευτέρας να συζητούν για να λεηλατήσουν και να σκοτώσουν κάποιον.

Μέχρι στιγμής πάντως παραμένει άγνωστο αν το περιστατικό συνδέεται με κάποιον τρόπο με τα επεισόδια που ακολούθησαν την αθωωτική απόφαση για τον λευκό αστυνομικό.

fergunson

Εκκλήσεις για ηρεμία

Από το Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. «Είμαστε ένα έθνος που βασίζεται στο σεβασμό του νόμου», δήλωσε και κάλεσε όλους όσους αμφισβητούν την απόφαση του σώματος των ενόρκων να το κάνουν «με ειρηνικό τρόπο».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η οικογένεια του Μάικλ Μπράουν ζήτησε η ίδια να αποφευχθεί οποιαδήποτε πράξη βίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν ζήτησε από τους διαδηλωτές στο Φέργκιουσον και αλλού στις ΗΠΑ να μην καταφύγουν στη βία, αλλά και από τις δυνάμεις ασφαλείας να προστατεύουν το δικαίωμα των ανθρώπων να διαδηλώνουν ειρηνικά.

«(Ο γ.γ. του ΟΗΕ) καλεί όλους στο Φέργκιουσον και σε ολόκληρες τις ΗΠΑ που αισθάνονται απογοητευμένοι από την απόφαση του σώματος των ενόρκων να κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν ειρηνικά και να αποφύγουν τη βία», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στέφαν Ντιζαρίτς.

Από την πλευρά του ο ιερέας Αλ Σάρπτον, υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων, δήλωσε η απόφαση να μην προσαχθεί στη δικαιοσύνη ο Ουίλσον δεν αποτελεί έκπληξη και ζήτησε να συνεχιστεί η έρευνα για το τραγικό συμβάν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Έκανα τη δουλειά μου»

Εν τω μεταξύ σε συνέντευξή που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC  και τον Τζοτζ Στεφανόπουλο ο αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον είπε ότι δεν εκτέλεσε τον νεαρό στις 9 Αυγούστου, αλλά ότι φοβήθηκε για τη ζωή του στη διάρκεια της αντιπαράθεσής του με τον πιο μεγαλόσωμο Μπράουν και ότι απλώς έκανε τη δουλειά του.

Ο αστυνομικός υπογράμμισε ότι λυπάται για την απώλεια της ζωής του νεαρού, όμως επεσήμανε ότι έχει καθαρή τη συνείδησή του σχετικά με τις ενέργειές του.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις ο Τζέιμς Νόουλς, ο δήμαρχος του Φέργκιουσον δήλωσε πως δεν έχει ληφθεί απόφαση για το μέλλον του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον.

Ο Ουίλσον έχει τεθεί σε αργία, αλλά συνεχίζει να πληρώνεται, από τις 9 Αυγούστου, οπότε σημειώθηκε το τραγικό συμβάν, καθώς εκκρεμεί η ολοκλήρωση της εσωτερικής έρευνας της αστυνομίας, σημείωσε ο Νόουλς.

fergunsons2

 

Παράλληλα ο δήμαρχος του Φέργκιουσον κατήγγειλε ότι η Εθνοφρουρά δεν αναπτύχθηκε αρκετά γρήγορα στην πόλη, μετά τις ταραχές που ξέσπασαν χθες το βράδυ.

«Η απόφαση να καθυστερήσει η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς είναι ιδιαίτερα ανησυχητική», είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Ζητάμε από τον κυβερνήτη να θέσει στη διάθεσή μας και να αναπτύξει όλους τους απαραίτητους πόρους για να αποφευχθεί περαιτέρω καταστροφή περιουσιών και να διασφαλιστούν οι ανθρώπινες ζωές στο Φέργκιουσον», πρόσθεσε ο Νόουλς.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.