, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο νέος κατασκοπευτικός ιός

ImageHandler (4)

Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Symantec ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε έναν από τους πλέον εξελιγμένους ιούς που έχουν ποτέ βρεθεί. Ονομάστηκε Regin, πιθανότατα δημιουργήθηκε από κάποια κυβέρνηση και εκτιμάται ότι έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και έξι χρόνια εναντίον διαφόρων στόχων ανά τον κόσμο.

Υπολογιστές στη Ρωσία, στη Σαουδική Αραβία και στην Ιρλανδία φαίνεται να έχουν «χτυπηθεί» περισσότερο, σύμφωνα με το BBC. Από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί σε ένα μηχάνημα, ο ιός μπορεί να κάνει διάφορα πράγματα, χωρίς να γίνεται αντιληπτός, όπως να «κλέβει» τα περιεχόμενα της οθόνης του υπολογιστή και κωδικούς ασφαλείας ή να διαβάζει διαγραμμένα αρχεία.

Οι ειδικοί εκτιμούν, λόγω της πολυπλοκότητας του λογισμικού του ιού, ότι δημιουργήθηκε από κάποια κυβέρνηση για λόγους κατασκοπείας εναντίον άλλων κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και ατόμων. Εκτιμάται ότι χρειάστηκαν μήνες ή και χρόνια, έως ότου αναπτυχθεί ο ιός και οι δημιουργοί του κατέβαλαν εργώδεις προσπάθειες για να κρύψουν τα ίχνη του.

Ειδικός της εταιρείας Symantec δήλωσε ότι «μοιάζει να προέρχεται από κάποιον Δυτικό οργανισμό, λόγω του επιπέδου της επιδεξιότητας και της τεχνογνωσίας που ενσωματώνει, καθώς και του χρόνου που χρειάστηκε για να αναπτυχθεί».

Η Symantec ανέφερε ότι ο Regin θυμίζει έναν άλλο διάσημο και άκρως εξελιγμένο κατασκοπευτικό ιό, τον Stuxnet, που είχε αναπτυχθεί από αμερικανικές και ισραηλινές υπηρεσίες κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Όμως ενώ ο Stuxnet είχε προγραμματιστεί να προκαλεί και υλικές ζημιές, ο Regin φαίνεται να περιορίζεται στη συλλογή πληροφοριών.

 

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.