ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

geranis

του Μιχάλη Γεράνη*

Η διαχείριση των απορριμμάτων ως επιστήμη, αλλά και οι καθημερινές πρακτικές αναπτύχτηκαν τα τελευταία 50 με 100 χρόνια στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, με βασικό στόχο να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Ο Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ ) Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο θεσμοθετημένος φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων των 38 Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικού εξυπηρετούμενου πληθυσμού περίπου 1.900.000 κατοίκων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και εγκαταστάσεις σε όλη την περιφέρεια. Βασική του αρμοδιότητα είναι να αξιοποιήσει κατάλληλα νέες τεχνολογίες για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων για υγιή οικονομική ανάπτυξη, δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, και για βελτίωση των δεικτών δημόσιας υγείας . Σύμφωνα πάντα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται σε προηγμένες χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ σε συνεργασία με τους Δήμους ολοκλήρωσε τη μελέτη αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) για την Κεντρική Μακεδονία. Σήμερα μετά από τις θετικές γνωμοδοτήσεις των συναρμόδιων υπουργείων και την έγκριση από την Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισής του. Τα τελευταία 15 έτη στη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Όχι απλά έκλεισαν οι χωματερές, που δυστυχώς σε πολλές περιοχές της χώρας παραμένουν ανοικτές, αλλά φτιάξαμε έναν από τους καλύτερους ΧΥΤΑ της Ευρώπης, ολοκληρώνουμε το δίκτυο μεταφόρτωσης και αναπτύξαμε προγράμματα ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε ολόκληρη την Περιφέρεια, επιτυγχάνοντας σημαντικά αποτελέσματα που μας κατατάσσουν στην πρωτοπορία της Ελλάδας.

Ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας έχει το όραμα αλλά και την υποχρέωση να στραφεί εντατικά σε ενέργειες, δράσεις και υποδομές που θα υπηρετούν όλο και περισσότερο την ιεραρχία διαχείρισης αποβλήτων, στο δρόμο για μια κοινωνία «μηδενικών αποβλήτων». Για αυτό το στόχο δουλέψαμε και δουλεύουμε ακόμα σε δύο επίπεδα, το ένα είναι αυτό των αναγκαίων υποδομών και το άλλο είναι αυτό της καθημερινής προσπάθειας για ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην ανακύκλωση με στόχο των περιορισμό των απορριμμάτων στο 50% που είναι και ο Εθνικός στόχος μέχρι το 2020.

Ο ΦΟΔΣΑ όμως δεν αρχίζει και τελειώνει στην Ανακύκλωση ή την Επανάχρηση, ο ρόλος είναι η μείωση του όγκου των αποβλήτων που θάβονται και κυρίως η αξιοποίηση των απορριμμάτων έτσι που να μπορούμε να επιστρέψουμε πόρους στην κοινωνία με την παραγωγή ενέργειας για αυτό και ο Στόχος μας είναι να φτιάξουμε το πρώτο και το πλέον αποτελεσματικό ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα, ένα σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη Μεσόγειο και είμαστε σίγουροι ότι θα το πετύχουμε, παρά τις δυσκολίες και τις οικονομικές αντιξοότητες, γιατί ο ΦΟΔΣΑ είναι εγγυητής για μια βιώσιμη περιφέρεια και θα αποτελεί μια σταθερά για τους κατοίκους της.

*Ο κ. Γεράνης είναι πρόεδρος του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη.