ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

 

Ρία Καλφακάκου

της Ρίας Καλφακάκου*

Πριν λίγες ημέρες ο σύλλογος γονέων του 5ου δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου πήρε μια απίστευτη απόφαση. Ζήτησε το σχολείο να μην δεχτεί προσφυγόπουλα, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα καταλάβουν το κτίριο. Η αιτιολογία είναι πως τα παιδιά αυτά δεν έχουν κάνει εμβόλια και αποτελούν υγειονομικό κίνδυνο. Φυσικά δεν ρώτησαν τους αρμόδιους αν αυτό ισχύει, και βέβαια εκ των υστέρων αποδείχτηκε πως  τα παιδιά είναι εμβολιασμένα. Ως γονείς μικρών παιδιών που θα έπρεπε να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι απέναντι σε παιδιά πληγωμένα από τον πόλεμο και τον ξεριζωμό από την πατρίδα τους, δεν σκέφτηκαν τρόπους να συμβάλλουν στην καλυτέρευση των συνθηκών και των όρων διαβίωσης των προσφυγόπουλων, οργανώνοντας  αν χρειαζόταν και τους εμβολιασμούς με τη βοήθεια εθελοντικών οργανώσεων, αλλά προχώρησαν στην απάνθρωπη πρόταση του αποκλεισμού μικρών παιδιών από τη μόρφωση.

Έχει γίνει φανερό πως η επίκληση του υγειονομικού  κινδύνου από το συγχρωτισμό ελλήνων και αλλοδαπών, είναι ο φερετζές ενός   άκρως ρατσιστικού και ξενοφοβικού λόγου, που δεν θέλει την μόλυνση της ελληνικής φυλής από αλλόθρησκους μετανάστες. Πιστεύω πως εκτός από τους λίγους συνειδητά ρατσιστές , αρκετοί από τους γονείς που υπέγραψαν αυτό το ανεκδιήγητο  κείμενο, θα έχουν ήδη συνειδητοποιήσει την ωμή σκληρότητα της πράξης τους.Στη ζωή όλων των ανθρώπων υπάρχουν στιγμές ντροπής , μελανές σελίδες, πράξεις που θα θέλαμε να ξεχάσουμε, το σημαντικό είναι να τις αναγνωρίσουμε ως τέτοιες και να μην προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα.

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου που ήταν πολιτικός υποκινητής τέτοιων αποτρόπαιων πράξεων πρέπει να καταδικαστεί απερίφραστα, και οφείλουν να πάρουν θέση η ΠΕΔ και οι άλλοι δήμαρχοι, με αίσθημα ευθύνης, και χωρίς μικροπολιτικά παιχνίδια. Αυτές οι ύπουλες προσπάθειες εκφοβισμού των τοπικών κοινωνιών, που απευθύνονται στα πιο πρωτόγονα ανθρώπινα ένστικτα, είναι γνωστή ρατσιστική τακτική.

Θυμάμαι το 2014 όταν επρόκειτο να δημιουργηθεί το Φιλοξενείο στην Τούμπα, μια αντίστοιχη διαδικασία δημιουργίας μιας μαζικής υστερίας κατά των επικίνδυνων ξένων, ξετυλίχθηκε στην περιοχή. Ιστορίες Πακιστανών που σφάζουν τις γυναίκες τους ακούστηκαν, αύξηση της εγκληματικότητας προβλέφθηκε, κλειδαριές στα σπίτια και πολιτοφυλακές προτάθηκαν, δημιουργία γκέτο με χιλιάδες μετανάστες να κοιμούνται στις πόρτες των σπιτιών μας προφητεύθηκε.

Η Χρυσή Αυγή βαρούσε το ντέφι και καλούσε μια ολόκληρη δημοκρατική γειτονιά να μπει στο χορό. Θυμάμαι στην πρώτη μαζική συνέλευση τους γείτονες και φίλους να παρακολουθούν αμήχανοι και συγχυσμένοι, ενώ ακροδεξιοί κινούνταν απειλητικά ενάντια σε όσους τολμούσαμε να μιλήσουμε για ρατσισμό.

Η σωφροσύνη και η ανθρωπιά επικράτησαν και σήμερα το Φιλοξενείο, διαμένουν επτά οικογένειες, κυρίως γυναίκες και μικρά παιδιά, σε αρμονική συμβίωση με τους κατοίκους. Όταν χτυπήσει το κουδούνι για τα προσφυγόπουλα στο Ωραιοκάστρο  θα είναι μια ακόμα νίκη της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης και καμιά από τις προφητείες της Κασσάνδρας του ρατσισμού δεν θα  επαληθευθεί.

*Η κ. Καλφακάκου είναι επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» του δήμου Θεσσαλονίκης