ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

nikos-dendias
Αντιδράσεις προκαλεί η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Νίκου Δένδια, σύμφωνα με την οποία η ΝΔ δεν μπορεί να αναγνωρίσει το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και πρέπει να δοθούν πίσω στους επιχειρηματίες τα 246 εκ. ευρώ. Ηδη, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακαλέσει τις δηλώσεις του κ.Δένδια και ταυτόχρονα να αναγνωρίσει άμεσα το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.
Ομως, αποστάσεις από τις δηλώσεις Δένδια παίρνει και η ΝΔ, με πηγές του κόμματος να αναφέρουν ότι η θέση της ΝΔ είναι γνωστή και ξεκάθαρη: θα ακυρώσει το νόμο Παππά και θα επαναφέρει τις αδειοδοτικές και εποπτικές αρμοδιότητες στο ΕΣΡ.

Η δήλωση Δένδια
Η δήλωση του Νίκου Δένδια που πυροδότησε τις αντιδράσεις έγινε γνωρίτερα σήμερα στο Σκάι και έχει ως εξής: «Ήταν ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα (σ.σ. η διαδικασία της αδειοδότησης). Σας λέω ευθέως πως η ΝΔ δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον διαγωνισμό, θα προκηρύξει κι άλλες άδειες. Και επειδή δεν είμαστε μπαταχτσήδες, πρέπει να δοθούν πίσω τα χρήματα στους επιχειρηματίες που τα έδωσαν». Όπως πρόσθεσε, η ΝΔ δεν θα αφαιρέσει τις άδειες από αυτούς που τις πήραν στον διαγωνισμό και θα προκηρύξει περισσότερες. «Με δέκα άδειες θα παίρναμε περισσότερα, είναι λίγες οι τέσσερις», είπε χαρακτηριστικά.

Αντίδραση Παππά

Απαντώντας στις δηλώσεις Δένδια, ο Νίκος Παππάς, δήλωσε: «Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ., κ. Νίκος Δένδιας, δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα του θα επιστρέψει στους τηλεοπτικούς σταθμούς τα 246 εκατ. ευρώ που πληρώνουν για τις τηλεοπτικές άδειες. Αυτή είναι η Ν.Δ. Αρρωσταίνει όταν ωφελούνται οι αδύναμοι και βγάζει σπυριά όταν υποχρεώνονται να πληρώσουν οι ισχυροί. Μάλλον στο Μοσχάτο μετακόμισε το παράρτημα κάποιου τηλεοπτικού σταθμού, όχι η Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Μητσοτάκης έχει την ευκαιρία να ανακαλέσει τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, κατά την αποψινή του συνέντευξη στον –εκ των προσωρινών υπερθεματιστών- τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και να δηλώσει ευθαρσώς ότι αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού».

Νωρίτερα και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιτεθεί εναντίον του κ. Δένδια κάνοντας λόγο για δηλώσεις που προκαλούν θυμηδία.

Το «καλάμι της αλαζονείας»
Στη δήλωση Παππά απάντησε πριν από λίγο η ΝΔ, καλώντας τον υπουργό «να ξεπεζέψει από το καλάμι της αλαζονείας». Ειδικότερα, η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει: «Καλό θα ήταν ο κ. Παππάς να ξεπεζέψει από το καλάμι της αυταρέσκειας και της αλαζονείας.
Ας μην ανησυχεί. Ο ελληνικός λαός και η Νέα Δημοκρατία θα απαλλάξουν σύντομα τη χώρα από το νόμο – έκτρωμα που κατασκεύασε».

Ο νόμος Παππά θα ακυρωθεί
Πηγές από τη ΝΔ, πάντως, ανέφεραν ότι το κόμμα θα ακυρώσει το νόμο Παππά και θα καταργήσει τον περιορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών, αξιοποιώντας πλήρως τις τεχνικές δυνατότητες του ψηφιακού φάσματος.

«Οι επιπρόσθετες άδειες δεν θα δοθούν με κριτήριο ποιος δίνει τα περισσότερα, αλλά με συγκεκριμένες βασικές προϋποθέσεις, όπως η απόλυτη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων και η ανταπόκριση σε αυστηρά ποιοτικά κριτήρια και ενιαίο τίμημα. Σε κάθε περίπτωση ο νόμος αυτός, όπως εκτιμούμε, θα κριθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, γιατί αυτό θα συνέβαινε σε κάθε κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Και φυσικά τα χρήματα αυτά δεν θα έχουν δοθεί, για να επιστραφούν κιόλας», σημείωναν οι ίδιες πηγές από την αξιωματική αντιπολίτευση.