ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
AMANDA
Η ομάδα AMANDA του ΑΠΘ, ο Ηλίας Χρυσοβέργης, ο Γιώργος Σχινάς, ο Βασίλης Μπαλτατζής και η Μαργαρίτα Μπίντση υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, κατέκτησε την 1η θέση στον κόσμο στην κατηγορία World Citizenship και τη 2η θέση σε όλες τις κατηγορίες στον παγκόσμιο τελικό του διαγωνισμού  «Microsoft Imagine Cup 2016»!
Η ομάδα AMANDA αποτελείται από τέσσερις φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Οι φοιιτητές δημιούργησαν μία εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας για κινητά τηλέφωνα, στην οποία ο χρήστης ενημερώνεται για το φαινόμενο του bullying (σχολικός εκφοβισμός) και μαθαίνει τρόπους για την αντιμετώπισή του. Η εφαρμογή απευθύνεται σε μαθήτριες και μαθητές όλων των βαθμίδων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα ενισχύει την προσπάθεια των εκπαιδευτικών και των ψυχολόγων να διαχειριστούν τέτοια περιστατικά.
Η ομάδα ταξίδεψε στο Σιάτλ της Αμερικής στα τέλη του Ιουλίου και συμμετείχε στους παγκόσμιους τελικούς του διαγωνισμού “Microsoft Imagine Cup 2016”. Εκεί, παρουσίασε τη δική της προσέγγιση για την επίλυση αυτού του πολύ σημαντικού προβλήματος, κατακτώντας την 1η θέση στον κόσμο στην κατηγορία World Citizenship και τη 2η θέση σε όλες τις κατηγορίες!
Επόμενες στάσεις, όπου θα παρουσιάσουν την εφαρμογή τους, είναι το περίπτερο 17 της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.), το συνέδριο «Microsoft Ignite» στην Ατλάντα της Αμερικής τον Σεπτέμβριο καθώς και η φιλανθρωπική εκδήλωση «WE Day» στο Τορόντο του Καναδά τον Οκτώβριο.»
Οι ίδιοι καλούν τους μαθητές του σχολείου από το οποίο αποφοίτησαν να επισκεφτούν το περίπτερό τους για να δουν από κοντά την καινοτόμα εφαρμογή:
«Τα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης στάθηκαν αρωγοί μας από την αρχή του project και μας βοήθησαν σε οτιδήποτε τους ζητήσαμε (συζήτηση με εκπαιδευτικούς για το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού, παρουσίαση της εφαρμογής μας στην ετήσια εκδήλωση για τον σχολικό εκφοβισμό, παραγωγή βίντεο για ανάγκες της εφαρμογής) και για αυτό θα ήταν χαρά μας να δείξουμε την εφαρμογή μας σε όσα περισσότερα παιδιά (αλλά και γονείς) έρθουν καθώς και να τους ενημερώσουμε για το project» αναφέρουν σε σχετική επιστολή.
Οι καθηγητές φυσικής κ .Κώστας Χρυσοβέργης και Βασίλης Τεμπερεκίδης θα βρίσκονται την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016, μετά τις 18.00, στο περίπτερο της AMANDA, για να γνωρίσουν μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριές την εφαρμογή που σχεδίασαν οι απόφοιτοί του σχολείου.