, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αποτελεσματικά παυσίπονα η γιόγκα και ο βελονισμός

550_334_528626Ορισμένες εναλλακτικές θεραπείες, όπως η γιόγκα, το τάι τσι και ο βελονισμός, είναι πολύ αποτελεσματικές στην καταπολέμηση του πόνου, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.
Όπως έδειξε, κάθε θεραπεία μπορεί να αποδώσει σε συγκεκριμένες παθήσεις, επομένως καμία δεν αποτελεί πανάκεια εναντίον του πόνου.
Σύμφωνα με την ανάλυση:
* Βελονισμός και γιόγκα αποδίδουν εναντίον του πόνου στη μέση
* Βελονισμός και τάι τσι καταπραΰνουν την οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο
* Οι μαλάξεις είναι αποτελεσματικές βραχυπρόθεσμα για τους πόνους στον αυχένα
* Οι τεχνικές χαλάρωσης είναι αποτελεσματικές στην καταπολέμηση των σοβαρών πονοκεφάλων και της ημικρανίας.
Επιπλέον, καμία από αυτές τις θεραπείες δεν έχει σοβαρές παρενέργειες όταν εκτελείται από κατάλληλα εκπαιδευμένους θεραπευτές.
Τη νέα ανάλυση πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής & Ολιστικής Υγείας (NCCIH) των ΗΠΑ που υπάγεται στα ομοσπονδιακά Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (NIH) της χώρας.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Mayo Clinic Proceedings», η ανάλυση βασίσθηκε σε 105 τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ την τελευταία 50ετία.
Οι μελέτες είχαν εστιαστεί σε επτά συμπληρωματικές μεθόδους οι οποίες δοκιμάστηκαν στην αντιμετώπιση του πόνου στη μέση, της οστεοαρθρίτιδας, της αυχεναλγίας, της ινομυαλγίας, της κεφαλαλγίας ή/και της ημικρανίας.
Άλλα ευρήματα της νέας ανάλυσης είναι ότι οι μαλάξεις, ο χειρισμός της σπονδυλικής στήλης και οι οστεοπαθητικοί χειρισμοί μπορεί να παράσχουν κάποια ανακούφιση από τον πόνο στη μέση, καθώς και ότι το τάι τσι ίσως βοηθεί τους πάσχοντες από ινομυαλγία.
Ωστόσο τα στοιχεία γι’ αυτές τις επιδράσεις δεν είναι πολύ ισχυρά, διευκρινίζουν οι ερευνητές.
Όπως γράφουν στο άρθρο τους, εκατομμύρια άνθρωποι βασανίζονται από επίμονους πόνους οι οποίοι δεν καταπραΰνονται πλήρως από τα φάρμακα και γι’ αυτό πολλοί στρέφονται στις συμπληρωματικές θεραπείες για βοήθεια.
Ωστόσο τα στοιχεία για το ποια θεραπεία βοηθά σε τι ήταν σκόρπια και έτσι σκοπός της μελέτης ήταν να συγκεντρωθούν ώστε να δοθούν στους ασθενείς και τους θεραπευτές τα εργαλεία που χρειάζονται για να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις ως προς το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να βοηθήσει.

tanea.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.