ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ

Διοικητικοί υπάλληλοι είναι αυτοί που κάνουν την πρώτη εκτίμηση για την υγεία και την πάθηση των ασθενών που φτάνουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει στην Karfitsa ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Πέτρος Κετικίδης. «Είχαμε στείλει εξώδικο στον προηγούμενο διοικητή για τη δήθεν λειτουργία του ΤΕΠ. Το ΤΕΠ προβλέπει τη διαλογή των ασθενών από ειδικό γιατρό, γενικής ιατρικής ή παθολόγο, έναν νοσηλευτή και έναν διοικητικό υπάλληλο. Αυτή η διαδικασία στο «Γεννηματάς» δεν γίνεται. Στέλνουν τον ασθενή έξω από το χώρο των επειγόντων σε διοικητικό υπάλληλο, ο οποίος κάνει την καταγραφή και βάση της δικής του εκτίμησης τον στέλνει στο αντίστοιχο ιατρείο. Με αποτέλεσμα να δίνονται λάθος πληροφορίες και να επιβαρύνεται ο υπάλληλος με αρμοδιότητες που δεν του ανήκουν», τονίζει ο κ. Κετικίδης.

Της Έλενας Καραβασίλη

Ο ίδιος εξηγεί πως μπορεί ο ασθενής να περιμένει για δύο ώρες στο παθολογικό και τελικά να χρειάζεται ουρολόγο, οπότε να αναγκαστεί να περιμένει άλλες δύο ώρες για τη σωστή ειδικότητα. «Στο παρελθόν μάλιστα είχε γίνει καταγγελία διότι δεν ήταν μόνο διοικητικός σε αυτή τη θέση. Την πρώτη εκτίμηση του ασθενούς έκανε ο υδραυλικός, ο θερμαστής, ο κλιβανέας. Δεν έχει παρθεί κανένα σχετικό μέτρο και σε κάθε περίπτωση ο νόμος προβλέπει πως η καταγραφή των ΤΕΠ γίνεται μέσα στο χώρο των ΤΕΠ», υπογραμμίζει ο κ. Κετικίδης. Από την πλευρά της η διοικήτρια των νοσοκομείων «Γ. Γεννηματάς» και «Άγιος Δημήτριος» Μελπομένη Τσούγκα λέει χαρακτηριστικά πως: «όταν έρχεται ένα περιστατικό με το ΕΚΑΒ, γίνεται η πρώτη εκτίμηση από εκεί και έτσι γνωρίζουμε που πρέπει να πάει ο ασθενής. Αν ο ασθενής έρθει από μόνος του ρωτάει τον διοικητικό υπάλληλο που πρέπει να πάει για να καταγραφεί στο κατάλληλο ιατρείο. Το έλλειμμα στο Γεννηματάς είναι πως δεν υπάρχει οργανωμένο τμήμα επειγόντων περιστατικών, υπάρχουν επείγοντα ιατρεία. Αυτό που πρέπει να γίνει, πριν καταγραφεί το περιστατικό στον διοικητικό, είναι μία διαλογή από νοσηλεύτρια ή από γιατρό κάτι που αυτή τη στιγμή δε συμβαίνει. Δεν υπάρχει οργανωμένη εκτίμηση των περιστατικών, έτσι όντως υπάρχει πιθανότητα να πάει κάποιος στον ουρολόγο για παράδειγμα και τελικά να χρειάζεται κάποια άλλη ειδικότητα, είναι κάτι που το έχω δρομολογήσει ώστε να λυθεί το ζήτημα».

νοσοκομείο

Η ανεργία γεμίζει τα επείγοντα 

Με «εμπόλεμη ζώνη» παρομοιάζει τις εφημερίες του νοσοκομείο, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Παπαγεωργίου» Λάμπρος Δερμεντζόγλου. Όπως αναφέρει, μερικώς έχουν λυθεί τα σοβαρά οικονομικά ζητήματα που υπήρχαν με τις υπέρογκες οφειλές. «Συνεχίζουμε όμως να έχουμε μία σημαντική αιμορραγία σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού. Ανοίγουν προκηρύξεις για εργαζόμενους στην υγεία και το Παπαγεωργίου για ακόμη μία φορά δεν είναι μέσα, που σημαίνει πως δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα για να έρθει καινούριο προσωπικό. Την ίδια ώρα αναμένεται να φύγουν συνάδελφοι ώστε να πάνε σε κάποιο άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα αμιγώς δημόσιο, με τις ελλείψεις σε προσωπικό να υπερβαίνουν τα 450 άτομα. Σκεφτείτε πως σε μία εφημερία οι ασθενείς μπορούν να φτάσουν τους 1.000», λέει ο κ. Δερμεντζόγλου. Και εξηγεί πως σε τραυματιοφορείς, οι ελλείψεις είναι τεράστιες, «υπάρχει μόλις ένας που κάνει τη νυχτερινή βάρδια, με το φαινόμενο να εντείνεται ακόμη περισσότερο καθότι μιλάμε για ένα πόστο με μεγάλη σωματική κόπωση σε ένα προσωπικό που αρχίζει και γερνάει. Επίσης στα χρόνια της κρίσης, ο κόσμος έχει μεταφερθεί από την ανύπαρκτη πρωτοβάθμια περίθαλψη στα επείγοντα των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να προκαλείται «έμφραγμα». Στα μη επείγοντα περιστατικά η αναμονή μπορεί να φτάσει μέχρι και τις οκτώ ώρες», σημειώνει ο κ. Δερμεντζόγλου. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο «ΑΧΕΠΑ» με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Δημήτρη Κοροξένο να αναφέρει πως η ανεργία έχει οδηγήσει πάρα πολύ κόσμο στα επείγοντα και στις εφημερίες, «με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατά πολύ ο όγκος των ασθενών. Δε μπορούν να πάνε σε ιδιώτες ή να πληρώσουν στα τακτικά ιατρεία και έτσι συσσωρεύονται στις εφημερίες για δωρεάν περίθαλψη, δηλαδή παρατηρούμε μία αύξηση της τάξεως του 30%. Επίσης μόλις αρχίσει να χειμωνιάζει θα έχουμε και άλλα ζητήματα με τους άστεγους, που «φιλοξενούνται» μέσα στους χώρους του νοσοκομείου, κάποιοι εξ’ αυτών έχουν ψυχολογικά προβλήματα και έχει χρειαστεί να παρέμβει η αστυνομία. Υπάρχουν εφτά φύλακες που είναι μόνιμοι υπάλληλοι, όμως δε φτάνουν, το ΑΧΕΠΑ είναι αφύλαχτο. Έχει τέσσερις πύλες και φυλάσσεται μόνο η μία, όποιος θέλει μπορεί να μπει μέσα στο νοσοκομείο και να «σηκώσει» ότι θέλει χωρίς να καταλάβει κανείς το παραμικρό».

nosokomeio_diadromos_karfitsa

Ελλείψεις που φτάνουν στο 60%

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «ΑΧΕΠΑ» τονίζει για ακόμη μία φορά πως: «υπάρχει σοβαρή υποχρηματοδότηση των  νοσοκομείων, με αποτέλεσμα οι εταιρίες που τα προμηθεύουν να μη φέρνουν υλικά. Στο ΑΧΕΠΑ για παράδειγμα μπορεί μία μέρα να μην έχουμε γάντια, σύριγγες, καθετήρες. Τελευταία έχουμε ελλείμματα σε σοβαρά και ακριβά υλικά, όπως αυτά που μπαίνουν στα χειρουργεία. Οπότε ο ασθενής αναγκάζεται είτε να αναβάλει το χειρουργείο είτε να πληρώσει τα υλικά από τη τσέπη του. Υπάρχει επίσης μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης. Στη νοσηλευτική υπηρεσία το ποσοστό φτάνει στο 40%. Σε τεχνικό προσωπικό οι ελλείψεις φτάνουν στο 60%, ενώ δεν έχουμε τραυματιοφορείς. Δηλαδή όταν έχεις 20 τραυματιοφορείς ενώ θα έπρεπε να έχεις 70, είναι σα να έχεις πλήρη έλλειψη. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος μεταφοράς του ασθενούς μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, στις εφημερίες είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση, σε καθημερινά βάση όμως υπάρχει μεγάλη αναμονή… μπορεί να περιμένει και όλη μέρα για να μεταφερθεί. Έχει συμβεί στο ΑΧΕΠΑ να υπάρχει ένας τραυματιοφορέας για όλο το κτήριο!». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Γ. Γεννηματάς» λέει πως παρότι δόθηκε μία χρηματοδότηση, «αυτή τη στιγμή οι παλιές οφειλές των νοσοκομείων φτάνουν το 1,5 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλες τις εξαγγελίες για προσλήψεις, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2016 αποχώρησαν περίπου 2.000 εργαζόμενοι από το χώρο της υγείας. Για τη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα τα κενά είναι τεράστια. Οι εργαζόμενοι δουλεύουνε με διπλοβάρδιες, χωρίς ρεπό και χωρίς άδειες. Το «Γεννηματάς» σε μία εφημερία μπορεί να δεχτεί από 750 μέχρι 900 ασθενείς, όπως καταλαβαίνεται αυτός ο αριθμός δεν είναι διαχειρίσιμος. Επίσης συνεφημερεύουμε με το ΑΧΕΠΑ γιατί υπάρχουν ειδικότητες όπως η ουρολογική, τα ορθοπεδικά και παιδοχειρουργικά που δεν τα καλύπτει». Ο κ. Κετικίδης τονίζει πως: «μέχρι πρόσφατα το νοσοκομείο είχε έναν διοικητή και έναν αναπληρωτή στον Άγιο Δημήτριο. Η νέα κυβέρνηση τοποθέτησε ακόμη έναν υποδιοικητή στο «Γεννηματάς», όπου όμως η μισθοδοσία του αντιστοιχεί με το να παίρναμε δύο νοσηλεύτριες ή έναν αξονικό τομογράφο μετά από δύο χρόνια. Έχουμε θέσει τα ζητήματα στη διοικήτρια, η οποία επικαλείται τις προσλήψεις που θα γίνουν».  Ο ίδιος σημειώνει πως δεν είναι μόνο οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό αλλά «υπάρχουν ελλείψεις και σε γιατρούς. Η παιδιατρική και η ωτορρυνολαρυγγολογική παραπαίει, μάλιστα η παθολογική το καλοκαίρι έκλεισε τα εξωτερικά της ιατρεία για ένα μήνα γιατί ο γιατρός που έκανε τα ιατρεία πήρε άδεια και έτσι δεν υπήρχε γιατρός για τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του «Γεννηματάς»! Δε μπορούμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε έτσι».

Οι χορηγίες και το… παγκάρι της εκκλησίας! 

Από τις αρχές Αυγούστου, στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» λειτουργεί η νέα, πλήρως οργανωμένη παιδιατρική πτέρυγα που ήταν χορηγία του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, Αναστάσιο Σπανό. Ο ίδιος σημειώνει πως «οι ελλείψεις σε προσωπικό φτάνουν στο 30%, με βάση τον οργανισμό του νοσοκομείου που όμως δεν ήταν ποτέ πλήρης. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία διαδικασία ενταλματοποίησης από πλευράς νοσοκομείου και υποδιεύθυνσης οικονομικού, όπου έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για όλα τα προηγούμενα χρέη έως τις 30 Απριλίου 2016. Ακολουθεί μία δεύτερη δόση που θα λάβουμε από το υπουργείο στο τέλος Σεπτεμβρίου για να καλύψουμε την επόμενη περίοδο. Επίσης μέχρι το τέλος του χρόνου θα έρθουν στο νοσοκομείο 100 άτομα, διοικητικοί, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό μέσω των προκηρύξεων». Ο κ. Σπανός αναφέρει πως στο «ΑΧΕΠΑ» αυτή τη στιγμή εξελίσσεται ένα μεγάλο έργο μέσα του ΕΣΠΑ, όπου «μετά από ένα χρόνο θα έχουμε 4.500 τ.μ. καινούρια και πλήρως εξοπλισμένα, με ΜΕΘ και χειρουργεία κάτι που θα αλλάξει τη νοσοκομειακή εικόνα ολόκληρης της πόλης». Από την άλλη πλευρά, αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση της Π.Ο.Ε.ΔΥ.Ν όπου αναφέρετε ότι «μοναδική πηγή χρηματοδότησης του Νοσοκομείου Γεννηματάς για μεγάλα χρονικά διαστήματα ήταν το παγκάρι της εκκλησίας»!