ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

4

Η Thessaloniki Walking Tours με ξεναγό τον αρχαιολόγο και υποψήφιο διδάκτορα αρχαιολογίας Τάσο Παπαδόπουλο συμμετέχει και φέτος στο φεστιβάλ μυστηρίου Mysticon που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η HELEXPO, με τρεις διαφορετικές συναρπαστικές διαδρομές που φέρνουν στο φως άγνωστες ιστορίες από την πόλη.

Σκοτεινές μνήμες, δολοφονίες που δεν έχουν ακόμη διαλευκανθεί και συγκλόνισαν την πόλη, απώλειες που διαμόρφωσαν την ταυτότητα της, θρησκείες, αιρέσεις, μυστικιστικές σέκτες και ένας προφήτης που εμφανίστηκαν κάποια στιγμή στην ιστορία της, το σημείο που ενώνονται η μνήμη με τη λήθη, το οικείο με το ανοίκειο, ο τρόμος με το λυτρωτικό γέλιο όπως συμβαίνει στα κοιμητήρια όταν έχουν πολλές ιστορίες να αφηγηθούν αποδεικνύοντας πως ο θάνατος είναι ένα πολύ παράξενο πράγμα.

– Τρίτη 13 & Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου: Σκοτεινή Μνήμη
Σημείο συνάντησης: Πλατεία Αριστοτέλους (άγαλμα Βενιζέλου)
Ώρα: 19:00
Από τη σφαγή των Προξένων μέχρι τις δολοφονίες των Πολκ και Λαμπράκη, η Θεσσαλονίκη συγκλονίστηκε από περιστατικά βίας και τραγικές απώλειες τα οποία έριξαν βαριά την σκιά τους στην εξέλιξη της μέσα στο χρόνο. Περπατάμε σε γνωστές και άγνωστες σκοτεινές περιοχές στο κέντρο της πόλης, κινούμαστε σε γκρίζες ζώνες και όπου χρειάζεται δίνουμε τις διαφορετικές εκδοχές των γεγονότων.

– Πέμπτη 15 & Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου: Στα ίχνη των Θεών της πόλης
Σημείο συνάντησης: Ναός των Αγίων Αποστόλων
Ωρα: 17: 30
Με αφετηρία το Ναό των Αγίων Αποστόλων, τον οποίο καινοτομώντας βάζουμε στον ξεναγικό χάρτη, αναζητούμε τα ίχνη που άφησαν πίσω τους θρησκείες, αιρέσεις, σέκτες, αλλά και τα ίχνη των προσώπων που συνδέθηκαν μαζί τους και αφηγούμαστε τις ιστορίες τους. Ιστορία, φιλοσοφία, θεολογία, μεταφυσική, τέχνη, θρύλος, ισορροπούν σε μια πρωτότυπη διαδρομή που σκάβει βαθιά στο παρελθόν της πόλης.

– Σάββατο 17 & Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου: Τα κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης
Σημείο συνάντησης: Έξω από την Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ
Ώρα: 10:00
Από τον τόπο όπου βρίσκονταν το εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης μέχρι το επιβλητικό Ζέιτελινγκ τα Κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης αφηγούνται με τον δικό τους τρόπο κρυφές ιστορίες από την πόλη. Περιηγούμαστε σε αυτούς τους σιωπηλούς χώρους μνήμης, ανακαλύπτουμε τα σημεία ταφής ανθρώπων που άφησαν το αποτύπωμά τους στην πόλη καθώς βρέθηκαν εδώ και από τραγική τύχη έμειναν για πάντα. Περπατάμε στη λεπτή γραμμή ανάμεσα στο θάνατο και τη ζωή και αφηγούμαστε ιστορίες ακόμη κι αν αυτές κρύβουν πικρές και άβολες αλήθειες.

mysticon5 3