ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αγία ΤριάδαΑγία ΤριάδαΑγία Τριάδα

«Μέσα σε δυο εικοσιτετράωρα έπεσε στην περιοχή, όπως τόνισε ο δήμαρχος, Γιάννης Μαυρομάτης, το νερό που πέφτει μέσα σε ένα ολόκληρο χρόνο…» Οι ζημιές στο δήμο Θερμαϊκού είναι εκτεταμένες και ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή τους. Δραματική είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά στους επαγγελματίες και καταστηματάρχες της περιοχής, οι οποίοι μετρούν ζημιές και σε εμπορεύματα. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ξενοδοχείου, που λειτούργησε φέτος για πρώτη φορά και… πλημμύρισε! Ο κ. Μαυρομάτης επικοινώνησε με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ενημερώθηκε ότι έχουν λάβει το αίτημα και την έκθεση της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή κι από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, και θα γίνει άμεσα η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Την προηγούμενη Τρίτη ο κ. Μαυρομάτης είχε συνάντηση με τους αρμόδιους για το ζήτημα των ρεμάτων ζητώντας να επισπευσθούν οι διαδικασίες… Ο προϋπολογισμός για τη διάνοιξη αυτών των ρεμάτων είναι περίπου 7 εκ. ευρώ.  Επίσης, πλημμύρισαν πολλές εξοχικές κατοικίες, σχεδόν το σύνολο των αγροτικών δρόμων, η περιοχή Πάλιουρα στην Επανομή, η Ιχθυόσκαλα της Ν. Μηχανιώνας και το αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ, ενώ φράκαρε και το ρέμα στον ίδιο οικισμό από τα πολλά φερτά υλικά. Ο κ. Μαυρομάτης επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει γενναία διαπλάτυνση του δρόμου προς Ν. Μηχανιώνα, όμως υπάρχει μελετητική επάρκεια ώστε να προστεθεί μια λωρίδα κυκλοφορίας ακόμη, να γίνουν πεζοδρόμια και τα απαραίτητα αποχετευτικά έργα, τα οποία θα αποκαταστήσουν την ασφάλεια του κεντρικού δρόμου που συνδέει όλους τους οικισμούς.

φωτο Γιώργος Βελλίδης

Αγία Τριάδα

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρέθηκε με το σύνολο των υπηρεσιών της και υπό την καθοδήγηση του Υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας Χαράλαμπου Στεργιάδη, στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές του Δήμου Θερμαϊκού, έπειτα από εντολή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, προκειμένου να συνδράμει τις προσπάθειες του Δήμου για την αντιμετώπιση των καταστροφών, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση η οποία προσθέτει: «λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων έχουν πλημμυρίσει πολλές περιοχές και έχουν σημειωθεί εκτεταμένες καταστροφές σε σχεδόν το σύνολο των οικισμών του Δήμου, γι’ αυτό και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε την άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Από το πρωί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει διαθέσει μηχανήματα (υπηρεσιακά και μισθωμένα), αλλά και προσωπικό προκειμένου να γίνει το ταχύτερο δυνατό η αποκατάσταση των ζημιών, σε συνεργασία με το Δήμο και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (Πυροσβεστική, Αστυνομία, Πολιτική Προστασία κτλ.).Ταυτόχρονα, ο μηχανισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να συνδράμει και τις προσπάθειες του Δήμου Δέλτα για την αποκατάσταση των επιπτώσεων από τις πλημμύρες στην περιοχή»

—–

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων το τελευταίο 24ωρο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία μέχρι στιγμής δέχθηκε κλήσεις για παροχές βοηθείας στους Νομούς: Θεσσαλονίκης 550 κλήσεις, Μεσσηνίας 350 κλήσεις, Λακωνίας 125 κλήσεις.

Μέχρι τώρα έχουν ανασυρθεί εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων, δύο νεκρές γυναίκες στη Μεσσηνία, ένας νεκρός άνδρας στη Λακωνία ενώ αγνοείται γυναίκα 60 ετών στην περιοχή Επανωμή Θεσσαλονίκης. Συνολικά επιχειρούν: 110 αντλητικά συνεργεία, τέσσερις ομάδες από την 1η και 2η ΕΜΑΚ, τέσσερα ερπυστριοφόρα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, 90 πυροσβεστικά οχήματα και 400 πυροσβέστες. Στις ανωτέρω επιχειρήσεις διασώθηκαν 24 άτομα από το Νομό Θεσσαλονίκης, 29 άτομα από το Νομό Λακωνίας και 21 άτομα από το Νομό Μεσσηνίας. Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την ολοκλήρωση τους και με κλιμάκωση των δυνάμεων αν αυτό απαιτηθεί.Μέχρι στιγμής τα καιρικά φαινόμενα στους παραπάνω Νομούς βρίσκονται σε ύφεση.