ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πρόεδρος - φωτο 2

Μια εκ βαθέων εξομολόγηση του ανθρώπου που πρωτοπόρησε στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης από το 1957, όχι μόνο ως πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ, αλλά ως ένας άνθρωπος που προέρχεται από τα σπλάχνα της εκπαίδευσης. Ο κ. Σοφοκλής Ξυνής, Πολιτικός Μηχανικός, απόφοιτος του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Φυσικός, αλλά και τέως καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων, μιλά γι’ αυτό που αγαπά και με το οποίο έχει συνδεθεί απόλυτα και αποκλειστικά καθ΄ όλη τη διάρκεια του επαγγελματικού του βίου: την Εκπαίδευση.

Ποιος είναι ο ρόλος που οφείλει να διαδραματίσει ένας ιδιωτικός εκπαιδευτικός φορέας εν μέσω κρίσης;  

Ο Όμιλος ΞΥΝΗ έχει αναπτύξει πολύ νωρίτερα από την έλευση της κρίσης μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, προσφέροντας  εκατοντάδες υποτροφίες και επιδοτήσεις σπουδών, με απαρχή και τέλος της φιλοσοφίας του τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στην εκπαίδευση. Πρώτοι εμείς, οι εκπρόσωποι του κλάδου, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι η εκπαίδευση αποτελεί το μέγιστο κοινωνικό αγαθό και αναμφισβήτητο δικαίωμα όλων.

Προσαρμοζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε κάθε εποχή, χωρίς να παρεκκλίνουμε από τη φιλοσοφία μας, είτε αναφερόμαστε στην εποχή της οικονομικής ευμάρειας είτε στην εποχή της υφεσιακής περιδίνησης της χώρας μας.

Ποια είναι η απάντηση του Ομίλου ΞΥΝΗ στην κρίση;

Εκσυγχρονίσαμε τα προγράμματά μας στο ΙΙΕΚ και στο Mediterranean College,  που συνεργάζεται με το κρατικό βρετανικό πανεπιστήμιο University of Derby, UK, από τα 50 καλύτερα βρετανικά πανεπιστήμια και 10ο στην απασχολησιμότητα των αποφοίτων του.

Με πολλή σοβαρή δουλειά «ασχοληθήκαμε» με την κρίση και την αλλαγή του χάρτη της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ώστε να προσφέρουμε άμεση πρακτική άσκηση και επαγγελματική αποκατάσταση.

Λειτουργούμε τα career days και το ΓΕΑΣ ΞΥΝΗ, από τα πιο αποτελεσματικά γραφεία εύρεσης εργασίας στη χώρα μας.

Τι θα λέγατε στους γονείς που δεν μπορούν να επενδύσουν σε σπουδές των παιδιών τους στο εξωτερικό;

Θα πω αυτό που λέω πάντοτε με πλήρη συνείδηση: τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων στην Ελλάδα είναι ισοδύναμα με αυτά των βρετανικών πανεπιστημίων που εκπροσωπούν.

Το Mediterranean College διασφαλίζει την απόκτηση ενός πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών απευθείας από το University of Derby με σπουδές εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.

Έχετε πρόσφατα εκδώσει ένα βιβλίο με αφετηρία το Συνέδριο στους Δελφούς το 1995.

Δεν εκμεταλλευόμαστε ως λαός προοπτικές που διακρίνονται «διά γυμνού οφθαλμού», όπως οι δυνατότητες ανάδειξης της χώρας μας σε Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο.

Ο Όμιλος ΞΥΝΗ είχε αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία διορατικά, από το 1995, με το συνέδριο στους Δελφούς «Ελλάδα, Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης», παρουσία μεγάλων προσωπικοτήτων.

Τα οφέλη είναι πολύ σημαντικότερα για τη χώρα μας σήμερα, με την εισροή φοιτητικού συναλλάγματος, την ανάπτυξη του τουρισμού, του ακαδημαϊκού κύρους και της επιστημονικής έρευνας και τη διεύρυνση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων.

Όλα αναλύονται στο ομώνυμο βιβλίο μου, που θα παρουσιαστεί το Σεπτέμβριο στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα.

Φέτος ο Όμιλος ΞΥΝΗ γιορτάζει τα 60 χρόνια του.

Το επετειακό ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 είναι πολύ σημαντικό για μένα προσωπικά. Από το 1957 υπηρετώ αυτό που αγαπώ, την Εκπαίδευση, για 60 συνεχόμενα χρόνια.

Γιορτάζουμε φέτος και θέτουμε ακόμη υψηλότερα τον πήχη. Μαζί με εμάς γιορτάζουν οι σπουδαστές μας, οι φοιτητές μας και οι απόφοιτοί μας, που ήδη μετρούν τις 270.000.

Τι απαντάτε στα σε βάρος σας δημοσιεύματα που κυκλοφορούν;

Έχουμε συνηθίσει, τα τελευταία 7 χρόνια, να δεχόμαστε ενορχηστρωμένες επιθέσεις, που όμως είναι ενάντια στον υγιή ανταγωνισμό, και δεν συνάδουν με τη φιλοσοφία του Ομίλου ΞΥΝΗ. Δεν έχουμε συναγωνιστές, μόνο ανταγωνιστές που δεν μπορούν να μας ξεπεράσουν.

Κοιτάμε στα μάτια τους χιλιάδες σπουδαστές μας, που μας εμπιστεύονται εδώ και 60 χρόνια και έχουν δικαιωθεί για την επιλογή τους.