ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

karamanlis-new-660370

του Νικολάου Καραμανλή

Το «στοίχημα» που όλες οι πολιτικές παρατάξεις προσπαθούν να κερδίσουν τα τελευταία χρόνια είναι πιο επίκαιρο από ποτέ! Και αυτό διότι, οδεύοντας προς το φθινόπωρο και τη ΔΕΘ, το «στοίχημα» αυτό θα ορίσει το μέλλον της χώρας μας για την επόμενη πενταετία τουλάχιστον.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα βρεθεί προ των ευθυνών του αλλά και μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση που λέγεται «κοινωνική ηρεμία και ανάπτυξη». Τα μέτρα τα οποία έχουν περάσει από τη Βουλή είναι δυσβάσταχτα για μια τεράστια μερίδα πολιτών, ο φόβος του «κόφτη» παραμένει ορατός και οι αξιολογητές του κυβερνητικού έργου έρχονται με νέες απαιτήσεις, ενώ το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του, λέγοντας «ή τα αλλάζετε όλα ή φεύγουμε».

Η δυνατότητα επιβολής νέων φόρων είναι αδύνατη και παράλογη, μια και θα βουλιάξει ακόμα περισσότερο την οικονομία στην ύφεση και τους πολίτες στην απόγνωση. Έτσι, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αφήσει κατά μέρος τις αυταπάτες και να ανέβει στο βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης με πρόγραμμα, πρόταση και αλήθειες, πέρα από τα χαμόγελα και τη «στήριξη» την οποία πιθανότατα θα εισπράξει από τους Ευρωπαίους ηγέτες, μετά την ολοκλήρωση των επαφών που θα έχει…

Η υψηλή πολιτική και η λογική των «συμμαχιών» με τους εταίρους είναι σίγουρα μια «ομπρέλα ασφαλείας», όμως η καθημερινότητα και τα δυσβάσταχτα μέτρα είναι αυτά που εξοντώνουν τους πολίτες και φθείρουν την κυβέρνηση.

Άρα, δεν είναι η στιγμή για προεκλογικές κορόνες και υποσχέσεις που ύστερα από λίγο καιρό θα ακούγονται σαν ανέκδοτο. Δεν είναι ώρα οι διάφοροι παροικούντες το Μαξίμου, εν ονόματι των 15 λεπτών δημοσιότητας, να παίζουν «προσωπικά παιχνίδια» στην πλάτη των Ελλήνων.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ο πρωθυπουργός να ανοίξει τα αφτιά του και να «αφουγκραστεί». Τόσο την κοινωνία όσο και τους πολιτικούς «αντιπάλους του», τους οποίους τώρα είναι καιρός να πάψει να βλέπει σαν εχθρούς και να τους αντιμετωπίσει ως συνομιλητές. Να εναρμονιστεί με τις ανάγκες της εποχής, αφήνοντας πίσω του τον αντιπολιτευτικό λόγο και την προεκλογική παροχολογία.

Πρέπει να αφήσει πίσω του τη λογική του «Λουδοβίκου» και να προσγειωθεί στην πραγματικότητα. Ναι, όλοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση δύσκολα θα πέσει από τα εργασιακά ή από τους φόρους. Όμως, ο Σεπτέμβριος έρχεται με κατασχέσεις περιουσιών, ΕΝΦΙΑ, Ελληνοτουρκικά και μια δύσκολη αξιολόγηση. Και, για να λύσεις ένα πρόβλημα, πρέπει πρώτα να αντιληφθείς ότι υπάρχει πρόβλημα – κάτι που, σύμφωνα με δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και των κυβερνητικών στελεχών, φαίνεται ότι ή δεν το έχουν κατανοήσει ή πως εμπαίζουν τον λαό, ελπίζοντας στην ανοχή του…

Είναι η ώρα των σοβαρών ανθρώπων και των σοβαρών αποφάσεων. Γιατί οι μέρες που ακολουθούν δεν θα κρίνουν τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης, αλλά την επιβίωση των πολιτών και της Ευρωπαϊκής Ελλάδας…