ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Λαμτζίδης

του Μανόλη Λαμτζίδη*

Τη Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016, έπεσε η αυλαία στην υπόθεση της κλοπής των ιερών λειψάνων και κειμηλίων από την Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας και άλλων εκκλησιών και μοναστηριών, που σημειώθηκε το 2012.

Το δευτεροβάθμιο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης εξάντλησε την αυστηρότητά του και επέβαλε στους δράστες -με κάποιες διαφοροποιήσεις τις ανώτατες προβλεπόμενες από τον Ποινικό Κώδικα ποινές (από 6ετή μέχρι και 10ετή κάθειρξη).

Στο πλαίσιο αυτής της δίκης έγινε δεκτή –όπως στον πρώτο βαθμό– η παράσταση πολιτικής αγωγής από την πλευρά της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας, που ενεργούσε ως ιδιόμορφο ημεδαπό νομικό πρόσωπο .

 Ίσως είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό σε ποινική δίκη με τέτοιο αντικείμενο και αυτό θεωρείται σημαντικό γεγονός στα ποινικά χρονικά του τόπου.

Το ζήτημα όμως δεν τελείωσε εδώ.

Δύο θέματα παραμένουν ανοιχτά:

 Η αποτελεσματική φύλαξη, συστηματική καταγραφή και ταυτοποίησης όλων των ιερών κειμηλίων και ιδιαίτερα των εικόνων , που γίνονται αντικείμενο εμπορίας ανά τον κόσμο και το ζήτημα του εντοπισμού του τελικού προορισμού των λειψάνων, είναι το ένα.

Το δεύτερο είναι πού κατάληξαν τα κλοπιμαία.

Για το θέμα αυτό είναι φανερό ότι η κλοπή ήταν στοχευμένη και κατευθυνόμενη από κάποιον ή κάποιους «εγκεφάλους» εγκατεστημένους στο εσωτερικό της χώρας ή σε χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού , που συνδέονταν όμως με μέλη της ανερχόμενης νέας οικονομικής και πολιτικής «ελίτ» («νέο-ολιγάρχες»).

Από όσα διαφάνηκαν από την προδικασία, την δίκη στον πρώτο και δεύτερο βαθμό, αλλά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, στις χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού μετά την κατάρρευση των καθεστώτων αυτών, η νέα πολιτική-οικονομική «ελίτ», μέρος της οποίας ανήκε στο στελεχικό «απαράτ» των προηγούμενων κυβερνήσεων , «αγκάλιασε» την Ορθοδοξία, που είναι κυρίαρχη θρησκεία στην ευρύτερη περιοχή κατά τρόπο παράδοξο.

Προσχώρησε σε μιας μορφής «νέο-ειδωλολατρεία» και «λειψανολατρεία» με αντικείμενο εικόνες, ιερά σύμβολα και λείψανα χριστιανών αγίων , που τις χρησιμοποιεί ως μέσο επίδειξης ισχύος και επιβολής στις τοπικές κοινωνίες.

Και «χρυσοπληρώνουν» τα εκτελεστικά όργανα για το σκοπό αυτό.

Η απάντηση που έδωσε ο κατονομαζόμενος ως εγκέφαλος της σπείρας στις επίμονες ερωτήσεις της έδρας ότι «τα λείψανα πετάχτηκαν στα σκουπίδια», με βάση την προηγούμενη ανάλυση, δεν πείθει κανέναν.

Προφανώς «κοσμούν» τις προθήκες στην τραπεζαρία βίλας κάποιου νέου «ολιγάρχη», στη Ρουμανία, Ουκρανία ή κάπου αλλού.

*Ο κ. Λαμτζίδης είναι δικηγόρος, πρώην Πρόεδρος ΔΣΘ και Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς