ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ERGASTIRIA01 (2)Ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για ενήλικες και παιδιά, που καλύπτει διάφορους τομείς των τεχνών (Ιστορία της μουσικής, ποίηση, Ιστορία τέχνης, εικαστικά, θέατρο, φωτογραφία) παρουσιάζει τη νέα σεζόν το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ένα πρωτότυπο μουσικό εργαστήριο σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, που δίνει την ευκαιρία σε άτομα με απώλεια ακοής για μια πρώτη επαφή με τη μουσική και τα κρουστά.

Τα μαθήματα και εργαστήρια θα λειτουργήσουν στην Οικία Τέλλογλου (Αριστοτέλους 2), που ανοίγει και φέτος τις πόρτες της στο κοινό μετά το επιτυχημένο διάστημα δοκιμαστικής λειτουργίας της την περασμένη άνοιξη, καθώς και στο Τελλόγλειο από τον Νοέμβριο 2016 μέχρι τον Ιανουάριο 2017 (Α΄ Κύκλος).

Στόχος των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων είναι να συμβάλουν στην επαφή του κοινού με την Τέχνη και την Ιστορία, μέσα από τις πολλαπλές αφορμές που προσφέρουν η μόνιμη Συλλογή του Τελλογλείου και οι εκθέσεις που θα εγκαινιαστούν τον Οκτώβριο «O Ντελακρουά σκηνοθετεί το ‘21» και «Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα της Πολιορκίας του Παρισιού».

Το πρόγραμμα
«Βραδιές μουσικής»: Σεμινάρια Ιστορίας της μουσικής που στοχεύουν στην εξοικείωση του κοινού με το έργο σημαντικών καλλιτεχνών του ρομαντισμού, όπως οι Μπερλιόζ, Σοπέν, Ντεμπυσσύ και Ραβέλ από τους καθηγητές του Α.Π.Θ. Νικόλαο Ζαφρανά, Γεώργιο Κίτσιο και Θεόδωρο Κίτσο (Οικία Τέλλογλου).

«Αγαπημένα έργα της Αλίκης Τέλλογλου»- Μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης: Κομβικά έργα της Συλλογής επανατοποθετούνται στο σπίτι των Τέλλογλου, με στόχο μια νέα συνομιλία με το κοινό. Τα μαθήματα εστιάζουν στην ελληνική τέχνη στον απόηχο του ευρωπαϊκού ρομαντισμού, τη Σχολή του Μονάχου, τη «Γενιά του Τριάντα», όψεις του Μοντερνισμού. Διδάσκει η Αναστασία Πάκα, διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης Α.Π.Θ. (Οικία Τέλλογλου)

Ξεναγήσεις στην Οικία Τέλλογλου: Περιήγηση στους χώρους, αναβίωση της Ιστορίας, ξενάγηση στα εκθέματα από επιμελητές του Τελλογλείου, προβολή βίντεο.

Σεμινάρια Φωτογραφίας: ιστορική αναδρομή στη φωτογραφία, τεχνικά θέματα και χρήση φωτογραφικών μηχανών, αισθητική κάδρου, φωτογραφία δρόμου, φωτορεπορτάζ από τον φωτογράφο Νώντα Στυλιανίδη (Οικία Τέλλογλου).

Θεατρικό εργαστήριο: Γνωριμία και εξοικείωση με την τέχνη του θεάτρου μέσα από δουλειά ομάδας, αυτοσχεδιασμό, θεατρικό παιχνίδι και συλλογική δημιουργική έκφραση με την ηθοποιό – σκηνοθέτιδα Λένα Πετροπούλου (Τελλόγλειο).

Εικαστικό εργαστήριο – Σπουδή στον Ντελακρουά: Εισάγει τους συμμετέχοντες στο ζωγραφικό κόσμο του Γάλλου ρομαντικού καλλιτέχνη και τους δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα. Υπεύθυνες: Κλειώ Βρανίτσα, εικαστικός, Ελέανα Στόικου, εικαστικός, Ιστορικός της Τέχνης (Τελλόγλειο).

«Βραδιές ποίησης»: Καθηγητές του ΑΠΘ θα μιλήσουν με θεματικό άξονα τον ρομαντισμό και το έργο του Διονυσίου Σολωμού, του Λόρδου Βύρωνα καθώς και κείμενα του Ντελακρουά (Ρομαντισμός και Ελληνική Επανάσταση, Φιλελληνισμός και Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία). Θα ακολουθήσει δίωρο φροντιστήριο-σεμινάριο (Τελλόγλειο και Οικία Τέλλογλου).

Για το πρόγραμμα στην Οικία Τέλλογλου (Αριστοτέλους 2), υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής σε μεμονωμένες συναντήσεις-μαθήματα, με κόστος 10 ευρώ. Έκπτωση προβλέπεται για τη συμμετοχή σε όλα τα μαθήματα κάθε θεματικής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων.
Συντονισμός-οργάνωση: Αναστασία Πάκα.

ergastiriaenilikon (1)