ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ

Εκτός λειτουργίας, λόγω βλάβης, βρίσκεται από τις 30 Ιουλίου ο αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης, καταγγέλλουν οι γιατροί του νοσηλευτικού ιδρύματος και ζητούν να εγκατασταθεί άμεσα σύγχρονος αξονικός τομογράφος. Η διοίκηση πάντως του νοσοκομείου δεσμεύεται ότι το υπάρχον ιατρικό μηχάνημα θα επισκευαστεί και θα επαναλειτουργήσει έως τις 9 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την διοικήτρια του νοσοκομείου, Μελπομένη Τσούγκα, ο αξονικός τομογράφος θα επισκευαστεί και θα επαναλειτουργήσει έως τις 9 Σεπτεμβρίου και ως τότε, κατά τις εφημερίες, τα περιστατικά εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το οποίο απέχει 500 μέτρα από το «Γ. Γεννηματάς», ενώ τις υπόλοιπες ημέρες από τα άλλα νοσοκομεία της πόλης.

Πάντως, κοινή διαπίστωση γιατρών αλλά και διοίκησης είναι ότι ο υπάρχων αξονικός τομογράφος είναι παλιός με επιβαρυμένη λειτουργία και ότι πρέπει να αντικατασταθεί.

Η κ. Τσούγκα υποστηρίζει ότι το πρόβλημα με τη λειτουργία του αξονικού τομογράφου υπάρχει από το 2014 και ότι εξετάζονται όλες οι δυνατότητες για την εύρεση λύσης και την αντικατάσταση του μηχανήματος. Σύμφωνα με την ίδια, προς το παρόν, η λύση δίνεται με την επιδιόρθωση του τομογράφου και την αντικατάσταση της λυχνίας, κάτι που θα γίνει άμεσα προκειμένου να επαναλειτουργήσει το μηχάνημα μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου.

Οι γιατροί του νοσοκομείου σε ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι η βλάβη ήταν «προβλέψιμη και αναμενόμενη λόγω υπέρβασης, κατά πολύ μάλιστα, του εγγυημένου αριθμού εξετάσεων και παρά τις διαρκείς και αγωνιώδεις προειδοποιήσεις, κατά τα τουλάχιστον δύο τελευταία χρόνια, από πλευράς διευθύντριας του Ακτινολογικού Τμήματος».

Η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), ακτινολόγος στο συγκεκριμένο νοσοκομείο Δάφνη Κατσίμπα, σημειώνει ότι όσο ο αξονικός τομογράφος είναι εκτός λειτουργίας κινδυνεύει η ζωή ασθενών, ειδικά κατά τις ημέρες εφημερίας, όπου το χρονικό περιθώριο για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών είναι μικρό και υπάρχει κίνδυνος να καταλήξει ο ασθενής κατά τη διακομιδή σε άλλα νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Οι γιατροί του νοσοκομείου υπογραμμίζουν ότι έχει παρατηρηθεί καθυστέρηση έως και τεσσάρων ωρών στη διακομιδή ασθενών σε άλλο νοσοκομείο, μέσω ΕΚΑΒ, διότι έχουν μετακινηθεί όλοι οι οδηγοί ασθενοφόρων από τα νοσοκομεία και δεν υπάρχει αυτονομία στην άμεση μεταφορά τους. Επιπλέον, επειδή η διακομιδή σε άλλο νοσοκομείο πρέπει να γίνεται συνοδεία γιατρού και λόγω του ανεπαρκούς αριθμού ιατρικού προσωπικού παρατείνεται ο χρόνος αναμονής των ασθενών στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με κίνδυνο να μην αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Παράλληλα, αναφέρουν ότι πέραν των γενικών εφημεριών, το «Γ. Γεννηματάς» εφημερεύει, επιπλέον για παιδιατρικά περιστατικά της πόλης και παιδοχειρουργικά και παιδοορθοπαιδικά περιστατικά για όλη σχεδόν τη Βόρεια Ελλάδα.