ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ

#Όποια επιχείρηση έχει μια καινοτόμο ιδέα δεν χρειάζεται να ζητήσει έγκριση από τις περιφερειακές και τις εθνικές αρχές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού μπορεί να παρουσιάσει το σχέδιο της απευθείας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων!

#«Στην καμπάνια χρησιμοποιούμε πετυχημένο παράδειγμα που πρόκειται να λάβει από το σχέδιο Γιούνκερ 15.000.000 ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Αρκεί κάποιος να έχει μια καλή ιδέα που να φέρνει δουλειές και ανάπτυξη»

#»…Με βάση αυτά τα ποσά ιδρύθηκε το EFSI European Fund for Strategic Investment το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνογνωσία της ΕΙΒ European Investment Bank και εκτιμά ότι μπορεί να κινήσει κεφαλαία με πολλαπλασιαστή 15. Έτσι τα 21 δις του αρχικού κεφαλαίου ρευστού και εγγυήσεων μπορούν να γίνουν… 315 δις»!

—-

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Μαρία Σπυράκη είναι το πρώτο πρόσωπο που επέλεξε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην εκστρατεία της για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (Σχέδιο Γιούνκερ). Η κυρία Σπυράκη σε δύο video, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, καλείται να εξηγήσει πώς δουλεύει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, τι σημαίνει για τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες καθώς και πώς μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με την Ελληνίδα ευρωβουλευτή όποια επιχείρηση έχει μια καινοτόμο ιδέα δεν χρειάζεται να ζητήσει έγκριση από τις περιφερειακές και τις εθνικές αρχές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού μπορεί να παρουσιάσει το σχέδιο της απευθείας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. 

«Στην καμπάνια χρησιμοποιούμε το πετυχημένο παράδειγμα της Creta Farm, που πρόκειται να λάβει από το σχέδιο Γιούνκερ 15.000.000 ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό επ’ ουδενί σημαίνει ότι δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν μικρότερα σχέδια μέσω όσων ελληνικών τραπεζών έχουν συνάψει συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων. Αρκεί κάποιος να έχει μια καλή ιδέα που να φέρνει δουλειές και ανάπτυξη» δήλωσε η Μαρία Σπυράκη μετά την παρουσίαση της καμπάνιας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η παρουσίαση της καμπάνιας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Στρατηγικών Επενδύσεων: https://www.facebook.com/EuropeanInvestmentBank/videos/vb.350888674962511/1171965019521535/?type=2&theater

Όπως είπε στην karfitsa η ευρωβουλευτής της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Μαρία Σπυράκη «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μου ζήτησε να προωθήσω το σχέδιο Γιουνκερ στην Ελλάδα και την Ευρώπη λόγω και της σχετικής δραστηριότητας μου στο Ευρωκοινοβουλιο και το έκανα ευχαρίστως…»

Να σημειωθεί ότι η Κομισιον προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει την παράταση του σχεδίου Γιουνκερ έως το… 2020. Η αρχική πρόβλεψη του σχεδίου Γιουνκερ ήταν να κινηθούν 315 δις ευρώ κεφαλαία προερχόμενα κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα με εγγυήσεις 21 δις . Οι εγγυήσεις προέρχονται 16 δις ( 8 δις ρευστό και 8 εγγυήσεις από τον προυπολογισμο της ΕΕ) και άλλα 5 από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.  Με βάση αυτά τα ποσά το σχέδιο Γιουνκερ ίδρυσε το EFSI European Fund for Strategic Investment το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνογνωσία της ΕΙΒ European Investment Bank και εκτιμά ότι μπορεί να μοχλεύσει κεφαλαία με πολλαπλασιαστή 15. Έτσι τα 21 δις του αρχικού κεφαλαίου ρευστού και εγγυήσεων μπορούν να γίνουν… 315 δις. Τώρα μετά την χρονική επέκταση που ζητά η Κομισιον το κεφάλαιο που θα κινηθεί αναμένεται να αυξηθεί.

Δυστυχώς στην Ελλάδα οι επιδόσεις στο σχέδιο Γιουνκερ είναι πολύ… χαμηλές. Μέχρι τώρα έχουν εγκριθεί 535 εκ από την EIB για να κινηθούν τελικά 1,1 δις. Μονο η Creta Farm εχει παρει 15 εκ δάνειο , ενώ εχει υπογράφει και συμφωνία με τη Fraport για τα περιφερειακά αεροδρόμια. Δυο συμφωνίες δανειοδοτήσεις μικρομεσαίων με την ProCredit και την Εθνικη Τράπεζα εχουν μικρή απήχηση…