ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

 

voulh

Ο Γιάννος Γραμματίδης ανακοίνωσε  τον Ιούλιο του 2015 τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού το κόμμα «Νέα Πορεία Νέα Ελλάδα». Όπως τονίζει ο ίδιος, κύριο χαρακτηριστικό του νέου σχηματισμού είναι ότι δεν στέκεται μπροστά σε πολίτες για να τους πείσει ή να τους υποσχεθεί, αλλά αντίθετα είναι μέρος των πολιτών, είναι οι ίδιοι πολίτες οι οποίοι δεν απαιτούν αλλά χτίζουν με συνεργασία, συνέπεια, γνώση και ικανότητα.

Συνέντευξη στην Έλενα Καραβασίλη

Γιατί επιλέξατε τη ΔΕΘ για την εκδήλωση της Νέας Πορείας Νέας Ελλάδας και γιατί δεν περιμένατε πρώτα τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και των λοιπών πολιτικών αρχηγών;

Από εδώ ξεκίνησε η οργάνωση τού κόμματός μας. ‘Άλλωστε είναι γνωστοί οι δεσμοί της οικογενείας μου με την συμπρωτεύουσα. Επέλεξα τη ΔΕΘ γιατί θεωρώ ότι είναι καιρός ο χώρος της ΔΕΘ να αποτελέσει χώρο διαλόγου των πολιτικών κομμάτων με τούς πολίτες κι όχι χώρο εμετικά λαϊκίστικων εξαγγελιών των κομμάτων εξουσίας πού ποτέ δεν υλοποιούνται, με εξαίρεση τις κυβερνήσεις τού αειμνήστου Κ.Καραμανλή. Τέλος, επέλεξα να προηγηθώ των ανακοινώσεων των άλλων κομμάτων ώστε οι προτάσεις μας να μη θεωρηθούν πλειοδοσία και παράλληλα να βάλουν τον πήχη των απαραίτητων μέτρων στο πραγματικό ύψος των κρίσιμων περιστάσεων για την οικονομία και την κοινωνία.

Τι διαφορετικό προτείνετε εσείς;

Οι προτάσεις μας καλύπτουν τούς βασικούς άξονες της οικονομίας, δηλαδή, τα δημοσιονομικά σε συνδυασμό με την οργάνωση τού κράτους και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του, την κοινωνική ασφάλιση, την υγεία, τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα με έμφαση στην γεωργία και ην κτηνοτροφία, την επιχειρηματικότητα, τον  πολιτισμό και την παιδεία. Παράλληλα όμως υπάρχουν και αναφορές στην εθνική ασφάλεια και στην εξωτερική πολιτική. Αυτό πού μπορώ να πω από τώρα είναι ότι οι προτάσεις μας έχουν τη σφραγίδα της καινοτομίας και επικεντρώνονται στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Σίγουρα πάντως διαφέρουν ουσιωδώς από ο,τι η κυβέρνηση και τα κόμματα εξουσίεα της αντιπολίτευσης εισηγούνται και πραγματοποιούν μέχρι σήμερα.

Τι σας κάνει να πιστεύετε οτι οι προτάσεις σας θα γίνουν δεκτές από τους… δανειστές; Τι αλλάζει πού δεν μπόρεσαν να το κάνουν οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα;

Μα ήδη από τον Απρίλιο 2015 μέχρι και δύο μήνες πριν είχα εποικοδομητικές συζητήσεις με το ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον πάνω σε ουσιώδη θέματα όπως ή ελάφρυνση τού δημόσιου χρέους και η λήψη μέτρων βασισμένων στη λογική των δυναμικών ισοδυνάμων. Οι θέσεις αυτές έγιναν ευρέως γνωστές στους πολίτες, στη κυβέρνηση στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στον τύπο και μέσω αυτών στους θεσμούς χωρίς να υπάρχει αντίδραση. Πέρα από την ουσία των θέσεών μας, αυτό πού αλλάζει με εμάς είναι οτι εμείς έχουμε ουσιαστικά επιχειρήματα δουλεμένα από ανθρώπους της οικονομίας και της αγοράς, εμφανίζουμε την πραγματική ακτινογραφία της οικονομίας και των δυνατοτήτων της και, παράλληλα, έχουμε και την ικανότητα της διαπραγμάτευσης πάνω σε βάση ισότιμης ηγεσίας και καλής πίστης. Εμείς αντέχουμε στις διαπραγματεύσεις ενώ παράλληλα έχουμε και την στήριξη παραδοσιακών και σταθερών συμμάχων της χώρας.

Υπονοείτε οτι βασίζεστε στις μακρές σχέσεις σας με τις ΗΠΑ;

Λέω ευθέως οτι θα βασισθώ στις μακρές σχέσεις αμοιβαίας εκτίμησης με ηγέτες και πολιτικούς παράγοντες τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Σχέσεις πού σμηλεύθηκαν με τα χρόνια σε βάση ειλικρίνειας και γόνιμης συνεργασίας. Εμείς δεν είμαστε ούτε τζογαδόροι ούτε νταήδες. Δεν είμαστε επίσης υποτελείς, δεν αισθανόμαστε καθόλου έτσι. Εμείς ξέρουμε από έντιμες και τεχνοκρατικά δομημένες διαπραγματεύσεις και δεν ετοιμάζουμε τις θέσεις μας σε χαρτάκια σημειώσεων ή σε χαρτοπετσέτες ξενοδοχείων. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε την «παράδοση» της εκχώρησης της εθνικής μας κυριαρχίας στις σουίτες τού Χίλτον. Οι πραγματικοί (κι όχι οι ευκαιριακοί) Υπουργοί συζητούν και διαπραγματεύονται περήφανα από τούς χώρους των Υπουργείων τους πού αποτελούν ναούς διακυβέρνησης τού λαού. Συνεπώς, ανάγκη ανάκτησης της χαμένης αξιοπιστίας κι αξιοπρέπειας της πολιτικής, της χώρας. Αυτό μπορεί κάλλιστα να αποτελεί κι ένα επιμέρους όραμα για το νέο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Πρώτο μέλημα τουλάχιστον δικό μας είναι η κατάργηση όλων των προνομίων τέως βουλευτών, υπουργών, πρωθυπουργών και προέδρων δημοκρατίας που είναι σκανδαλώδη σε μια εποχή που οι πολίτες λιμοκτονούν.

Γιατί πιστεύετε ότι δεν ανήκετε στην ομάδα των κομμάτων πού οι πολίτες θα θεωρήσουν μια ακόμη… χαμένη ψήφο;

Χαίρομαι για την ερώτηση. Εμείς στην λογική της χαμένης ψήφου αντιτείνουμε την λογική της χρήσιμης ψήφου με την έννοια ότι εμείς έχουμε και την ποιότητα και την εμπειρία να σπρώξουμε τα υπόλοιπα κόμματα (και κυρίως τα κόμματα εξουσίας) προς την σωστή εθνική κατεύθυνση. Δεν είμαστε ευκαιριακοί, βλέπετε άλλωστε πώς τα ευκαιριακά ποτάμια κατάντησαν δημοσκοπικά  σήμερα ρυάκια, οι γραφικές πτυχές άλλων ήδη εμφανίζονται κι αποτυπώνονται τώρα και δημοσκοπικά, ενώ εμείς έχουμε σταθερές σχέσεις και ουσιαστική τεχνοκρατική και πολιτική ιστορία. Ο λαός καταλαβαίνει ότι εμείς στην λογική των επωνύμων αντιτάσσουμε την λογική των ικανών, τούς επώνυμους τούς δοκίμασε στο πετσί του και τούς πλήρωσε και τούς πληρώνει μέχρι σήμερα. Είναι καιρός να πάνε σπίτι τους εκείνοι πού κατάντησαν τη χώρα και τούς πολίτες της σ’ αυτό το χάλι.