ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

 

mastoras1

του Βασίλη Μάστορα

Το τελικό αποτέλεσμα του ΠΑΟΚ στον αγώνα με τη Φιορεντίνα είχε δύο αναγνώσεις από τους φίλους του «Δικεφάλου». Αλλοι είδαν το ποτήρι μισογεμάτο και άλλοι μισοάδειο. Οι πρώτοι, όσοι δηλαδή αντιμετώπισαν ρεαλιστικά τα 90 λεπτά και το τελικό αποτέλεσμα, συνειδητοποίησαν ότι οι Ιταλοί είναι μία ομάδα με καλύτερο ρόστερ, καλύτερα «δουλεμένη», που έχει αυτοματισμούς. Ακόμη, βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα του βαθμολογικού πίνακα ενός ανταγωνιστικού Πρωταθλήματος με ομάδες υψηλού επιπέδου. Οι δεύτεροι, που έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον ΠΑΟΚ, αισθάνθηκαν απογοήτευση από το τελικό αποτέλεσμα, προσπάθησαν να απαλύνουν τον θυμό τους «φορτώνοντας» το τελικό αποτέλεσμα σ’ ένα λάθος σφύριγμα του διαιτητή και εξακολουθούν να γκρινιάζουν για την απόδοση του «Δικεφάλου». Αδίκως κατά την άποψη μου γιατί χάνουν το δάσος και ψάχνουν το δένδρο.

Οι Ιταλοί επέλεξαν το 3-4-2-1, σύστημα που δεν έχει συνηθίσει να το αντιμετωπίζει ελληνική ομάδα, ήταν μαχητικοί, με ποδοσφαιρική ωριμότητα και ποιότητα.

Ο ΠΑΟΚ πίεσε στα σωστά μέτρα, έδειξε ανασταλτικά προταιρήματα, δεν δείλιασε απέναντι σ’ έναν ισχυρό αντίπαλο και θα μπορούσε να πάρει τη νίκη εάν δεν τον αδικούσε ο διαιτητής. Σε μια τέτοια περίπτωση θα είχε πετύχει μία εντυπωσιακή νίκη, η οποία όμως δεν θα απεικόνιζε την εικόνα του αγώνα ούτε τις αγωνιστικές διαφορές των δύο ομάδων. Και μία επίπλαστη εικόνα είναι εύκολο να αλλάξει ακόμη και στα επόμενα 90 λεπτά.

Ο ΠΑΟΚ είναι μία ομάδα καλύτερη από πέρυσι, που έχει αρχή, μέση και τέλος και με έναν προπονητή ο οποίος δείχνει αντανακλαστικά στις ανάγκες του αγώνα. Στοιχεία που δικαίως τον βάζουν ανάμεσα στους πρωταγωνιστές για την κατάκτηση του φετινού Πρωταθλήματος.

Τι χρειάζεται; Να βρει τον τρόπο για να αξιοποιήσει την ταχύτητα και τα ατομικά χαρακτηριστικά των παικτών καθώς υπάρχει ταλέντο, αλλά συντροφιά με το πρόβλημα της προσαρμογής σε ορισμένους ποδοσφαιριστές. Εάν όμως δεχτούμε ότι ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στο 60% της αγωνιστικής ετοιμότητας το συμπέρασμα κρίνεται άκρως αισιόδοξο.