ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Με προσλήψεις γιατρών θα ενισχυθούν τόσο τα ιατρεία στις δομές φιλοξενίας προσφύγων όσο και τα νοσοκομεία στις περιοχές όπου υπάρχουν τέτοιες δoμές, σύμφωνα με τον διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νικόλαο Παπαευσταθίου, που ολοκλήρωσε τη περιοδεία του σε προσφυγικούς καταυλισμούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο του γενικού συντονισμού που έχει το ΕΚΕΠΥ και για το υγειονομικό κομμάτι του προσφυγικού ζητήματος, ελέγχθηκαν οι συνθήκες υγιεινής στις δομές φιλοξενίας και έγιναν σχετικές  παρατηρήσεις και υποδείξεις.

«Πραγματοποιήσαμε μία σειρά επισκέψεων σε όλες τις δομές φιλοξενίας των προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία. Ήρθαμε σε επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους τόσο με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής όσο και με τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και τους κρατικούς φορείς και τις ΜΚΟ, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην πρωτοβάθμια φροντίδα σε ό,τι αφορά τα ιατρεία των συγκεκριμένων δομών. Δώσαμε συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις και από ‘κει και πέρα βρισκόμαστε σε μία φάση παρακολούθησης και επανασχεδιασμού του όλου συστήματος, γιατί σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέσω της ΕΕ, θα πραγματοποιηθούν και κάποιες προσλήψεις από το υπουργείο Υγείας για να ενισχυθούν τόσο οι δομές φιλοξενίας σε πρωτοβάθμια φροντίδα, δηλαδή τα ιατρεία, όσο και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ στις περιοχές που υπάρχουν αναπτυγμένες δομές φιλοξενίας» δήλωσε ο κ. Παπευσταθίου.

Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες υγιεινής στους καταυλισμούς προσφύγων είπε ότι έχουν ελεγχθεί και ότι ούτως ή άλλως αυτές ελέγχονται καθημερινά και από τους επόπτες δημόσιας υγείας της Περιφέρειας. «Έχουν γίνει παρατηρήσεις, έχουν γίνει υποδείξεις, γίνονται συνεχώς βελτιώσεις και σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο είναι καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία για την επιδημιολογική επιτήρηση. Παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση όλη την εξέλιξη στις δομές αυτές έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε οτιδήποτε ή ό,τι εμφανιστεί να το αντιμετωπίσουμε άμεσα» πρόσθεσε ο κ. Παπαευσταθίου.

Ερωτηθείς για τα κρούσματα ηπατίτιδας και ανεμοβλογιάς που έχουν παρατηρηθεί σε καταυλισμούς προσφύγων, απάντησε ότι «υπάρχουν κάποια κρούσματα ηπατίτιδας γενικότερα, υπάρχουν και κάποια κρούσματα ανεμοβλογιάς. Είναι αναμενόμενα και είναι εντός των στατιστικών τα οποία υπάρχουν σε σχέση με τον γενικότερο πληθυσμό. Όλα αυτά είναι ελεγχόμενα, τα παρακολουθεί το ΚΕΕΛΠΝΟ και οπουδήποτε απαιτείται λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα. Οτιδήποτε κι αν έχει παρουσιαστεί είναι πάντοτε ελεγχόμενο. Είμαστε σε εγρήγορση, παρακολουθούμε τα πάντα υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης όχι όμως πανικός».

Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας στην Κεντρική Μακεδονία, ο κ. Παπαευσταθίου είχε σύσκεψη με τους διοικητές και τους αναπληρωτές διοικητές όλων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης για θέματα επιχειρησιακού χαρακτήρα.