ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

karamanlis-new-660370

του Νικολάου Καραμανλή

Η είδηση της Συνόδου των μεσογειακών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα που βρήκε θερμή ανταπόκριση από τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ματέο Ρέντσι, φαίνεται πως ενόχλησε το Βερολίνο. Τόσο που, μέσω του ελεγχόμενου από την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ Τύπου, εστάλησαν μηνύματα τόσο στην Αθήνα όσο και στις άλλες πρωτεύουσες –Παρίσι και Ρώμη–, με σαφή στόχευση να υπενθυμίσουν στον δημοσιονομικά «απείθαρχο» και «άτακτο» Νότο ότι κουμάντο κάνει αυτός που έχει το χρήμα. Εν προκειμένω, δηλαδή, η Γερμανία. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός και μόνο ότι υπήρξε αυτή η αντίδραση από τη γερμανική πλευρά δείχνει ότι η κίνηση του πρωθυπουργού μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένη – τουλάχιστον επικοινωνιακά.

Πολιτικά, όμως, γεννούνται εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της, ιδιαίτερα δε εάν αναλογιστεί κανείς ότι μετά το… τράβηγμα του αφτιού οι ίδιοι οι ηγέτες των μεσογειακών κρατών που βρέθηκαν στην Αθήνα για τη Σύνοδο έσπευσαν να διαβεβαιώσουν την καγκελάριο ότι «δεν υπάρχει μέτωπο του Νότου». Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ότι όλος ο αυτός ο ντόρος έγινε για να συζητηθεί το πώς θα αντιμετωπιστούν το Brexit, οι προσφυγικές ροές ή το ζήτημα της ασφάλειας μετά τις επιθέσεις από «μοναχικούς λύκους» και οργανωμένες ομάδες τζιχαντιστών. Όλα αυτά είναι ζητήματα που συζητούνται και λύνονται (με τον όποιο τρόπο και με τους γνωστούς ράθυμους ρυθμούς των Βρυξελλών) σε κεντρικό επίπεδο. Γι’ αυτό, άλλωστε, γίνεται στην Μπρατισλάβα η άτυπη Σύνοδος Κορυφής των 27 κρατών-μελών της ΕΕ (πλην της Μεγάλης Βρετανίας πλέον).

Το μεγάλο θέμα, όμως, που απασχολεί τόσο την Ελλάδα όσο και τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, τη Μάλτα και την Ισπανία (θα συμμετείχε διά εκπροσώπου της προσωρινής κυβέρνησης) είναι η οικονομία. Δεν είναι τυχαίο πως το Μέγαρο Μαξίμου και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης εντέχνως όλο το προηγούμενο διάστημα διέρρεαν περί κοινού μετώπου «εναντίον της λιτότητας». Μία ρητορική, που τις τελευταίες ημέρες έδωσε τη θέση της σε πιο αοριστολογικές απόψεις περί ευρωπαϊκού οράματος κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, έστω και παρασκηνιακά, καταγράφεται πλέον έντονη κινητικότητα, η οποία εκτιμούμε πως θα αναδυθεί στην επικαιρότητα τις επόμενες εβδομάδες.

Τέλος, περιμένουμε με αρκετό ενδιαφέρον την ομιλία του πρωθυπουργού στους παραγωγικούς φορείς στη ΔΕΘ. Περιθώρια για υποσχέσεις και παροχές δεν υπάρχουν, κάτι που δείχνει να το έχει κατανοήσει η κυβέρνηση. Ελπίζουμε να μην αναλωθεί στη «μεγάλη μάχη με τη διαπλοκή», αλλά να εξαγγείλει κινήσεις που θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία να ξεφύγει από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει. Τις λύσεις μπορεί να τις δώσει ο ιδιωτικός τομέας, όπως σε κάθε αναπτυγμένη χώρα του Δυτικού κόσμου. Ένας τομέας που έχει πληγεί από την κρίση και την εξοντωτική φορολογία. Εν αναμονή, λοιπόν…