ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

7a5d37896f4e4747b6788e925c285d79Σφοδρή επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαπέλυσε το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Reccep Tayip Erdogan από το βήμα της τουρκικής Βουλής, επισημαίνοντας πως η ΕΕ έχει όλη την ευθύνη για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων.

«Αυτό είναι το τέλος του παιχνιδιού», διατυμπάνισε ο Erdogan μιλώντας στους Τούρκους βουλευτές σχολιάζοντας τις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους για την είσοδο της χώρας του στους κόλπους της Ένωσης. «Ήρθε η ώρα που οι Βρυξέλλες πρέπει να ξεκαθαρίσουν εάν θέλουν ή όχι την Τουρκία ως μέλος της ΕΕ», είπε.

Μάλιστα, σημείωσε πως προϋπόθεση για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία στην ΕΕ είναι η παραχώρηση βίζας στους Τούρκους πολίτες, λέγοντας μάλιστα: «Εάν οι Βρυξέλλες θέλουν την Τουρκία ως μέλος της ΕΕ, είμαστε έτοιμοι, γι’ αυτό να μην παίζουμε άλλα διπλωματικά παιχνίδια».

Ο Οκτώβριος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, θα είναι ένας καθοριστικός μήνας για το μέλλον των σχέσεων με την ΕΕ, ως εκ τούτου «είναι αναγκαίο να λυθεί το ζήτημα των θεωρήσεων έως αυτόν τον μήνα», όπως σημείωσε ο Erdogan.

Υπενθυμίζεται πως στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας περιλαμβανόταν η παροχή βίζας στους Τούρκους πολίτες. Εξαιτίας όμως της εφαρμογής του αντιτρομοκρατικού νόμου την επαύριο της απόπειρας του τουρκικού πραξικοπήματος, οι διαδικασίες μπήκαν στον πάγο. capital.gr