ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

kostopoulos

του Ντίνου Κωστόπουλου*

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΛΛΑΖΕΙ… διάθεση και υποδέχεται όπως κάθε Σεπτέμβριο χιλιάδες εμπορικούς επισκέπτες από την Ελλάδα, την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και όλο τον κόσμο. Οι πύλες της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ανοίγουν στις 10 Σεπτεμβρίου με τιμώμενη συμμετοχή φέτος τη Ρωσία. Δεν είναι μόνον οι εμπορικές συναλλαγές, η καινοτομία και οι παρουσιάσεις νέων προϊόντων και υπηρεσιών που τραβούν το ενδιαφέρον, αλλά και τα μεγάλα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά γεγονότα που έρχονται στο παράλληλο πρόγραμμα των εκδηλώσεων και που κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να μαγνητίζουν ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον χιλιάδων νέων, όχι μόνον της Θεσσαλονίκης, αλλά και εκείνων που έρχονται απ’ όλες σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδος. Τα εύσημα αυτής της πολύ σημαντικής δουλειάς τα τελευταία χρόνια αποδίδονται, στον πρόεδρο της ΔΕΘ Αναστάσιο Τζήκα και στον δραστήριο διευθύνοντα σύμβουλο Κυριάκο Ποζρικίδη, που πραγματικά άλλαξαν τα δεδομένα και μάλιστα εν μέσω μεγάλης οικονομικής κρίσης. Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης απέδειξε όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια για την ελληνική οικονομία, ότι μπορεί να αντιστέκεται, ότι ξέρει πολύ καλά την οργανωτική δουλειά της, ότι μπορεί και «αφουγκράζεται» την επιχειρηματικότητα ανοίγοντας νέους δρόμους και ευκαιρίες, γιατί διαθέτει εδώ στη μικρή μας «συμπρωτεύουσα» και ικανά στελέχη και managers που λειτουργούν απόλυτα συντονισμένα 365 ημέρες το χρόνο, μεθοδικά και αποτελεσματικά.

AN ΔΕΝ ΠΑΙΝΕΨΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ… κάποτε θα πέσει και θα σε πλακώσει! Έτσι λέγανε οι παλιοί! Η Θεσσαλονίκη μας, είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις του κόσμου και αυτό συμβαίνει όχι στα λόγια, αλλά με αποδείξεις. Η πρόσφατη βράβευσή της, ως το ωραιότερο παραλιακό αρχιτεκτονικό μέτωπο πόλης της Ευρώπης, είναι μια απ’ αυτές. Παρά την απουσία μεγάλων έργων υποδομής τις τελευταίες δεκαετίες, η πόλη αναπνέει και δημιουργεί ακόμη, γιατί έχει ένα σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό σε όλα τα επίπεδα. Αν λίγο, είχε στραμμένο το βλέμμα της η Πολιτεία στη Θεσσαλονίκη, ίσως το αποτέλεσμα να άλλαζε πολύ σε όφελος του εθνικού προϊόντος και επιπέδου. Αφήσαμε πίσω, τις βιομηχανικές ζώνες και ερήμωσαν. Ζοφερή εικόνα μιας άλλοτε αναπτυσσόμενης επιχειρηματικότητας. Το Μετρό καρκινοβατεί και είναι άγνωστο πόσο ακόμη θα τραυματίζει τον κύριο ιστό της πόλης. Οι αστικές συγκοινωνίες «γέρασαν» και ρυπαίνουν καθημερινά με επικίνδυνα για την υγεία αέρια, μικρούς και μεγάλους. Τα στέγαστρα των στάσεων του ΟΑΣΘ που ανήκουν στον μητροπολιτικό δήμο, έγιναν εδώ και έξι χρόνια (!) εστίες μόλυνσης και μεγάλης ασχήμιας. Η Πανεπιστημιούπολη –το καμάρι της πόλης– έχει παραδοθεί σε σπείρες αντιεξουσιαστών. Το λιμάνι μας παραμένει υποβαθμισμένο παρά τις πραγματικές μεγάλες δυνατότητες που έχει. Γιατί;

ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ… ΦΕΓΓΑΡΙ! Κάποιοι εξαιρετικά «γραφικοί» πολίτες αυτής της πόλης, συνεχίζουν και αντιστέκονται στο … «γκρίζο» της καθημερινότητας και επιλέγουν να πιουν τον καφέ τους «εν πλω» σε ένα από τα καραβάκια που λιμενίζονται στο παραλιακό μέτωπο, λίγο πιο κάτω από τον Λευκό Πύργο. Οι βόλτες με τα καραβάκια που λειτουργούν σαν «πλωτά μπαρ» με πολύ καλή μουσική, είναι –λένε– μια απίστευτη και μαγευτική εμπειρία, αφού έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις με τον καφέ σου, όλη την ομορφιά της πόλης μέσα από τον Θερμαϊκό. Εξ ίσου, μοναδικές είναι οι εικόνες από τη θάλασσα και της νυκτερινής Θεσσαλονίκης, αφού τα πλωτά μπαράκια συνεχίζουν τις διαδρομές τους και τις βραδινές ώρες. Το όμορφο αυτό σκηνικό, έρχεται να συμπληρωθεί από την πρωτοβουλία-έκπληξη (!) της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, που «ναύλωσε» στο πλαίσιο της φετινής λειτουργίας της και αερόστατα, που θα δίνουν την ευκαιρία σε όσους το επιθυμούν, να «πετάξουν» με απόλυτη ασφάλεια, πάνω από την πόλη. Πάμε μια βόλτα στο …φεγγάρι –λέει κάποιο παλιό τραγούδι– εμείς λέμε «πάμε μια βόλτα στη Σαλονίκη» με τα γραφικά ξύλινα καραβάκια και τα αερόστατα της HELEXPO! Καλό μήνα σε όλους!

Ο κ. Κωστόπουλος είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επικοινωνίας.