ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΕΙ

«Ο φοιτητής μόλις μπει σε κάποιο δωμάτιο πρέπει να πληρώσει κάπου στα 150 με 200 ευρώ, πλέον έχει φτάσει στα 90 η βασική εγγύηση συν κάθε χρόνο 15 ευρώ. Πολλοί φοιτητές όμως δεν έχουν χρήματα για να δώσουν αυτό το ποσό. Οι συνθήκες που επικρατούν δε δικαιολογούν τα χρήματα που ζητάνε».

—-

Ανύπαρκτο σήμα ίντερνετ και… θολό πόσιμο νερό, κάτι που το καθιστά απαγορευτικό προς κατανάλωση είναι κάποια  από τα προβλήματα που καλούνται οι οικότροφοι των φοιτητικών εστιών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης να  αντιμετωπίσουν, αναφέρουν φοιτητές στην KARFITSA. Μάλιστα, όπως μας τόνισαν »τις περισσότερες φορές δεν ακουγόμαστε», γι’ αυτόν τον λόγο προσπαθούν να βρουν μόνοι τους εναλλακτικές λύσεις.

Της Φιλίππα Βλαστού

Όσον αφορά στο μεγαλύτερο πλέον “εργαλείο” κάθε φοιτητή- και όχι μόνο-, το ίντερνετ ο Αλέξανδρος, φοιτητής που διαμένει τα τελευταία χρόνια σε εστία στην Κομοτηνή και μέλος του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Κομοτηνής τόνισε ότι: «Δεν έχουμε καθόλου ίντερνετ και αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Υποτίθεται πως είχαν βάλει wifi, το οποίο όμως χάλασε. Μας έλεγαν ότι θα βάλουν υπέρυθρες για να έχουμε ίντερνετ όλοι οι φοιτητές αλλά δεν έγινε κανένα έργο όλο το καλοκαίρι». Επιπλέον, οι φοιτητές που διαμένουν στις εστίες αγοράζουν εξάδες νερών από σούπερ μάρκετ και τις μεταφέρουν  στα δωμάτια τους για να πίνουν νερό, καθώς όπως μας εξήγησε ο Αλέξανδρος: «To νερό είναι θολό, δεν πίνεται! Είχαμε ζητήσει παλαιότερα να μας βάλουν ψύκτες στους διαδρόμους κάθε ορόφου για να πίνουμε νερό από εκεί, αλλά και αυτά τα μηχανήματα θέλουν συντήρηση, όπως η ανανέωση των φίλτρων, κάτι το όποιο δεν έκαναν, όποτε γυρίσαμε πάλι στα εμφιαλωμένα μπουκάλια νερού που τα αγοράζουμε από την τσέπη μας».

“Πληρώνεις συνδρομή-εγγύηση αλλά σε βγάζουν έξω τις γιορτές και το καλοκαίρι”

Όπως μας γνωστοποίησε ο Αλέξανδρος, ο κάθε φοιτητής μόλις μπει στις εστίες για να μείνει καλείται να πληρώσει ένα ποσό το οποίο είναι η εγγύηση. «Ο φοιτητής μόλις μπει σε κάποιο δωμάτιο πρέπει να πληρώσει κάπου στα 150 με 200 ευρώ, πλέον έχει φτάσει στα 90 η βασική εγγύηση συν κάθε χρόνο 15 ευρώ. Πολλοί φοιτητές όμως δεν έχουν χρήματα για να δώσουν αυτό το ποσό. Οι συνθήκες που επικρατούν δε δικαιολογούν τα χρήματα που ζητάνε». Μάλιστα παρά το γεγονός ότι οικότροφοι πληρώνουν για να μείνουν στις εστίες, «το καλοκαίρι, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα είναι κλειστές, δεν μας επιτρέπουν την πρόσβαση στο κτίριο παρά μόνο με υπεύθυνες δηλώσεις. Με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές που κατάγονται εκτός χώρας ή από κάποιο μακρινό μέρος της Ελλάδας δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Οι εστίες ανοίγουν 1 Σεπτεμβρίου, με το που ξεκινάει και η  εξεταστική, όποτε δεν μπορούν να έρθουν ούτε δυο μέρες πριν για να τακτοποιηθούν, ούτε καν στη λέσχη για να φάνε».

Μπάνιο με βραστήρα και θέρμανση με αερόθερμο

Εικόνες που δεν μπορεί εύκολα να τις φανταστεί κάποιος μας περιέγραψε ο Αλέξανδρος, για το πως θερμαίνουν τους χώρους των εστιών το χειμώνα. «Όλοι έχουμε αερόθερμο και είναι άποψη της Πρυτανείας άλλωστε ότι δεν χρειαζόμαστε γενική θέρμανση  αφού κάθε φοιτητής μπορεί να αγοράσει ένα μικρό αερόθερμο για να ζεσταίνεται, οπότε δεν ανοίγουν τα σώματα», προσθέτοντας ότι: «τα δωμάτια δεν έχουν ηχομόνωση. Υπάρχει υγρασία στους τοίχους, γιατί δεν υπάρχει συντήρηση στις σωληνώσεις. Η καθαριότητα στους χώρους δεν είναι δέουσα».

Μπάνιο με την χρήση βραστήρα έκαναν τον προηγούμενο χειμώνα οι φοιτητές που μένουν στις εστίες. «Το  χειμώνα έτυχε πολλές φορές να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με το ζεστό νερό. Μία φορά κάναμε μπάνιο αφού πρώτα είχαμε ζεστάνει νερό στον βραστήρα. Μπορεί αυτό το περιστατικό να μην τυχαίνει συχνά, αλλά ακόμα και η μια φορά είναι αρκετή». Ο Αλέξανδρος ζώντας τα τελευταία χρόνια στην Εστία της Κομοτηνής έχει δει τις αλλαγές που γίνονται κάθε χρόνο στις συνθήκες διαβίωσης και διατροφής, λόγω οικονομικής κρίσης. «Έχουμε δυο λέσχες, η μία είναι στην Πανεπιστημιούπολη, από εκεί τρώνε και οι περισσότεροι οικότροφοι. Το φαγητό ποιοτικά είναι καλό, αλλά πλέον με την οικονομική κρίση έχουν περιοριστεί οι  διατροφικές επιλογές. Τα τελευταία χρόνια που τρώω εκεί έχω δει ριζική αλλαγή στην ποικιλία. Παλιά είχε δυο διαφορετικά φαγητά το μεσημέρι και δυο άλλα το βράδυ. Τώρα πας και είσαι σίγουρος ότι θα έχει πατάτες τηγανιτές, μακαρόνια, φασόλια. Δεν είναι ο σωστός τρόπος διατροφής».

Εστίες… φαντάσματα στο ΔΜΘ

Από την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι βάσεις πολλοί γονείς ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι προσφέρουν οι εστίες και να δουν τις εγκαταστάσεις, ωστόσο όπως ανέφεραν στην KARFITSA δεν μπορούσαν να βρουν πουθενά σχετικές πληροφορίες. «Δεν υπάρχει καλή ενημέρωση για το κοινό, για να δουν τις εγκαταστάσεις και όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στις φοιτητικές εστίες του ΔΠΘ. Υπάρχουν δυο σελίδες μόνο στο facebook, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από εμάς τους φοιτητές. Η μία είναι κυρίως με φωτογραφίες από τους χώρους και στην άλλη ανακοινώνουμε τα νέα και τις εξελίξεις για τις εστίες. Από την Πρυτανεία μπορεί κάποιος να ενημερωθεί μόνο για τα δικαιολογητικά και τις αιτήσεις, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες», είπε ο Αλέξανδρος και υπογράμμισε ότι: «Στο Δημοκρίτειο υπάρχουν οι βασικές φοιτητικές εστίες της Πανεπιστημιούπολης και κάποιες σε μια συνοικία εντός της πόλης της Κομοτηνής, οι οποίες είχαν δοθεί σε παιδιά έπειτα από πίεση  φοιτητών γιατί οι εστίες είναι λίγες και οι φοιτητές πολλοί. Οι εστίες στην πόλη είναι πολύ καλύτερες, αλλά σιγά σιγά οι διαμένοντες μειώνονται, υπήρχαν 150 παιδιά που έμεναν εκεί και τώρα είναι μόνο 30, σε 15 δίκλινα δωμάτια».

Παράλληλα, οι φοιτητές που μένουν στις εστίες της Πανεπιστημιούπολης είναι αποκομμένοι από το κέντρο ,όπως επισήμανε ο οικότροφος λέγοντας πως: «Οι εστίες επειδή είναι εκτός πόλης, ο φοιτητής δεν έχει πρόσβαση στο κέντρο και κατ’ επέκταση σε φαρμακεία, μαγαζιά, σούπερ μάρκετ, νοσοκομείο, ιατρεία, διότι το τελευταίο δρομολόγιο του λεωφορείου είναι στις 11 και μισή το βράδυ και ξεκινάει πάλι νωρίς το πρωί, οπότε εάν του τύχει κάτι το βράδυ δεν μπορεί να μετακινηθεί». O φοιτητής ερωτώμενος εάν όλα αυτά τα προβλήματα έχουν αναφερθεί σε κάποιον αρμόδιο υπογράμμισε πως: «Για κάποια θέματα μας λένε να απευθυνόμαστε στην Πρυτανεία σε κάποια άλλα στο Ε.Ι.Ν.-Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Ν., όμως πολύ σπάνια ακουγόμαστε. Θα πούμε 100 προβλήματα και θα δώσουν λύση στο ένα, ή θα κάνουν αυτό που είναι πιο εύκολο». Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής αντικειμενικότητας προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με αρμόδιους από την Πρυτανεία ΔΠΘ και παρότι δεν αρνήθηκαν, δεν απάντησαν στα ερωτήματα που τους θέσαμε.

Τα κριτήρια επιλογής φοιτητών  για τις εστίες

Τα κριτήρια είναι οικονομικοκοινωνικά, είπε στην KARFITSA η πρώην υπεύθυνη διεύθυνσης των φοιτητικών εστιών του ΑΠΘ, Ελισάβετ Ψωμοπούλου. «Οι πρωτοετής φοιτητές, από την ημέρα της ανακοίνωσης των βάσεων, εντός 25 ημερών θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση με όλα τα δικαιολογητικά, βάση κανονισμού. Τα δικαιολογητικά είναι τα εξής: εκκαθαριστικό εφορίας 2016, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας του φοιτητή, μια υπεύθυνη δήλωση και το έντυπο της αίτησης που θα βρει στην ιστοσελίδα του ΑΠΘ, δυο φωτογραφίες, βεβαίωση επιτυχίας για αποδεικτικό (πριν κάνουν την εγγραφή τους στη σχολή)». Μεταξύ των κοινωνικών κριτήριων συμπεριλαμβάνονται : «οι διαζευγμένοι γονείς, εάν ένας από τους γονείς ή και οι δυο έχει αποβιώσει, οι πολύτεκνοι», συμπλήρωσε. Επιπλέον, η ίδια αναφερόμενη στις παροχές που έχει ένας οικότροφος σε μια φοιτητική εστία είπε ότι : «έχει δωρεάν στέγαση και φοίτηση». Για την συνδρομή που καλούνται να πληρώσουν οι οικότροφοι υπογράμμισε πως : «η συμμετοχή τον μήνα είναι πέντε ευρώ, και πολλοί δεν τα δίνουν. Όσοι μπουν τώρα θα προπληρώσουν το έτος του 2016, δηλαδή από τον Οκτώβριο που θα έρθουν οι φοιτητές θα πληρώσουν πέντε ευρώ για κάθε μήνα που υπολείπεται μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή  Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος προπληρώνονται και ισούται με  15 ευρώ. Οι φοιτητές που θα μπουν τον Γενάρη θα πληρώσουν όλο το 2017». Να σημειωθεί ότι το  ΑΠΘ διαθέτει περίπου 1480 κλίνες, σύμφωνα με την κα Ψωμοπούλου.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διαθέτει τέσσερις φοιτητικές εστίες, εντός της πόλης, δυο στην οδό Στίλπωνος Κυριακίδη, μία στην Καθηγητού Βουζουκίδου, και μια στην Λέοντος Σοφού. «Τα προβλήματα δεν λείπουν και από τις εστίες του ΑΠΘ. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αντί να λύνονται αυτά διογκώνονται’‘, είπε στην KARFITSA  φοιτήτρια που διαμένει στις εστίες, ωστόσο θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της. «Το τελευταίο διάστημα στις εστίες ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον αδιαφανή τρόπο λήψης αποφάσεων για τα εστιακά ζητήματα, τις εξώσεις οικότροφων πριν καν τελειώσουν τις σπουδές τους, την απαίτηση παράνομων ενοικίων και την έλλειψη προδιαγραφών για αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων με κινητικές δυσκολίες», τόνισε η φοιτήτρια.

Επίσης, όπως γνωστοποίησε η ίδια δεν παρέχεται δωρεάν σίτιση σε οικότροφους που έχουν ξεπεράσει τα επιπλέον δυο χρόνια σπουδών. «Φέτος, η “Διεύθυνση” δεν χορηγεί δελτία σίτισης στους οικότροφους που έχουν ξεπεράσει τα ν+2 έτη σπουδών. Το τελευταίο διάστημα, τα δωμάτια τα οποία μέχρι πρότινος κρατούνταν κενά προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως επί πληρωμή ξενώνες (για τα προγράμματα Best & Erasmus) ή παρακρατούνταν από μη δικαιούχους με την ανοχή/συμβολή της Διεύθυνσης, άρχισαν μεν να παραχωρούνται ξανά σε δικαιούχους, αλλά μετά από διαρκείς πιέσεις των αποφάσεων του Συλλόγου μας». Ωστόσο, στα κτίρια των εστιών «υπάρχει ελλιπής συντήρηση λόγω της απουσίας προσωπικού», αναφέρει η ίδια.

Για τα έργα συντήρησης αλλά και για τα κτιριακά προβλήματα μίλησε και η πρώην υπεύθυνη διεύθυνσης των φοιτητικών εστιών του ΑΠΘ, Ελισάβετ Ψωμοπούλου: «Σε ότι αφορά το συνεργείο της συντήρησης έχουμε κάποια θεματάκια. Για παράδειγμα αν είναι να γίνει μια έγκριση για τα κούτελα του κτιρίου, που είναι έτοιμα να πέσουν, μπορεί να γίνει η έγκριση, αλλά να μην έρθουν να δώσουν κάποιοι προσφορές… Τα κτίρια είναι παλιά, είναι λογικό να υπάρχουν προβλήματα. Τα μπάνια χρειάζονται ανακαίνιση  και δεν γίνονται εύκολα εγκρίσεις γιατί είναι πάρα πολλά τα λεφτά, απλώς κάνουμε συνέχεια επισκευές  με λίγα λεφτά και έτσι  συντηρούνται τα κτίρια για να μπορούν οι φοιτητές να μένουν μέσα κάπως ανθρώπινα».