, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η ακαταστασία και τα …οφέλη που φέρνει στη ζωή μας

Office wotker at messy office desk eating a sandwich

 
 
 
 
Office wotker at messy office desk eating a sandwich
Όταν τα πάντα είναι οργανωμένα, τότε η ζωή μας είναι και καλύτερη, σωστά; Ο Tim Harford, ένας Βρετανός οικονομολόγος, συγγραφέας και δημοσιογράφος, έχει μία διαφορετική θεωρία: το χάος είναι πολύ καλύτερο από την τάξη και την ακρίβεια.
Στο νέο του βιβλίο “Messy: How to be creative and resilient in a tidy-minded world”, εξηγεί ότι υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους αξίζει κάποιος να αποδεχτεί το χάος και όχι να το πολεμήσει.
Για να μας κάνει να το κατανοήσουμε, δίνει το παράδειγμα μιας κουζίνας. Το να έχουμε τα πάντα στη θέση τους έχει νόημα, γιατί είναι εύκολο να βάλουμε μαζί αντικείμενα που είναι ίδια, όπως τα κουτάλια ή τα πιάτα.
Αλλά εάν μεταφέρουμε αυτό το σκεπτικό στο γραφείο μας, τότε τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Τα email, τα ηλεκτρονικά έγγραφα, το περιεχόμενο των social media δεν είναι πράγματα που μπορούν απλώς να μπουν σε μια κατηγορία και να μπουν στην άκρη. Ο Harford παραθέτει μία έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι που διαχειρίζονται την ροή των πληροφοριών είναι εκείνοι που δεν προσπαθούν πολύ να τις κατηγοριοποιήσουν και να τις οργανώσουν.
Ο Harford παραδέχεται ότι υπάρχουν αρκετές καταστάσεις που η τυποποίηση είναι απαραίτητη. Αλλά οι άνθρωποι αποτυγχάνουν να αποδεχθούν το χάος όταν πραγματικά θα είναι ωφέλιμο για τους ίδιους.
Αυτό, όπως γράφει, ισχύει σε κοινωνικές καταστάσεις, όπου έχουμε την τάση να ψάχνουμε ανθρώπους που μοιάζουν με εμάς για να τους κάνουμε φίλους ή για να δουλέψουμε μαζί τους. Εκεί ακριβώς το «χάος» είναι δύσκολο να επιτευχθεί.
Σε μία ακόμη έρευνα που διεξήχθη από δύο ψυχολόγους στη Νέα Υόρκη, διοργανώθηκε ένα networking event με σημαντικούς επιχειρηματίες. Όταν ρωτήθηκαν γιατί συμμετείχαν, οι άνθρωποι απάντησαν ότι ήθελαν να γνωρίσουν νέους ανθρώπους και να αποκτήσουν επαφές. Ωστόσο, έκαναν ακριβώς το αντίθετο, μίλησαν μόνο με όσους ήδη ήξεραν και έμειναν μαζί τους όλο το απόγευμα.
«Είμαι συνήθως πολύ τακτοποιημένος. Το βιβλίο το έκανε πιο ξεκάθαρο για μένα γιατί καμιά φορά η τάξη δεν λειτουργεί. Γιατί έχω το σαλόνι μου σε τάξη, αλλά αντιμετωπίζω πρόβλημα με το γραφείο μου;», λέει ο συγγραφέας. «Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένας λόγος. Επειδή πρόκειται για διαφορετικά πράγματα, αντιμετωπίζω διαφορετικά προβλήματα».
Η έρευνα που έκανε για το βιβλίο τον βοήθησε επίσης να σταματήσει να προσπαθεί να πείσει τα τρία του παιδιά να συμμαζέψουν τα δωμάτιά τους. Αν και αυτός βλέπει χάος, εκείνα ίσως βλέπουν μια συγκεκριμένη λογική που έχει νόημα για εκείνα. Λέει επίσης ότι τώρα καταλαβαίνει πόσο προσωπική μπορεί να είναι η ακαταστασία και πώς όλοι -ακόμα και τα παιδιά- πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους πώς θα την αντιμετωπίσουν.
Γιατί όμως, ακόμα και εάν θέλουμε να είμαστε συμμαζεμένοι, δεν μπορούμε να το καταφέρουμε;
Αν και ο Harford λέει πως δεν γνωρίζει, έχει πάντως μερικές θεωρίες. Αρχικά, δεν μας αρέσει καθόλου να δείχνουμε ακατάσταστοι στα μάτια των άλλων, για αυτό συμμαζεύουμε περισσότερο όταν έρχεται κόσμος σπίτι μας. Επίσης, φαίνεται πώς κάνουμε το λάθος να θεωρούμε ότι η ακαταστασία και το χάος ευθύνονται για το άγχος μας. Στην ουσία όμως, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, το γραφείο μας δείχνει χαοτικό όταν ασχολούμαστε με πολλά και φέρνουμε πολλά πράγματα εις πέρας.
Σταδιακά θα πρέπει να απελευθερωθούμε από τις ενοχές μας. «Προσπαθούμε συστηματικά να είμαστε περισσότεροι τακτικοί από όσο θα έπρεπε. Προσπαθούμε να είμαι περισσότερο οργανωμένοι από όσο θα έπρεπε. Και νιώθουμε ένοχοι όταν καταρρέουν τα οργανωτικά μας συστήματα, κάτι το οποίο συμβαίνει συχνά. Και είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας επειδή είμαστε ακατάστατοι όταν στην ουσία η ακαταστασία είναι ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να οργανώσουμε τις πληροφορίες».huffingtonpost.gr/

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.