ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

 

20160423-img_8199-1

Της Φιλίππα Βλαστού

 

H αστυνομικός Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, είναι 35 ετών, μένει στην Αθήνα και υπηρετεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Όταν γυρίζει σπίτι της και αποφορτίζεται από τα βάρη της καθημερινότητας κάθεται στο laptop της και γράφει παιδικά παραμύθια. Η ευαισθησία που έχει δείξει για τα προσφυγόπουλα που δεν έχουν πρόσβαση στη μάθηση έγινε η αφορμή να λάβει τον τίτλο της «Υψηλού προφίλ υποστηρίκτριας» από τον ΟΗΕ.

Η αστυνομικός-συγγραφέας έχει γράψει μέχρι στιγμής τρία παραμύθια τις  «Στιγμές που ταξίδεψαν στις Πρέσπες...» (εκδόσεις Άπαρσις), την «Μια ζαχαρένια συνταγή» (εκδ. Ιανός) και το «Ο Τυροκοφτερός» (εκδ. Ελληνοεκδοτική).

Το συγγραφικό ταλέντο που έχει η κα. Κωνσταντοπούλου το ανακάλυψε από μικρή ηλικία. Οι εικόνες και τα συναισθήματα που αποκόμισε από τα ταξίδια της σε διάφορα μέρη του κόσμου «ζωντάνεψαν» στις σελίδες της πρώτης της συγγραφικής δουλειάς.

«Το πρώτο μου βιβλίο ήρθε ως συνέχεια προσωπικών κειμένων που έγραφα χρόνια πριν, σχεδόν από παιδί. Μια βαθιά επιθυμία να γράψω κάτι με αρχή, μέση και τέλος. Και την αφορμή την έδωσε μια πολύ όμορφη συγκυρία. Ο τόπος των Πρεσπών, όπου έζησα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Το μαγευτικό τοπίο, οι φιλόξενοι άνθρωποι, ο πολιτισμός πυροδότησαν αυτή την επιθυμία, που οδήγησε τα χέρια μου να γράψουν το ταξιδιωτικό διήγημα για εφήβους «Στιγμές που ταξίδεψαν στις Πρέσπες» , εξήγησε η ίδια στην KARFITSA.

Το κοινό πεδίο ανάμεσα στην αστυνομικό και στην συγγραφέα

Η κα Κωνσταντοπούλου διανύει πλέον 18 χρόνια επαγγελματικής πορείας στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και υπογράμμισε ότι : « έχω υπηρετήσει σε πολλές υπηρεσίες με ποικίλα αντικείμενα, που με έφεραν ακόμα πιο κοντά στον συνάνθρωπο».

Το κοινό γνώρισμα ανάμεσα στις δυο ειδικότητες της, δηλαδή αστυνομικός και συγγραφέας η ίδια επισήμανε ότι είναι : «ο ίδιος ο άνθρωπος, ο οποίος λαμβάνει μέρος στην εικονοποιητική διαδικασία της φαντασίας του συγγραφέα, ενώ στον αστυνομικό αποκαλύπτεται η πραγματική διάσταση του ανθρώπου, όπως τη βιώνει μέσα από την καθημερινότητά του. Παρόλ’ αυτά ο συγγραφέας συμμετέχοντας και αυτός στην πραγματικότητα που μας περικλείει έχει την ικανότητα ανάλογα με τις ευαισθησίες που τον διακατέχουν να προσομοιώσει την πραγματικότητα της ζωής στο γραπτό του κείμενο».

Τα παραμύθια είναι για όλους

«Ο ΤΥΡΟΚΟΦΤΕΡΟΣ» είναι το πιο πρόσφατο συγγραφικό δημιούργημα της και το πρώτο βιβλίο της σειράς «Περιπέτειες που τα σπάνε». «Πρόκειται για μία σειρά graphic novel, που είναι οικεία στα παιδιά του σήμερα, στην οποία τα τρόφιμα ως ήρωες με ανθρώπινα χαρακτηριστικά μας διηγούνται την ιστορία της ζωής τους. Έτσι το παιδί έχει τη δυνατότητα να μάθει διαβάζοντας μια περιπέτεια με χιούμορ και δράση, χωρίς παράθεση κουραστικών στοιχείων για τα οφέλη του κάθε τροφίμου. Επίσης στο τέλος παρατίθενται απλές συνταγές» . Μάλιστα, η ίδια θεωρεί ότι η ανάγνωση παραμυθιών από ενήλικους είναι : «ένα μέσο να διατηρήσουμε το παιδί που κρύβουμε μέσα μας και που οι ίδιοι βάζουμε τιμωρία, προσθέτοντας χρόνια στο λογαριασμό της ζωής μας» και συμπληρώνει ότι τα παραμύθια της απευθύνεται σε όλους. «Γράφω για όλους . Δεν διαχωρίζω τα παραμύθια», είπε χαρακτηριστικά.

Η βράβευση από τον ΟΗΕ ως  High Profile Supporter

Πέρα από αστυνομικός και συγγραφέας η Φωτείνη Κωνσταντοπούλου ανακηρύχθηκε ως η πρώτη Ελληνίδα που έχει λάβει  από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες τον τίτλο της «Υψηλού προφίλ υποστηρίκτριας». Η τιμητική αυτή αναγνώριση ήρθε να επιβραβεύσει την πολύτιμη προσφορά της στην παγκόσμια εκστρατεία για τα παιδιά προσφύγων. Η βράβευση έγινε  «για την ενίσχυση της παγκόσμιας εκστρατείας Back2School, η οποία στηρίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων, διαθέτοντας από κοινού με τις εκδόσεις IANOS τα έσοδα από το δεύτερο βιβλίο μου «Μια Ζαχαρένια Συνταγή», στους πρόσφυγες. Μάλιστα το βιβλίο τέθηκε υπό την αιγίδα του Οργανισμού».

Επιπλέον, τα παραμύθια της κα. Κωνσταντοπούλου δεν ταξιδεύουν μόνο την φαντασία των παιδιών σε έναν ονειρικό κόσμο αλλά στηρίζουν έμπρακτα φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα «Ο ΤΥΡΟΚΟΦΤΕΡΟΣ», που αποτελεί τον κεντρικό άξονα της ανθρωπιστικής δράσης «Μικροί μάγειρες + συνταγές αγάπης» που πρόκειται να λάβει χώρα στο Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας για το εκπαιδευτικό έτος 2016-2017. «Στόχος είναι η ενίσχυση του έργου της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Μπορούμε», στo πλαίσιο του προγράμματος «Διάσωση & Προσφορά Τροφίμων». Η εφαρμογή του προγράμματος συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει πολύτιμη επισιτιστική στήριξη σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Οι «μικροί μάγειρες» αφού απολαύσουν τη διαδραστική παρουσίαση και γνωριστούν με τον ΤΥΡΟΚΟΦΤΕΡΟ, θα μαγειρεύουν με αγάπη για εκείνους που το έχουν ανάγκη», περιγράφει η ίδια.

imagehandler-ashx-1 %ce%ba%ce%b1%ce%b2%ce%b5%cf%81-1

(φωτογραφίες Άννα Παντελιά )