ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ζορπίδης

του Μιχάλη Ζορπίδη*

Οι μέρες αυτές για τη Θεσσαλονίκη είναι λαμπρές! Έχουμε μεγαλώσει με την βαθειά αίσθηση ότι η «Έκθεση» είναι το σημαντικότερο γεγονός για την κοινωνία μας! Ταυτόχρονα, οι μέρες του Σεπτεμβρίου είναι  ιδιαίτερες για όλους εμάς τους ανθρώπους της Αγοράς, των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, των Επαγγελματιών και τον χώρο των Παραγωγικών Φορέων γενικά, αφού σηματοδοτούν την επιστροφή στην κανονικότητα, μετά την διακοπή των διακοπών του καλοκαιριού!

Μία συγκυρία δύσκολη. Ζούμε όλοι μας τις επιπτώσεις μία οδυνηρότατης για τα παγκόσμια δεδομένα οικονομικής κρίσης, που δεν έχει αφήσει τίποτε και κανέναν αλώβητο. Ο δικός μας κόσμος, ο κόσμος της Αγοράς και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων έχει πληγεί βαρύτατα και όσο κανείς άλλος  από την κρίση αυτή. Τα λουκέτα, οι απολύσεις, τα χρέη, η πτώση των τζίρων συγκροτούν ένα σκηνικό που αποτελεί πλέον ένα οικείο σκηνικό καθημερινότητας για όλους εμάς. Η πτώση της αγοραστικής δύναμης του Έλληνα κατά τα τελευταία έξι χρόνια συγκρίνεται μόνο με την πτώση που καταγράφηκε στην Πατρίδα μας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο! Και αυτό τα λέει όλα!

Δυστυχώς, η κρίση αυτή διαρκεί πολλά χρόνια, κάτι που εξουθενώνει τον Έλληνα! Η κοινωνία μας θα πρέπει –πολύ σύντομα- παράλληλα με την αναζήτηση για το τι οδήγησε στην κρίση και ποιος κυρίως ευθύνεται γι’ αυτήν, να αναζητήσει απαντήσεις σε ένα σκληρό ερώτημα: γιατί δεν μπορούμε επί 6,5 έτη να βγούμε από την κρίση;

Γιατί παρά τις θυσίες, τη λιτότητα, την υπερφορολόγηση και την ραγδαία φτωχοποίηση που έφεραν λουκέτα, απολύσεις και χρέη βρισκόμαστε ακόμη μακριά από την έξοδο; Από τον Μάιο του 2010, πέρασαν 76 δύσκολοι μήνες! Εκείνη την εποχή η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έμπαινε στα Μνημόνια από τις πέντε που παρουσίασαν από τότε σοβαρά  δημοσιονομικά προβλήματα! Σήμερα η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που παραμένει στα Μνημόνια και η μόνη της Ευρωζώνης που εξακολουθεί να παρουσιάζει ύφεση στην οικονομία της! Γιατί; Ποιοι ήταν και είναι οι λόγοι που μας κρατάν μακριά από την αποτελεσματικότητα και την επιτυχία;

Προσωπικά, θα ξεχωρίσω έναν: οι πολιτικοί μας θα πρέπει να μάθουν να ακούν, να συμβουλεύονται και να εκτιμούν την άποψη τη δική μας, την γνώμη των ανθρώπων της Αγοράς. Οι κυβερνήσεις, οι υπουργοί και όλοι οι κυβερνητικοί και κρατικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να αντιληφθούν επιτέλους ότι εμείς, όσοι ασχολούμαστε με τα Επιμελητήρια, τα Σωματεία και τους Συλλόγους των επαγγελματιών και επιχειρηματιών γνωρίζουμε πολύ καλά τα θέματα, τα προβλήματα αλλά και τις λύσεις τους! Είμαστε τέλειοι γνώστες όλων των ζητημάτων. Δυστυχώς, το γεγονός ότι καμία κυβέρνηση δεν επένδυσε στη συνεργασία της μαζί μας, είναι ένας από τους λόγους που η κρίση χτύπησε την Ελλάδα αλλά και ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν σχεδιάστηκαν και δεν υλοποιήθηκαν αποτελεσματικές πολιτικές!

*Ο κ. Ζορπίδης είναι πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης