ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

kaili

Πρωτοβουλία της Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας των Ευρωπαίων πολιτών από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για την πληρωμή χρεών στα δημόσια ταμεία. Κινητοποιεί ξένους Ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων ώστε η Επιτροπή να προστατέψει το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών στην κατοικία για τα κράτη-μέλη, ειδικότερα όταν βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής, και να αποτρέψει κυβερνήσεις από πρακτικές κοινωνικής αναλγησίας.

Σε συνέχεια της τροπολογίας που πέρασε με απόλυτη πλειοψηφία η Επικεφαλής της Ελιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Εύα Καϊλή, στις αρχές του 2015 στην Ετήσια Έκθεση Φορολόγησης (Α8-0040/2015, παράγραφος 67), με την οποία ζητά από την Επιτροπή να προστατευτεί η πρώτη κατοικία των πολιτών από την υπερφορολόγηση και τις δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών-μελών, προχωρά ένα βήμα ακόμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Στην Γραπτή Αναφορά προς την Επιτροπή, επισημαίνει ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν σέβεται το δικαίωμα των πολιτών στη κατοικία επιτρέποντας κατασχέσεις σπιτιών για εξευτελιστικά ποσά, ακόμα και κάτω των 1000 ευρώ, που οδηγούν πολυμελείς οικογένειες στο δρόμο. Με αφορμή τη δημοσιονομική πολιτική  της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μιλά ξεκάθαρα για πρωτόγνωρες πρακτικές κοινωνικής αναλγησίας και ζητά από την Επιτροπή: πρώτον την εγγύηση προστασίας της πρώτης κατοικίας των πολιτών που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, και δεύτερον, την αποτροπή κατάσχεσης κατοικιών εν γένη, για ποσά χαμηλότερα της αντικειμενικής τους αξίας.

Με τον τρόπο αυτό, η Εύα Καϊλή προσπαθεί να επιτύχει τον αυξημένο έλεγχο της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να εισπράξει 5 δις ευρώ από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς προκειμένου να αποτραπεί η ενεργοποίηση του «κόφτη». Ωστόσο, αν η επίτευξη του στόχου αυτού περνάει μέσα από την βίαιη υφαρπαγή της περιουσίας των Ελλήνων με αφορμή οφειλές για χαμηλά ποσά, αυτό στρέφεται ευθέως εναντίον των κεκτημένων που διέπουν της Ευρωπαϊκή Ένωση, και άρα χρίζουν ελέγχου.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τους θεατρινισμούς της δήθεν διαπραγμάτευσης και τον πολιτικό της τυχοδιωκτισμό, έφερε τη χώρα σε δεινή δημοσιονομική θέση και σε οικονομικά αδιέξοδα πρωτόγνωρα στην σύγχρονη ιστορία μας. Στη προσπάθειά της να σωθεί, πλέον στρέφεται στο τελευταίο που της έχει απομείνει, τις περιουσίες των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, τις οποίες προσπαθεί να δημεύσει έναντι πινακίου φακής. Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε, και θα προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε άμεσα με τις πρωτοβουλίες μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε η Εύα Καϊλή .