ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Κεντρική Ευταξά

Του Βαγγέλη Στολάκη

Στη Νέα Δημοκρατία Θεσσαλονίκης εδώ και σχεδόν ένα μήνα υπάρχει… άρωμα γυναίκας. Με απόφαση του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη τη θέση της προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης ανέλαβε η στενή συνεργάτης του στο παρελθόν και θερμή υποστηρίκτρια της υποψηφιότητάς του, Βίκυ Ευταξά. Η παράδοση- παραλαβή των κομματικών γραφείων από τον μέχρι πρότινος τοπικό πρόεδρο Μηνά Σαμαντζίδη έγινε ένα αυγουστιάτικο απόγευμα και με την απουσία πολλών «γαλάζιων» στελεχών.

Η κ. Ευταξά είναι η 13η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής από την ίδρυση του τοπικού παραρτήματος και η πρώτη γυναίκα. Είναι αρχιτέκτονας και στο παρελθόν διετέλεσε Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας. Το 2010 όταν οι τότε κομματικοί της Θεσσαλονίκης έψαχναν υποψηφίους για τις εκλογές η κ. Ευταξά τοποθέτησε ευχαρίστως το όνομά της στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης κι ας ήξερε πως δεν επρόκειτο να εκλεγεί. Στην συνέχεια στήριξε με θέρμη την υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ και τώρα την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε όσους «Μητσοτακικούς» της προσάπτουν πως είναι «Σαμαρικιά» απαντά: «Ο καθένας από τους τρεις άνδρες (Καραμανλής, Σαμαράς, Μητσοτάκης) είναι η φυσική συνέχεια του άλλου στο χρόνο. Πειράζει που έχω το ίδιο πολιτικό κριτήριο με Καραμανλή, Σαμαρά και Μητσοτάκη και καλή πολιτική διαίσθηση»;

Η νέα «οικοδέσποινα» της Διοικούσας Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης μας υποδέχτηκε στα νέα τοπικά γραφεία του κόμματος. Εκεί, ο … οργασμός εργασιών καλά κρατεί καθώς τα γραφεία θα πρέπει να είναι έτοιμα όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την 81η ΔΕΘ.

Το… «γαλάζιο» Φεστιβάλ

Την ρωτώ γιατί είπε «ναι» στην πρόταση που της έγινε να αναλάβει… καλοκαιριάτικα, που δεν υπάρχουν ειδήσεις,  τη συγκεκριμένη θέση και τι προβλέπει το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πόλη. «Υπάρχει κεντρική απόφαση η ομιλία του προέδρου και η συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει να είναι ντο αποκορύφωμα μιας σειράς εκδηλώσεων. Πρόκειται για ένα Φεστιβάλ της Νέας Δημοκρατίας. Θα υπάρξει μια εβδομάδα δράσεων από όλες τις γραμματείες του κόμματος. Θεματικές εκδηλώσεις που αφορούν όλη την κοινωνία» αναφέρει.  «Ο κ. Μητσοτάκης θα έρθει να μιλήσει για το συμβόλαιο αλήθειας με τον λαό. Είμαστε έτοιμοι για εκλογές. Κάθε ώρα που μένουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι επιζήμια και κοστίζει στον Έλληνα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα πει ψέματα και παραμύθια και δεν θα δώσει υποσχέσεις. Θα μιλήσει για ένα όραμα απολύτως ρεαλιστικό για την έξοδο της χώρας από την κρίση» σχολιάζει η κ. Ευταξά.

«Για ποιο λόγο να ψηφίσει κανείς τον Μητσοτάκη;». «Γιατί ο Έλληνας μπορεί να καταλάβει πλέον πιο εύκολα ποιος είναι ο πραγματικός μεταρρυθμιστής, τι δίνει ο ένας (Τσίπρας) και τι είναι το εφικτό. Αλίμονο εάν μετά από έξι χρόνια να μην έχει αποκτήσει ο Έλληνας αυτό το αισθητήριο» απαντά. Και συμπληρώνει πως: «Η ΝΔ είναι έτοιμη να κερδίσει τις επόμενες εκλογές και να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Είναι έτοιμη εδώ και καιρό».

Αναφορικά με το… οικονομικό «συμμάζεμα» στο οποίο έχει προχωρήσει εδώ και κάποιος μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει: «Η ΝΔ χρωστά 214 εκ. Δεν μπορεί να συνεχίσει και για λόγους διαφάνειας, και για λόγους δημοκρατίας και για λόγους λειτουργίας ούτε να χρωστά ούτε να δανείζεται ούτε να κατηγορείται από την κοινωνία που βογκά ότι γίνεται ένα πάρτι».

Νέα στελέχη και συμμάζεμα

Μιλώντας για τους προσωπικούς της στόχους από τη θέση της προέδρου λέει πως: «Πρώτος στόχος μου είναι να επικοινωνήσω καλύτερα τις θέσεις και τις απόψεις της ΝΔ με την βάση του κόμματος και την ίδια την κοινωνία. Η δουλειά που κάνουμε πρέπει να γίνεται γνωστή και στον πολίτη. Δεύτερος στόχος μου είναι, η όσο το δυνατόν συσπείρωση και διεύρυνση όλων των δυνάμεων που δεν πιστεύουν ούτε στον λαϊκισμό, ούτε στις απατηλές υποσχέσεις, ούτε στις φρούδες ελπίδες αλλά αντιμετωπίζουν ορθολογιστικά και όχι μεταφυσικά το πρόβλημα της Ελλάδας. Η αντίληψη πως θα υπάρξουν λεφτά είναι μεταφυσική με την έννοια ενός περίεργου πολιτικού θεοκρατσιμού. Θα ήθελα να γυρίσω την πολιτική σε αυτό που λέει ο Ελύτης: Αρετή με τις τέσσερις γωνίες ορθές».

Η κ. Ευταξά ανοίγοντας στην KARFITSA τα χαρτιά της αποκαλύπτει πως σκοπεύει «να βάλει στο παιχνίδι» περισσότερα νέα και όχι τόσο προβεβλημένα στελέχη. «Η Διοικούσα Επιτροπή θα καλέσει όλα τα στελέχη. Ψήφισαν 420.000 τη ΝΔ εκ των οποίων οι 100.000 δεν είχαν ξαναπεράσει το κατώφλι του κόμματος. Αυτό σημαίνει κάτι. Σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα διεύρυνσης. Ανοίγουμε το κόμμα και δίνουμε ρόλο. Ενδυναμώνουμε τις οργανώσεις βάσεις και την επικοινωνία μας με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε διάφορες συλλογικότητες» υπογραμμίζει.

Για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ επαναλαμβάνει τη θέση του προέδρου του κόμματος να υπάρξει ανανέωση. «Τι θα γίνει στα ψηφοδέλτια της Θεσσαλονίκης» την ρωτώ. «Τα ψηφοδέλτια είναι ζήτημα του Προέδρου. Αλλά πάντα πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα σε καινούρια και παλαιότερα άτομα» σημειώνει. Η ίδια επίσης αναφέρει πως… δεν γνωρίζει εάν θα είναι υποψήφια βουλευτής σε νομό πλησίον της Θεσσαλονίκης. «Και εγώ τα διαβάζω αυτά που γράφονται» καταλήγει.

ND1 ND2 ND3 ND4