ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

unnamed

Η Γραμματεία Επιστημονικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 και ήδη αριθμεί 893 ενεργά μέλη. Ο Γραμματέας των Επιστημονικών Φορέων Νίκος Κωστόπουλος, ανοίγει τα χαρτιά του στην εφημερίδα Karfitsa και αποκαλύπτει τους στόχους που έχει θέσει η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να δώσει και πάλι «ζωή» στη δημόσια υγεία και να «επαναπατρίσει» τους Έλληνες επιστήμονες που αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό προκειμένου να έχουν ένα καλύτερο μέλλον.

Της Έλενας Καραβασίλη

Όσοι συμπολίτες μας έχουν την οικονομική δυνατότητα καταφεύγουν σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ οι υπόλοιποι περιμένουν για ώρες στα δημόσια νοσοκομεία όπου όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι «οι ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και αναλώσιμα είναι τεράστιες». Ποιο είναι το σχέδιο δράσης της ΝΔ για να «αναστήσει» τη δημόσια υγεία;

Στη Θεσσαλονίκη οι φορείς της υγείας βγαίνουν στους δρόμους για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία. Επιστήμονες που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στο έργο τους μέσα από αντίξοες συνθήκες καταβάλλοντας προσπάθειες πάνω από τις δυνατότητες τους  με ένα υπουργείο απόν, με μια κυβέρνηση που εγκαινιάζει νοσοκομεία κάνοντας φιέστες, με μετακινήσεις  προσωπικού από την Αθήνα στη Σαντορίνη για παράδειγμα. Δυστυχώς, η πολιτική της  κυβέρνησης  για την υγεία  αποδείχθηκε αδειανό πουκάμισο με αποτέλεσμα  μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας να ταλαιπωρείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα στις ουρές των νοσοκομείων. Ανησυχητική είναι και η μη επάνδρωση των ΜΕΘ που έχει αρνητικό αποτέλεσμα για την ανθρώπινη ζωή. Η Νέα Δημοκρατία  στο χώρο της υγείας  έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι στηρίζει το εθνικό σύστημα υγείας, όπως και κάθε δημόσια δομή υγείας, ώστε να βελτιωθούν οι υπηρεσίες σε όφελος του πολίτη .

Τελευταίο παράδειγμα στο συνέδριό μας, στο οποίο παρουσιάστηκαν τρεις ιδέες για την απτή αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας χωρίς κόστος.
α. Ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΠΥ εντός 24 ωρών για ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού.
β. Επέκταση του μέτρου χορήγησης επαναλαμβανόμενης συνταγής από τους 6 στους 12 μήνες.
γ. Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους.

Συγχρόνως, ο ιδιωτικός τομέας υγείας συντελεί στην υψηλή παροχή υπηρεσιών, καλύπτοντας αρκετές θέσεις εργασίας, και εδώ η κυβέρνηση δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΠΥ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν  χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Τι θα κάνετε ώστε να κρατήσετε τους νέους επιστήμονες στην Ελλάδα;

Δυστυχώς, η κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα είναι πολέμια της αριστείας. Με την αβεβαιότητα που έχει φέρει στη χώρα, αποστραγγίζει  καθημερινά ένα από τα παραγωγικά κομμάτια της κοινωνίας, τους επιστήμονες , και ειδικότερα τους νέους που είναι και το μέλλον της πατρίδας μας. Αυτούς που μπορούν να προσφέρουν και είναι πράγματι θλιβερό να βλέπεις  πλήθος πτυχιούχων, λαμπρών επιστημόνων να βρίσκουν επαγγελματική λύση εκτός χώρας.

Θυμάμαι τη δήλωση του πρωθυπουργού όταν είχε επισκεφθεί το Πεκίνο, ότι «η ελληνική κυβέρνηση για πρώτη φορά επενδύει σημαντικά στον κλάδο της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας, γιατί αυτό αποτελεί το οξυγόνο της οικονομίας». Και σας ερωτώ, τι αισθάνθηκε ο απόφοιτος των σχολών αυτών ακούγοντας αυτή τη δήλωση από τον κύριο Τσίπρα, όταν την επομένη αυτός ο νέος  ετοίμαζε τις αποσκευές του για κάποια χώρα ψάχνοντας εργασία στον κλάδο του.

Συνδετικά με το πρώτο σας ερώτημα για την υγεία να σας επισημάνω τις πενιχρές χρηματοδοτήσεις στις ιατρικές σχολές, όπου  οι φοιτητές και αυριανοί ιατροί δεν έχουν τα απαιτούμενα αναλώσιμα για τα εργαστήρια τους. Δηλαδή αυτοί που αύριο θα επανδρώσουν την υγεία  έχουν μειωμένο προϋπολογισμό για την εκπαίδευσή τους .

Ενδεικτικά επίσης να σας αναφέρω ότι οι νέοι επιστήμονες που φεύγουν για άλλες χώρες ανήκουν συνήθως στην κατηγορία των αποφοίτων με τα περισσότερα προσόντα. Για παράδειγμα  το 73% έχει μεταπτυχιακό τίτλο, το 51,2% έχει διδακτορικό και το 41% έχει σπουδάσει σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια . Ενδιαφέρον στοιχείο έρευνας είναι ότι το 70% φεύγει στο εξωτερικό πριν καν αναζητήσει εργασία  στην Ελλάδα.

Στους τομείς επιστημονικού ενδιαφέροντος, οι Έλληνες επιστήμονες που φεύγουν από τη χώρα ασχολούνται κυρίως με την οικονομία και τη διοίκηση επιχειρήσεων, τις νομικές επιστήμες, τη χημεία, τη φυσική και τον προγραμματισμό των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ πολλοί είναι μηχανικοί.  Άρα με μια γρήγορη ανάγνωση βλέπουμε  ότι οι ειδικότητες που φεύγουν  είναι οι πιο καινοτόμες και δημιουργικές που μπορούν να διαμορφώσουν την Ελλάδα.

Ο πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία επιβραβεύουν την αριστεία και ενισχύουν τους επιστημονικούς φορείς, αφουγκράζονται τα προβλήματα της κοινωνίας  και ετοιμάζουν την επόμενη  ήμερα,  χωρίς λαϊκισμούς, για την ανάπτυξη της χώρας .

Εκδήλωση στην Καλαμαριά 

Στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ, η Γραμματεία Επιστημονικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας και ο επικεφαλής κ. Νίκος Κωστόπουλος διοργανώνει την  Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30 στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του δήμου Καλαμαριάς εκδήλωση του φορέα. Σκοπός της εκδήλωσης  είναι  η παρουσίαση του έργου της Γραμματείας στην ολομέλεια, δίνοντας έμφαση στη δράση 5 + 5, την πρωτότυπη ιδέα της καταγραφής 5 προβλημάτων και 5 λύσεων ανά επιστημονικό κλάδο από τα μέλη της .

Ο στόχος της δράσης είναι  το έναυσμα για διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα της ΝΔ αλλά και τους επιστημονικούς φορείς εν γένει ώστε  να επηρεάσει όσο το δυνατόν περισσότερο, τον προγραμματικό λόγο της Νέας δημοκρατίας , λόγο όπου οι επιστήμονες πρέπει να έχουν φωνή.

Όπως έχει δηλώσει ο Γραμματέας των Επιστημονικών Φορέων: «Το έργο της Γραμματείας, στηρίζεται στο διαρκή διάλογο, την ουσιώδη επικοινωνία και την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, προβληματισμών και εμπειριών».